Rakytník, roubování - už to někdo zkoušel?
|
|
 |
 |
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 195.123 (?) 21.10.2011 22:32
Existuje zakrslý rakytník cca do 1 m výšky. Myslím, že se jmenuje Hikul nebo tak nějak. Nemám s ním osobní praktickou zkušenost a plodit jsem ho neviděl (ani jsem informace o něm nevyhledával - zkuste to). Dnes jsem ho shodou okolností také viděl prodávat v ekozahradnictví. Možná, že na tento zakrslý rakytník by samec také mohl jít naroubovat a že by snad bránil velkému růstu - podobně, jako pomalu rostoucí podnože u zákrsků jabloní apod. Také nevím jeho případné rozrůstání. Nevidím důvod, proč by neměl jít roubovat rakytník, když jdou roubovat všemožné jiné dřeviny (a byliny). To, že se to běžně neprovádí (ani v literatuře se to neuvádí) se dá přisoudit skutečnosti, že jsou méně náročné způsoby množení. Rakytník je z čeledi hlošinovitých - Elaeagnaceae; mezi nimi by bylo třeba hledat vhodnou neodnožující podnož, nejspíše tedy některou z hlošin, řešetláků, krušin či sheperdie apod. (Ale připomnělo mi to Járu Cimrmana). Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.205 (?), 16.10.2011 20:40
Nie je dôvod to neskúsiť. Úspech je takmer zaručený. Samca zavrúbľujte do vrchnej časti koruny samice do konárov rastnúcich pod ostrejším uhlom. Sám som nebol nútený dovrúbľovať samca do samice, sadil som samostatné rakytníky- odkopky, ale podarilo sa mi v minulosti hneď na prvý raz navrúbľovať opeľovača do samice aktinídie čínskej. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 151.38 (?), 18.10.2011 20:14
Děkuji Paľo, až dnes jsem si všimnul Vaši reakce na mou prosbu, a potěšilo mě to.Zdálo se mi, že když se roubuje kdeco, např.okurky, a jiné rostliny, tak by mohl jít i rakytník.Máme malou zahradu, a vyšetřuji každé místečko co kde dám.Doma nechtěli o rakytníku ani slyšet, že zabere hodně místa, a ještě ten samec.Stejně jsem si ho objednal, teď ještě časem rouby sehnat.Má mnoho výhod pro zdraví naše, a v zimě zbude něco na zub ptáčkům.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.96 (?), 19.10.2011 19:24
Rátajte s tým, že sa rakytník časom rozrastie a má nepríjemne pichlavé tŕňovité bočné výrastky. V porovnaní s okrasnou hlohyňou je to ale znesiteľné. Obidve rastliny sú výborné ako bariéra namiesto plotu z pletiva. U rakytníka robte vždy letný rez, abyste brzdil rast. Úrodnosť je pravideľná, plody oberajte najlepšie za mrazu. Cez zimu potešíte aj vtáčikov. Najprv vyzobú, čo je menej kyslé (napr. plody hlohyne), ale neskôr nepohrdnú ani plodmi rakytníka. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.96 (?), 19.10.2011 20:16
Plody môžu zmrznúť na kosť, chuť ani ich hodnota sa neznížia. Mäkké plody sa ťažko oberajú a rozmáčknu sa Vám medzi prstami. Konáre rastnú pod dosť ostrým uhlom, trocha sa potrápite s tvarovaním, ale výsledok bude stáť za námahu. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.96 (?), 19.10.2011 22:07
V tomto máte pravdu. Z vlastnej skúsenosti potvrdzujem, že korene rakytníka dokážu podrastnúť aj 80 cm hlboký betónový základ. Preto odporúčam na hranicu pozemku so susedom zakopať do pôdy do hĺbky 1 m kúsok hrubšej PVC fólie, napr. nopovej. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 195.123 (?), 21.10.2011 22:32
Existuje zakrslý rakytník cca do 1 m výšky. Myslím, že se jmenuje Hikul nebo tak nějak. Nemám s ním osobní praktickou zkušenost a plodit jsem ho neviděl (ani jsem informace o něm nevyhledával - zkuste to). Dnes jsem ho shodou okolností také viděl prodávat v ekozahradnictví. Možná, že na tento zakrslý rakytník by samec také mohl jít naroubovat a že by snad bránil velkému růstu - podobně, jako pomalu rostoucí podnože u zákrsků jabloní apod. Také nevím jeho případné rozrůstání. Nevidím důvod, proč by neměl jít roubovat rakytník, když jdou roubovat všemožné jiné dřeviny (a byliny). To, že se to běžně neprovádí (ani v literatuře se to neuvádí) se dá přisoudit skutečnosti, že jsou méně náročné způsoby množení. Rakytník je z čeledi hlošinovitých - Elaeagnaceae; mezi nimi by bylo třeba hledat vhodnou neodnožující podnož, nejspíše tedy některou z hlošin, řešetláků, krušin či sheperdie apod. (Ale připomnělo mi to Járu Cimrmana). Josef.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|