Plodnost kamčatské borůvky
|
|
|
|
host 26.12.2005 15:38
Pálenka z kamčatských borůvel je velmi jemná ,ovocné chuti.Věšinou výrazné aroma po borůvkách nemá.Vyrábím ji tak že musím vyrobit nejprve víno.Klasicky jako z rybízu,na rozdíl od lesních borůvek velmi dobře prokvášejí.Vzledem k tomu, že každé drobné ovoce obsahuje málo cukru je nutné dodat abychom nevyrobili ocet.Technologie výroby je jednoduchá,a je většinou na každém sáčku ovocných kvasinek.Na 5 kg plodů dame 5l vody a 2,5kgcukru nebo medu.Přidáním ušlechtilých kvasinek je nutné.V posledních letech vyrábím pouze víno které je velmi lahodné,po doslazení a přidání trošky pálenky si udělám i borůvkové ,,portské" obzvlášt vynikajíci.
Většinou je problém s nalezením pálenice ,které vypálí třeba jen 50 litrů vína.V letošním roce mne upozornili ,že celníci v pálenicích kontrolují množství vypaleného alkoholu.Zákon totiž nedovoluje přidávání cukru do kvasů,bez přidání cukru se vyrobí ocet.Tak ať si to každý přebere jak chce.
Z jednoho keře lze po třech letech sklidit 0,5-1 kg plodů,dospělé plodící keře můžou dosáhnout sklizně 3-5kg.Plody jsou poměrně hodně těžké- 5litrů=7kg(u lesních borůvek je poměr obrácený 5litrů=3,5-4 kg.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.96 (?), 13.12.2011 22:07
Ale pánové (a dámy). Já bych ten název neřešil. Z obchodního hlediska je opravdu lepší kamčatská borůvka či kanadská borůvka. Na zimolez by opravdu lidé chuť nedostali. Pro botaniky je to jasné. Cikánská pečeně prosím také není z občana a používáme ten název (do té doby než to někdo vezme národnostně), kaštan - známe, není kaštan, ale jírovec maďal a nemá s kaštenem jedlým nic společného. Používá se nesprávně zlatý déšť pro forsythii - ale správně je zlatice. Zlatý déšť je správný název pro štědřenec odvislý - strom či keř podobný akátu. Podstata je zde pěstování a vlastnosti "kamčatských borůvek" - tedy zimolezu...
Ing. Miroslav Hradecký
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.14 (?), 3.3.2007 9:31
Chi jen reagovat na kamčatskou borůvku. Nejsem žádný odborník, ale mám tuto odrůdu již šest let a nejsem sama,ale mohu říct, že je velmi výnosná, nenáročná a nepotřebuje dvě rostliny. Je tedy samosprašná. Letos již odkvetla a tak se těším opět na nové plody. Chutí skutečně připomíná borůvky, jen je méně sladká. A komu se nelíbí, ať ohne svá záda a jde do lesa na ty české. Mimochodem také velmi chutné a zdravé.
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.130 (?), 25.5.2014 22:37
letos již sklidila poměrne hezkou úrodu mám jeden keřík a plodí každý rok
|
|
|
|
|
|
|
chovanec - (7), 26.12.2005 10:39
Není vše tak docela pravda.Patentovaná by měla být nová odrůda MODRÝ TRIUMF.Vznikla výběrem asi z 15ooo semnáčů a jeví se
velmi perspektivně.Kamčatská borůvka je ochraná známka a byla přihlášena ze tří důvodů.Plody zimolezu i když jedlého budily nedůvěru,zvlášť kdyz je většina zimolezů u nás jedovatých.Jedno zahradnictví v podkrkonoší prodávalo pod tímto názvem popinávý zimolez s čevenými plody (což není ani borůvka a ani kamčatsky zimolez).A do třetice bylo nutno odlišit plody dlouholeté práce od konkurence,tak aby bylo toto nezaměnitelné.Původní keře pocházejí z kamčatky a chutí jsou téměř totožné s lesníma borůvkama i když se proti tomuto obchodnímu názvu zvedl v odborných kruzích značný odpor.
Poslední dva roky se snažím tento perspektivní druh ovoce rozšířít do sítí zahradnických prodejen tak aby byly dostupne po celé ČR.
Miroslav Chovanec
|
|
|
|
|
|
|
host, 26.12.2005 11:10
p.Chovanec ja pestujem altaj amur sineglasku czeliabinku,a nedalo mi a bol som si u vas zakupit vase rastliny.Mal som zaujem o recept na palenku no predavačka nemala recept namnoženy tak som vam pisal žiadost o zaslnie no dodnes som odpoved nedostal...Vidin že dnes ste aktývny tak by som vas chcel požiadat este raz.Dakujem drienikp@stonline.sk
|
|
|
|
|
|
|
host, 26.12.2005 15:38
Pálenka z kamčatských borůvel je velmi jemná ,ovocné chuti.Věšinou výrazné aroma po borůvkách nemá.Vyrábím ji tak že musím vyrobit nejprve víno.Klasicky jako z rybízu,na rozdíl od lesních borůvek velmi dobře prokvášejí.Vzledem k tomu, že každé drobné ovoce obsahuje málo cukru je nutné dodat abychom nevyrobili ocet.Technologie výroby je jednoduchá,a je většinou na každém sáčku ovocných kvasinek.Na 5 kg plodů dame 5l vody a 2,5kgcukru nebo medu.Přidáním ušlechtilých kvasinek je nutné.V posledních letech vyrábím pouze víno které je velmi lahodné,po doslazení a přidání trošky pálenky si udělám i borůvkové ,,portské" obzvlášt vynikajíci.
Většinou je problém s nalezením pálenice ,které vypálí třeba jen 50 litrů vína.V letošním roce mne upozornili ,že celníci v pálenicích kontrolují množství vypaleného alkoholu.Zákon totiž nedovoluje přidávání cukru do kvasů,bez přidání cukru se vyrobí ocet.Tak ať si to každý přebere jak chce.
Z jednoho keře lze po třech letech sklidit 0,5-1 kg plodů,dospělé plodící keře můžou dosáhnout sklizně 3-5kg.Plody jsou poměrně hodně těžké- 5litrů=7kg(u lesních borůvek je poměr obrácený 5litrů=3,5-4 kg.
|
|
|
|
|
|
|
host, 26.12.2005 16:32
Vdaka za navod,neviem komu no aj tak srdecna vdaka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.1 (?), 8.7.2016 19:34
Vážený pane, některé recepty se jen tak nerozdávají, stojí za tím mnoho práce, ale v případě pálenky z plodů našich zimolezů je to jednoduché. Vyrobí se klasické ovocné víno, návod je přiložen u každých kvasinek. Víno se pak přepalí. Mimochodem když se do takto vyrobeného vína naleje trochu pálenky a přisladí se, vznikne velmi zajímavé,,portské". Systémem pokus-omyl se dají vyrobit chuťově velmi zajímavé dobroty. Chovanec Miroslav
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.253 (?), 30.5.2011 12:31
Mám Vaše keře již 9 let a letos jsem sklidila asi 3 kg borůvek a celá ta léta jsem s nima spokojená a nejvíce snad vnučky pro které je to pochoutka vždy.Jarmila
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.146 (?), 16.4.2007 17:56
To je úplná blbost. Prodejců je na současném trhu už dost a patent nepotřebují.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|