Mulčování malin

host - 162.1 (?)
9.6.2009 17:18

Díky za Vaše názory, kopřivy v malinách nemám, svlačec se občas objeví.Měl jsem spíš strach, aby ch neublížil malinám.Ještě jednou dík.Jarda

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 162.1 (?), 8.6.2009 20:49, zobrazeno: 20961x

Mám problém s plevelem v záhonu s malinami, chtěl bych je zamulčovat, ale kůra by byla drahá-je to velký záhon.Mám ale možnost dřevěných hoblin, šlo by jimy maliny zamulčovat?Díky za odpovědˇ.Jarda

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 53.186 (?), 8.6.2009 23:28

Určitě by to šlo. Výsledný a kýžený efekt však bude záviset na tom, jaký plevel v malinách máte. Svlačec a kopřivy Vám vrstvu mulče zdolají jako nic.

host - 144.123 (?), 9.6.2009 0:51

Nez date mulch tak nejdriv dejte mokre noviny tak 5-6 listu vrstvu to tez hodne pomuze.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 9.6.2009 11:39
Jen je třeba pamatovat na to, abyste neumulčoval mladé výhony maliníku

host - 162.1 (?), 9.6.2009 17:18

Díky za Vaše názory, kopřivy v malinách nemám, svlačec se občas objeví.Měl jsem spíš strach, aby ch neublížil malinám.Ještě jednou dík.Jarda

host - 226.251 (?), 9.6.2009 21:40

Dobrý den, chtěla jsem požádat o radu. Pokud použiju klasickou kůru pro mulčování malin, jak se s tím vypořádají nové výhonky? Ty prorostou nebo už zůstanou jen staré (které časem odumřou)? Výše jsem četla, že na kopřivy mulč nemá význam a kopřivy jsou právě můj problém. Týká se to teda jen použití dřevěných hoblin jak se ptá Jarda nebo i klasické mulčovací kůry. A použití mulčovací textilie kopřivy taky nevyřeší? Děkuji za odpovědi Tereza

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 50.118 (?), 9.6.2009 22:32

Výhony malin, které budou co neviděť plodit a asi Vám také právě kvetou, po odplození odumřou. Výhony, které budou plodit příští rok, jsou už také hodně velké. Mulči by tedy v tuto dobu nic nebránilo. Mulčovací textilie by Vám však nepustila ven výhony, které začnou narůstat příští rok.  Na kopřivy proto musíte jinak. Můj osvědčený způsob spočívá v použití neředěného Roundupu, který máznu štětečkem na list kopřivy "promyšleně" tak, aby se do doby, než Roundup zaschne, nedotýkal listů malin. Na stonku metrové kopřivy stačí máznout na dva listy. Kořenový systém kopřiv spolehlivě zahubíte. Jestliže Vám už kopřivy kvetou, vezměte rukavice a kvetoucí části odstraňte. Mohlo by se stát, že tuto činnost by bylo nutno příští rok kvůli vysemeněným kopřivám zopakovat. Máznutí Roundupem v době květu kopřivy je nejúčinnější. Po odtržení kvetoucí části Vám zbyde stejně spousta listů ve spodní části kopřivy, ze kterých si ty vhodné dva vyberete. Do doby sběru malin budete mít maliniště jak ze škatulky. 

host - 115.245 (?), 10.6.2009 11:12

Na mulčovanie malín je dobrá pokosená tráva, ktorá sa priebežne dopĺňa. Nové výhony cez ňu prerastú a zároveň vytvára kompost, ktorý malinám veľmi prospieva.

host - 226.251 (?), 10.6.2009 20:43

Diky za tipy jak bojovat s koprivami. Zkusim zlikvidovat koprivy Roundupem a pak to zmulcovat travou. Jen jeste dotaz k mulcovani tou travou. Jakou vrstvu mam dat? Jak dlouho mi vydrzi? A pak ji dosypavam nebo musim tu starou vyhrabat a dat novou... jsem ponekud zacatenik , dekuji Tereza

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 240.221 (?), 10.6.2009 21:16

Pořád přisypávat, paní Terezko. Jak bude pokoseno, šup tam s ní. Malinám se to bude líbit, neboť jim takto zajistíte permanentní hnojení. Přeji krásné a úrodné maliniště , Alena.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz