Pepíno Gold žije

host - 220.8 (?)
19.2.2009 22:09

Vloni snad v dubnu jsem koupil pepino na našem ZC za 3 pětky, hned přesadil podle návodu, který k němu dávali a zaléval a zaléval. V půlce léta jsem měl přes 20 kousků velkých plodů. Bohužel dozrávání trvá dlouho. Zkoušel jsem pravidelně vždy po 14 dnech plod ochutnat a dobré byly až v listopadu. V prosinci jsem viděl stejně velké plody prodávat v Hypernově - kus za 50 nebo 60 Kč.

Letos samozřejmě koupím několik rostlin hned, jak je začnou prodávat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 191.234 (?), 17.10.2007 19:30
Omlouvám se, že Vám neporadím. Koupila jsem si na jaře od Starkla také 2 sazenice, ale v květináči na terase skoro nerostly, tak jsem je zasadila asi v červnu do zahrady a nyní mám z nich velké keře a nevím, jak se mi je podaří přezimovat, podruhé mi teď kvetou, ale ani jeden plod!!! Jsem zklamaná a taky bych ráda věděla, co dělám špatně. Pokusím se něco nařízkovat, protože tak velké keře nemám možnost nechat přezimovat. Mrzí mě, že k pepinu jsem nedostala návod, jak vlastně rostlinu pěstovat.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 24.10.2007 23:11

Opsáno z internetu - snad vám to pomůže.   Daniela.

Pokud máme  skleník apod., vysazujeme rostliny od dubna do poloviny května. Jeden malý truhlík = jedna rostlina. Použijeme zahradnický substrát pro zeleninu nebo kompostovou zeminu. Rostliny vysazujeme o 5 cm hlouběji, vrchol za čtvrtým listem zaštípneme. Nejvíce plodů budou mít výhony, které vyrostou z podzemní části a paty rostliny. V nevytápěném skleníku nám bude trvat asi jeden měsíc než Pepíno vyroste a může se přemístit na venkovní stanoviště (místo, kde bude svítit slunce alespoň 4 hodiny denně). Pokud skleník nemáme, přesadíme rostlinu do plastového květináče o průměru 14-17cm, taktéž o 5 cm hlouběji a zaštípneme. Přesazené rostliny pak umístíme na vnitřní parapet slunečného okna, kde bude růst asi 4-5 týdnů. Jakmile pominou noční mrazíky a rostlina je 25-30 cm vysoká, přesadíme ji do truhlíku a přemístíme na venkovní slunečné místo. Noční teploty až k +1°C rostlina snese, ale při teplotě +6°C již neroste. Rostliny začínají kvést začátkem července. Plody rychle rostou a koncem srpna mění barvu od zelené do žlutooranžové, kdy dozrávají. Do prvních podzimních mrazíků sklidíme asi polovinu úrody, potom rostliny přemístíme do světlé místnosti (skleníku). Zbytek plodů dozrává na rostlině postupně až do poloviny listopadu. Sklizeň z přirychlených rostlin bývá 10-17 plodů (2-2,5 kg). Rostliny, které byly vysazeny až v červnu, nebo nebyly přirychleny, mají plodů méně. Hnojíme formou zálivky od května do září co 10 dnů Krystalínem Start, později Plod a Květ, Floranem aj. Ochrana při napadení sviluškou chmelovou – postřik Omite, Svilustop; na mšice - postřik Mospilan. Plísně a houbové choroby rostlinu nenapadají.

Nejčastější chyby při pěstování:

Aby byla zaručena genetická totožnost (pravost) s vyšlechtěným druhem "Pepino gold", jsou VŠECHNY naše rostliny množené vegetativně. Při zachování daného postupu je pěstování i v méně teplých letech bez výkyvů na plodnosti. Rostliny vypěstované ze semen získavají odlišné vlastnosti (velikost, neopýlí se, plodnost, dozrávání atd.), proto jsou pro pěstování zcela nevhodné.

Jako další chyby uvádíme:

1) Pozdní výsadba.
2) Rostliny byly sice zakoupeny již v dubnu, ale nebyly do deseti dnů přesazeny do větší nádoby. Poté se zastavuje růst.
3)Nachlazení - rostliny byly po dobu pěti a více dnů vystavovány teplotám pod 5°C, přestaly růst a žloutnou.
4) Přehnojení - bujný růst, tmavé zelené listy, květy se neopýlí a opadají.
5) Malá nádoba (méně než 2 l) - rostlina se nerozvětví, kvete jenom na vrcholu a neplodí.
6) Velká nádoba (více než 20 l nebo volná výsadba) - bujný růst, pozdě kvete a plody nedozrajou.
7) Vysoké teploty a špatné opylování - pěstování celoročně ve skleníku.

vili - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 57.182 (?), 23.8.2008 10:16

Fota pepina, časem doplním text.

rostou ve starých prasklích kbelících.
rostou ve starých prasklích kbelících.
Bez názvu
Bez názvu

host - 220.8 (?), 19.2.2009 22:09

Vloni snad v dubnu jsem koupil pepino na našem ZC za 3 pětky, hned přesadil podle návodu, který k němu dávali a zaléval a zaléval. V půlce léta jsem měl přes 20 kousků velkých plodů. Bohužel dozrávání trvá dlouho. Zkoušel jsem pravidelně vždy po 14 dnech plod ochutnat a dobré byly až v listopadu. V prosinci jsem viděl stejně velké plody prodávat v Hypernově - kus za 50 nebo 60 Kč.

Letos samozřejmě koupím několik rostlin hned, jak je začnou prodávat.

vili - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 57.182 (?), 13.3.2009 10:57
Ještě koncem ledna je konzumujeme.

host - 222.15 (?), 28.7.2012 19:48

My máme rostliny od pana Maršálka, dodrželi jsme vše co bylo v návodu a neustále odpadávají květy. Děti se těšili na plody, nemáme jediný. Jsme z toho pěstování hodně zklamaní. Nejsem žádný začátečník.  Pepino rozhodně není jednoduché pěstovat. Poptávala jsem se nikdo plody neměl. Všichni mají podobné zkušenosti jako já.  Nepřišla jsem na to jak správně pěstovat.

AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 31.7.2012 10:26

Taky mi přišly krásné rostliny..pěstuji podle návodu, a přestože nejsem nováček, nemám jediný plod..květy opadnou..:(

host - 222.15 (?), 31.7.2012 16:47

Taky mi přišli pěkné rostliny.  Podle mě je pepino velmi choulostivá kytka. Mám 20 sazeniček.   Ani z jedné nebudu mít plod.  Postupně ke mě chodí známý a všichni do jednoho říkají, že jim pepino nepřečkalo zimu.  Spotřeba vody u této kytky je neskutečná. Nejlépe se dařilo kytkám které jsem pořádně nezalévala.  Zkusila jsem na ně šokovou metodu.  Jinak si myslím, že pepino zraje na starších rostlinách.  Podívejte se na videa. Vše jsou starší rostliny.

host - 222.15 (?), 31.7.2012 16:54

Původem z Peru a Chile v Jižní Americe, to bylo zřejmě ohlásila, které španělští dobyvatelé, jako jsou pěstovány na pobřeží v údolí Moche Peru. It has been cultivated in the warmer parts of the USA for over a century, and more recently it is being cultivated commercially in New Zealand and Chile. To bylo pěstuje v teplejších částech USA za více než jedno století, a více nedávno, že se pěstuje komerčně na Novém Zélandu a Chile. However, as it is difficult to handle and does not travel well, it is rarely seen in the UK for sale, except at exorbitant prices. Nicméně, jak je těžké zvládnout a nespolupracuje dobře, to je zřídka viděn v Británii k prodeji, s výjimkou přemrštěné ceny. However, mixed seed, containing several different varieties, is now available in seed catalogues in the UK. Nicméně smíšené osivo, které obsahují několik různých odrůd, je nyní k dispozici v katalogu osiv ve Velké Británii. For convenience, I have included the Pepino in this soft fruit section, though you may find the seed listed in the catalogues in the vegetable seed section as “tomato relatives”. Pro větší pohodlí, jsem zahrnul Pepino v této sekci bobuloviny, ale můžete najít semeno uvedené v katalozích v sekci osiva zeleniny na trh jako "rajčete příbuzných".

It is a perennial evergreen shrub growing to a metre outdoors or up to 2 metres in a greenhouse or conservatory. Je to vytrvalá stálezelený keř dorůstající několika metrů venku nebo až 2 metry ve skleníku nebo zimní zahradě. Unfortunately, it is extremely frost tender and will be cut back to ground level at -2 C. Therefore in the UK, it would be a suitable for a frost free Conservatory or heated greenhouse, with good light. Bohužel, je velmi jemné a mráz bude snížena na úrovní země, při -2 C. Proto ve Velké Británii, by bylo vhodné pro mrazu konzervatoři nebo vyhřívaný skleník, s dobrým světlem. The compost should be kept moist. Kompost by měl být vlhký.

Growing from seed is surprisingly easy. Treat the seed just as you would with peppers or tomatoes. Pěstování ze semen je překvapivě snadné. Dopřejte semeno stejně jako u paprik a rajčat. Sow the seed in pots of free-draining compost, just covering the seed, in late January or early February. Zasít semeno v květináčích o volném odpadovému kompostu, jen pokrývající semeno, koncem ledna nebo začátkem února. Place in a propagator at 20-23 C until germination takes place (under 14 days), and then transfer to a light position at 18-20 C. The seedlings will grow slowly for the next 2 months, until they are ready to be repotted into their final pots or growbag in a cool or heated greenhouse or conservatory. Místo v šiřitel na 20-23 ° C až do klíčení probíhá (za 14 dnů), a pak převést na lehkou pozici na 18-20 ° C. Sazenice porostou pomalu za další 2 měsíce, dokud nejsou připraveny k repotted do svých konečných květináčích nebo growbag v chladném nebo vyhřívaný skleník nebo zimní zahradě. The seed available in the UK produces very variable plants with different types of fruit, as shown in the photos. Semena k dispozici ve Velké Británii vyrábí velmi variabilní rostliny různých druhů ovoce, jak je vidět na fotografiích.

Pruning and “pinching out” the growing tips, will be necessary to keep the plants under control in a greenhouse or conservatory. Prořezávání a "svírání ven" rostoucí tipů, bude nutné udržet pod kontrolou rostliny ve skleníku nebo na konzervatoř. The main stem will require to be well tied and supported to a cord or cane as the stems are very lax. Hlavní stonek se bude požadovat, aby dobře svázaný a podporovány šňůrou nebo cukrové třtiny, jako stonky jsou velmi laxní. The growth habit is “indeterminate,” and pinching out any side shoots but leaving any flower buds, as you would do for a tomato plant, would be a good method of pruning and training the plant. Růst zvyk je "neurčitý" a štípání se žádné vedlejší výhony, ale vynechání květní pupeny, jako byste udělat pro rajčatové závod, by bylo dobrý způsob prořezávání a přípravy rostlin. This coming season, I will also be trying a slightly different system of pruning in which I shall pinch out each side shoot, two leaves beyond any fruit buds. Nadcházející sezóna, i já se snažil trochu jiný systém prořezávání, ve kterém jsem se špetku z každého výhonku, dva listy bez jakékoliv ovoce pupeny.

By sowing the seeds early, the plants should start to flower in early August, and continue till October. Výsevem semen se brzy by se rostliny začnou kvést na počátku srpna, a pokračovat až do října. While the plants start to flower quite readily, it is a difficult to get the flowers to set fruit. Zatímco rostliny začnou kvést poměrně rychle, je těžké se dostat květiny nastavit ovoce. Some sources suggest that a nighttime temperature minimum of 16 C is required to get a fruit set, rather difficult even in a greenhouse. Některé zdroje naznačují, že noční teploty minimálně 16 C je nutné získat ovoce set, spíše obtížné i ve skleníku. The plants are self-fertile but require pollination by insects in the wild. Rostliny jsou samosprašná, ale vyžadují opylení hmyzem ve volné přírodě. In the Greenhouse, hand pollinate with your finger or a fine artist's brush. Ve skleníku, ručně opylovat prstem nebo jemným kartáčem umělce. High temperatures above 30 C, can also apparently prevent fruit forming. Vysoké teploty nad 30 C, mohou také zřejmě zabránit ovoce tváření.

The fruits grow very quickly at the beginning and have different sizes, claimed to be up to 15 cm long, though my seed only produced fruit up to 7 cm long. Plody rostou velmi rychle, na začátku a mají různé velikosti, prohlašoval, že až 15 cm dlouhé, i když můj osivo vyrábí jen ovoce až 7 cm dlouhé. The fruit colours range from pale cream to green, and different shapes from egg-shaped to rounded, depending on the variety. Ovoce barvy jsou od světle krémové po zelené, a různé tvary z vejčité až okrouhlé, v závislosti na odrůdě.

The fruit seem to be slow to ripen in our climate, but eventually, the pepino's skin will turn a deep yellow or gold with purple stripes. Ovoce se zdají být pomalu dozrávají v našich podmínkách, ale nakonec se na Pepino do kůže otočit sytě žlutou nebo zlato s fialovými pruhy. The changing of the colour of the stems supporting the fruit, from green to cream, give a further indication that the fruit is ripe (see photo).The fruits will be firm with just a slight give when gently squeezed with the fingers. Změna barvy vyplývá podporu ovoce, ze zelené na smetaně, dát další znamení, že ovoce je zralé (viz foto). Plody bude firma jen mírně dát při jemném zmáčknutí prsty. The juicy flesh inside is a orange-yellow colour and smells and tastes similar to a cantaloupe melon. Šťavnaté maso uvnitř je oranžovo-žluté barvy a voní a chutná podobně jako meloun melounu. The flesh is firmer and more finely grained than a melon. Dužnina je pevnější a jemně zrnité než meloun. There are a few seeds inside which are edible. Existuje několik semena uvnitř, které jsou jedlé. They should store for a week or two in a fridge Měly by uchovávat na týden nebo dva v lednici

The fruit can be eaten raw if the skin is peeled first, and added to fruit salads. Ovoce je možné jíst syrové, pokud je kůže loupané první, a přidán do ovocných salátů. The brightly coloured skin and flesh, make an interesting contrast to other fruits. Pestrobarevné pleť a tělo, udělat zajímavý rozdíl od jiných druhů ovoce.

..

Starting from seed, in my Glasgow cool greenhouse the fruits had not ripened by the time of the first frosts in October. Počínaje osiva, v mém Glasgow chladném skleníku plody nebyla zralá do doby prvních mrazů v říjnu. When the plants were transferred to an indoor sunny windowsill, the fruits eventually ripened in December. Když byly rostliny přeneseny na vnitřní slunném okenním parapetu, plody dozrávají nakonec v prosinci. Rather surprisingly, the plants continued to grow vigorously, producing numerous flower buds, even in the very poor daylight in December. Poněkud překvapivě, rostliny stále rostou silně, produkovat mnoho poupat, a to i ve velmi špatném denního světla v prosinci. In other words, the plants are not daylight sensitive. Jinými slovy, rostliny nejsou citlivé denní světlo.

By taking cuttings in December or January in heat, for the coming season, I shall make a flying start and see if it is possible to get a reasonable crop of fruit to ripen in the cool greenhouse. Tím, že řízky v prosinci nebo v lednu v teple, pro nadcházející sezónu, budu dělat raketový start a uvidíme, jestli je možné získat přiměřenou úrodu ovoce k dozrávání v chladném skleníku. At least by mid-April, the cuttings are starting to flower but have still to set fruit, some 3 months before seed sown plants. Nejméně do poloviny dubna, na řízky začínají kvést, ale musí ještě nastavit ovoce, cca 3 měsíce před semen rostlin zasetých.

The Pepino roots readily from cuttings, even in midwinter in 4 to 5 days in water. Na Pepino kořeny rychle od řízků, a to iv zimním slunovratu ve 4 až 5 dnů ve vodě. These cuttings should be potted-up and them can be over-wintered in a frost-free place and planted out into growing positions the following year. Tyto řízky by měly být zality, a mohly by se nadměrně přezimovali v mrazu volné místo a zasadil se do rostoucích pozicích následující rok. This method is particularly used for commercial crops to combat pest and disease problems, as well as frost tenderness. Tato metoda se používá zejména pro komerční plodiny na boj proti škůdci a chorobami problémy, stejně jako mráz něžnosti.

Pests and diseases. Assuming that you will be growing your Pepino plants indoors, watch out for greenfly, white fly and particularly red spider mite and spray accordingly. Škůdců a chorob. Za předpokladu, že bude růst vaše Pepino rostliny v uzavřených prostorách, dávejte si pozor na mšice, bílé mušky a zejména červené spider roztočů a sprej odpovídajícím způsobem. I saw no sign of blight when grown in the greenhouse, but in the wild, commercial crops have been decimated by other fungal diseases. Viděl jsem žádné známky zhoubný, když rostou ve skleníku, ale ve volné přírodě, komerčních plodin byly zdecimovány jinými houbovým chorobám.

For feeding the Pepino plants, use a tomato liquid feed, high in potash, about once a week. Pro krmení Pepino rostliny, použijte rajče tekuté krmivo, vysoký v potaše, asi jednou týdně. Too rich a nitrogenous feed will only encourage leafy growth and we want fruit production. Příliš bohatý zdroj dusíku bude jen podporovat listové růst a chceme, aby produkci ovoce.

There are some named cultivars but these are not likely to be readily available in the UK. Tam jsou některé kultivary pojmenované, ale tito nejsou pravděpodobně k dispozici ve Velké Británii.

Growing Pepino plants outdoors should only be attempted in particularly mild, frost-free parts of the UK, due to it's susceptibility to frost damage. Rostoucí Pepino rostliny venku by měl být především pokus v mírných nemrzne částech Spojeného království, vzhledem k její náchylnosti k poškození mrazem. Even then, you would be advised to cover the roots with a thick mulch, to protect them from frost damage. I pak byste být upozorněni na pokrytí kořeny s hustou mulčování, chránit je před poškozením mrazem. If the tops do get cut back with a frost, they will probably re-grow from the protected roots. Pokud vrcholy se dostat snížit s mrazem, budou pravděpodobně znovu rostou z chráněných kořenů.

PEPINO (solanum muricatum or “melon pear”)

host - 106.102 (?), 12.8.2012 6:52

Pepino pěstuji prvním rokem a už mě klame. Rostliny vyrostly zdravé a silné, jenže větvičky nesoucí plůdky jsou tak kehké, že silně pochybuji o tom, že se nějaké úrody dočkám.  První rostlinu mi ve stádiu květu zdevastoval obyčejný vítr a u druhé se mi podailo odlomit výhonek s plodem při lehkém tlaku na větvičku. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz