Nápad k osazení jahod

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?)
8.4.2011 16:21

Já jsem loni napodzim založil z lenosti tento jahodový záhon. Základem je betonová skruž 170 x 70cm a v ní zasázené jakody. Jsou tam napůl Karmen a Senga Sengána

Jahodový záhon
Jahodový záhon
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
HOFA - (8) - 119.34 (?), 11.10.2010 17:31, zobrazeno: 25633x

Chtěl bych se s vámi poradit, napadlo mě pěstovat jahody v takové plastové rouře o průměru asi 70 cm a výšce kolem 1,7m.Jde o trubku která se používá na kanalizace.Do ní bych vytrvořil celoplošně díry o průměru asi 5 cm ca 40-50děr.Středem té roury bych vedl jestě nějakou drenážní trubku, aby bylo co nej.zavlažování, no a celé bych to vysypal hlínou.Ještě bych celou tuto rouru oblepil netkanou černou textilií.Trubku si představuji umístit na stojáka /kolmo/ na nějaký základ na zahradě.Tak bych chtěl poradit jaké jahody by byly k tomuto nejvhodnější, také jakou zeminu použít a kdy vysadit a jak bych to musel řešit v zimě.A vůbec budu jako nováček rád za každou kritiku tohodle nápadu.Děkuji.

host - 3.93 (?), 11.10.2010 18:00

Hezký den, nejsem sice odborník, ale podělím se o zkušenost rodičů z mého dětství. Jahody pěstovali v takových těch starých kuželovitých rozhlasových hlásičích (výška cca 1m). Vzpomínám si, že jsme je měli na dvorku a jako děti nás hodně bavilo ozobávat tam ty jahůdky. Táta tam po obvodu vykroužil díry na sazenice a pěstovali jsme tam obyčejné zahradní jahody. Uprostřed byla nějaká plastová trubka s navrtanými dírkami a tím se to zalévalo. Myslím, že jde o podobný princip, který jste si vymyslel vy. Sama teď uvažuji, že bych to podobně udělala doma pro své děti. Mám sice velkou zahradu, takže s místem na jahodou zahrádku nemám problém, ale připadá mi to docela fajn prvek do zahrady a pro děti je to takto fakt atraktivnější a nedupou po sazenicích. A taky se tam nedrží plevel (i když mám teď na záhodu netkanou textilii přímo na jahody, tak se mi tam občas objeví). Tak, snad jsem Vám alespoň trošku poradila nebo spíš posvětila Váš nápad. Hodně zdaru

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 11.10.2010 18:06

Já bych zasadila stále plodící jahody -zeminu bych dala zahradní pro pěstování zeleniny a ovoce. Je to dobrý nápad, také jsem to již viděla. Myslím, že již jste prošvihl dobu sázení, ale na jaře je můžete také zasadit. Aspoň si to do jara pěkně připravíte a pak, když už budou zakořeněné tak příští zimu přežijí v pohodě.Přeji vám zdárné pěstování.

HOFA - (8) - 119.34 (?), 6.4.2011 19:11

Tak jsem se do toho pustil budu průběžně podávat informace.

HOFA - (8) - 119.34 (?), 6.4.2011 19:39

Ještě bych se dovolil s vámi poradit, jaký druh jahod byste použili a kdy vysadit?

host - 40.135 (?), 7.4.2011 6:35

Zdravím.

Podobných nákresů pěstování jsem viděla už několik, často se to týkalo permakulturních zahrad a využití prostoru na malých zahrádkách a ve městech.  Pěstovalo se nejčastěji v sudu, uprostřed trubka z pletiva vyplněná štěrkem nebo nějaké podobné řešení na zálivku. Osazováno postupně odspodu, zemina postupně přisypávána. Odrůda se tam nikdy neřešila, dala bych tu, co mám ráda. Chci to taky udělat, ovšem letos to nebude.

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?), 8.4.2011 16:21

Já jsem loni napodzim založil z lenosti tento jahodový záhon. Základem je betonová skruž 170 x 70cm a v ní zasázené jakody. Jsou tam napůl Karmen a Senga Sengána

Jahodový záhon
Jahodový záhon

host - 69.62 (?), 13.5.2011 21:12

Je to pěkný, můžete prosím podávat průběžně aktuální informace?

Pokud dobře počítám, tak na asi dva a čtvrt čtverečných metrů je přes dvacet kousků, to bude asi pěkná houština, až to vyroste .

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz