Pěstování mandlovníku

host - 252.35 (?)
28.10.2010 13:15

když to je tam samosprašné, tak to by stačilo sehnat pár semen a ted je strčit do země, zalít,  píchnout okolo pár klacíků a je to, potom nechat alespon dva stromy.Nemýlím se?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 156.241 (?), 24.10.2010 13:37, zobrazeno: 29271x

Zajímalo by mě jestli někdo má zkušenosti s pěstováním mandlovníku. Mám možnost si koupit tento vypěstěný stromek, ale nevím má li to smysl z hlediska podmínek, které pro pěstování mám. Na zahrádce celoročně fouká, pokud přijdou mrazíky tak i minus dvacet tam je, nadmořská výška tady je asi 400. Podle toho co se píše na stromku mandlovníku tak nevím jestli by u nás přežil. 

host - 66.105 (?), 24.10.2010 17:09

Osobně to moc do jmenovaných podmínek nedoporučuji. Nebo spíš jen pro okrasu než užitek. Chtělo by to raději v závětří u domu a v nižší poloze. Minus 20 stupňů v lednu asi nevadí, ale tam kde ji mám já, bývá tak do minus 16. Horší je silnější mráz (- 7) v době květu a později. Mrazuvzdornější mandle bývají navíc cizosprašné (Zora). Pokud nemáte dvě různé odrůdy, pomáhá i vysadit dva stejné stromky vedle sebe nebo druhý za plot k sousedovi. Sprášení brosvoněmi (pokud kvetou tak brzy) vede k tvorbě hořkých nejedlých broskvomandlí.

Kamarád ze Španělska mi říkal, že u nich (Katalánsko) omrznou mandle v květu každý druhý rok. Když se koncem února silně oteplí, květy hned vyrazí a začátkem března omrznou. Je to stejné jako naše velkopavlovické meruňky. Jen o měsíc dříve.

Mimmo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 24.10.2010 17:27

urcite ji vysadte na chranene misto, napr v Pavlově je ohromny ker-asi 4m, je jeden-pravdepodobne samosprasny, bohate plodil a to byla letos velmi silna zima-na Morave meli vyrazne chladneji nez u nas (-18,9) na Morave vyrazne vic nez-20 a jak vidno prezila a bohate zaplodila, ale to chranene misto je hlavni!

host - 252.35 (?), 28.10.2010 13:15

když to je tam samosprašné, tak to by stačilo sehnat pár semen a ted je strčit do země, zalít,  píchnout okolo pár klacíků a je to, potom nechat alespon dva stromy.Nemýlím se?

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 250.104 (?), 3.4.2011 21:58

Mandloně mi o výkendu krásně kvetly. Udělal jsem pár fotek, abych se podělil o tu ktásu i s ostatními pěstitely. Mám dva typy mandloní, teď kvete ten první, ostatní pokvetou asi o týden až dva později.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 3.4.2011 22:26

nadhera Honzo!! mne prave vyklicila mandlon z pecky, je z Pavlova, tak snad poroste, sice tezko rici jak bude kvalitni, kdyz to je semenac, ale i tak jsem spokojen

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 250.104 (?), 3.4.2011 22:39

Jestli byla pecka ze stromu se sladkými madlemi, je celkem slušná šance, že bude také sladká. Mě takto vyrostla ve vinohradě také z pecky jedna mandloň a plody jsou malinko hořkavé - což  madlím dodává správnou mandlovou chuť. Jinak musím podotkonout, že chuť mandloní prodávaných běžně v zahradnictvích - sladkoplodá krajová  (USA) se nedá srovnávat s našemi mandlemi, které jsou daleko lahodnější. Doporučuji koupit naši Zoru či Vamu i když jsem jejich mandle ještě nejedl, asi budou lepší, nebo očkovat z kvalitního stromu.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 3.4.2011 22:49

to budu muset zistit, zda pavlovska mandlon je sladka.-)

nicmene diky za radu a budeme se tu tesit na dalsi Vase uspechy s mandlonemi!

host - 151.26 (?), 4.4.2011 19:34
Dobrý deň! Kvitnúce mandlone som videl v Sv.Jure pri Bratislave už o víkendu 26.-27. marca. Vlastnoručne vyklíčené sladkojadrové mandlone z Mikulovska som v minulosti pestoval v okrajovej polohe v predhúrí Bielych Karpát. Majú veľmi životaschopný koreňový systém a v ílovici rástli ako z vody. Úrodnosť nebola vysoká, bola to skôr rarita a prvá jarná okrasa. Dobre sa mi na nich ujímali očká broskýň. Robia to tak v Španielsku. Ak byste chcel "vyrobiť" typickú mandľovú arómu, odporúčam vlastný recept: namočiť do konzumného liehu čerstvú kôru ošúpanú z palíc Arónie čiernoplodej ("čierna jarabina"), vystrihaných napr. pri letnom prerieďovaní staršieho kra. Tinktúra je vhodná napr. pre výrobu domáceho mandľového likéru. Paľo

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 21.8.2011 11:30

Byl jsem dnes překvapený, jaká je variabilita mezi madloněmi v termínu dozrávání mandlí. Zatímco některé mandloně mají ještě mandli pevně zavřenou ve slupce (Sladkoplodá kr.), tak další strom původní bezejmené mandloně s menšími, zato ale chutnějšími mandlemi je už nyní zralý.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz