Pěstování mandlovníku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 156.241 (?), 24.10.2010 13:37, zobrazeno: 29271x
Zajímalo by mě jestli někdo má zkušenosti s pěstováním mandlovníku. Mám možnost si koupit tento vypěstěný stromek, ale nevím má li to smysl z hlediska podmínek, které pro pěstování mám. Na zahrádce celoročně fouká, pokud přijdou mrazíky tak i minus dvacet tam je, nadmořská výška tady je asi 400. Podle toho co se píše na stromku mandlovníku tak nevím jestli by u nás přežil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 66.105 (?), 24.10.2010 17:09
Osobně to moc do jmenovaných podmínek nedoporučuji. Nebo spíš jen pro okrasu než užitek. Chtělo by to raději v závětří u domu a v nižší poloze. Minus 20 stupňů v lednu asi nevadí, ale tam kde ji mám já, bývá tak do minus 16. Horší je silnější mráz (- 7) v době květu a později. Mrazuvzdornější mandle bývají navíc cizosprašné (Zora). Pokud nemáte dvě různé odrůdy, pomáhá i vysadit dva stejné stromky vedle sebe nebo druhý za plot k sousedovi. Sprášení brosvoněmi (pokud kvetou tak brzy) vede k tvorbě hořkých nejedlých broskvomandlí.
Kamarád ze Španělska mi říkal, že u nich (Katalánsko) omrznou mandle v květu každý druhý rok. Když se koncem února silně oteplí, květy hned vyrazí a začátkem března omrznou. Je to stejné jako naše velkopavlovické meruňky. Jen o měsíc dříve.
Mimmo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.35 (?), 28.10.2010 13:15
když to je tam samosprašné, tak to by stačilo sehnat pár semen a ted je strčit do země, zalít, píchnout okolo pár klacíků a je to, potom nechat alespon dva stromy.Nemýlím se?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.15 (?), 3.4.2011 22:49
to budu muset zistit, zda pavlovska mandlon je sladka.-)
nicmene diky za radu a budeme se tu tesit na dalsi Vase uspechy s mandlonemi!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.26 (?), 4.4.2011 19:34
Dobrý deň!
Kvitnúce mandlone som videl v Sv.Jure pri Bratislave už o víkendu 26.-27. marca. Vlastnoručne vyklíčené sladkojadrové mandlone z Mikulovska som v minulosti pestoval v okrajovej polohe v predhúrí Bielych Karpát. Majú veľmi životaschopný koreňový systém a v ílovici rástli ako z vody. Úrodnosť nebola vysoká, bola to skôr rarita a prvá jarná okrasa. Dobre sa mi na nich ujímali očká broskýň. Robia to tak v Španielsku. Ak byste chcel "vyrobiť" typickú mandľovú arómu, odporúčam vlastný recept: namočiť do konzumného liehu čerstvú kôru ošúpanú z palíc Arónie čiernoplodej ("čierna jarabina"), vystrihaných napr. pri letnom prerieďovaní staršieho kra. Tinktúra je vhodná napr. pre výrobu domáceho mandľového likéru. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |