Maliny
|
|
 |
 |
host - 70.254 (?) 6.3.2007 19:15
Maliník se pomologicky řadí k drobnému ovoci, které by nemělo na žádné zahradě chybět vzhledem k jeho vynikajícím vlastnostem a mnohostrannému využití plodů ať již na dřeně, šťávy, kompoty či sirupy. Výrobky z malin jsou velmi atraktivní. Nejlepší resp. nejoblíbenější jsou v čerstvém stavu, buď samotné nebo jako přísada jogurtů, tvarohu a mléka. Výborně se dají zmrazit.
Nutriční hodnota plodů: největší význam představuje obsah vitaminu C (20 - 23 mg%), vitaminů skupiny B, provitaminu A, vitaminů E a PP, minerálních látek (např. vápníku a jódu), vlákniny, cukru (13 %), bílkovin (1,2 %), tuků (0,6 %), dále organické a ovocné kyseliny, atd.
Z hlediska skladovatelnosti jde o mimořádně zranitelné ovoce. Do dvanácti hodin po utržení je třeba maliny buď zkonzumovat a nebo zpracovat. Ani skladování v chladničce déle než jeden den je nevhodné, protože snadno podléhá hnilobám a plísním.
Plody se sklízejí tehdy pokud jdou snadno oddělit od lůžka a plod se samovolně nerozpadá a je pevný. Plně dozrálé maliny mají charakteristické aroma a chuť, kterou při přezrání rychle ztrácejí. Maliny se sklízejí postupně, protože nedozrávají všechny najednou. Sklizeň je potřeba opakovat nejlépe obden.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 6.150 (?), 1.10.2006 15:27, zobrazeno: 78471x
Můžete mi poradit kdy je nejvhodnější doba na vysazení malin,angreštu a ostružin?
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 1.10.2006 16:17
Od ploviny října do listopadu, březen a až do poloviny dubna.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.4 (?), 25.2.2007 18:13
Jak hluboko do země a je nutne pruty serezavat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.254 (?), 25.2.2007 19:19
Maliny se vysazují o trochu hlouběji než původně rostly, příliš dlouhé pruty můžete zkrátit, cca o čtvrtinu, podporuje to lepší "větvení" a plodnost, ale nutné to není. Co je důležitější je pravidelně udržovat porost světlý, vyřezávat nadbytečné pruty a pruty, které již odplodily, ty stejně pak odumřou. Pruty malin rostou nezávisle na sobě, takže každý zvlášť vyživuje své plody svými listy, takže ihned po sklizni se nebojte tyto pruty odřezat i když mají ještě zelené listy. Nebojte se, že když vyřežete např. nadbytečné pruty, že snížíte plodnost na ostatních protože nebudou dobře vyživeny. Toť jen pro doplnění.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 25.2.2007 19:20
Nově vysázené maliny by měly být cca 40-50 cm dlouhé. Loňské nové pruty, které budou letos plodit se zkrátí asi o 10-30 cm, podle délky. Odstraníte jen tu horní tenkou část, aby spodní pupeny rovnoměrně vyrašily a nakvetly. Rozvětvené, odplozené se úplně odstřihnou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 51.242 (?), 3.3.2007 17:22
Může mi někdo poradit čim hnojit maliny nejlépe přírodním hnojivem jakým? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 85.27 (?), 3.3.2007 22:13
V průměrně úrodné půdě maliny příliš hnojit nepotřebují, kompost lehce obohacený o dusík a kalium, bez vápna bohatě stačí. Mají rády vlhko, snesou těžší půdy, mohou být kyselejší. Důležitější je dbát zezačátku o plevel pod nimi. Hustší vzrostlá výsadba už si s podrostem poradí sama.
|
|
 |
|
 |
 |
|
deniska - (1), 6.3.2007 18:18
Muzete mi poradit prosim :
a)k jakým ucelum se pestuji (vyznam)
b)obsah latek v plodu
c)moznosti konzervace
d)sklizen,vynosy
e)skladovani
Prosim Vas o pomoc.Dekuji...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.254 (?), 6.3.2007 19:15
Maliník se pomologicky řadí k drobnému ovoci, které by nemělo na žádné zahradě chybět vzhledem k jeho vynikajícím vlastnostem a mnohostrannému využití plodů ať již na dřeně, šťávy, kompoty či sirupy. Výrobky z malin jsou velmi atraktivní. Nejlepší resp. nejoblíbenější jsou v čerstvém stavu, buď samotné nebo jako přísada jogurtů, tvarohu a mléka. Výborně se dají zmrazit.
Nutriční hodnota plodů: největší význam představuje obsah vitaminu C (20 - 23 mg%), vitaminů skupiny B, provitaminu A, vitaminů E a PP, minerálních látek (např. vápníku a jódu), vlákniny, cukru (13 %), bílkovin (1,2 %), tuků (0,6 %), dále organické a ovocné kyseliny, atd.
Z hlediska skladovatelnosti jde o mimořádně zranitelné ovoce. Do dvanácti hodin po utržení je třeba maliny buď zkonzumovat a nebo zpracovat. Ani skladování v chladničce déle než jeden den je nevhodné, protože snadno podléhá hnilobám a plísním.
Plody se sklízejí tehdy pokud jdou snadno oddělit od lůžka a plod se samovolně nerozpadá a je pevný. Plně dozrálé maliny mají charakteristické aroma a chuť, kterou při přezrání rychle ztrácejí. Maliny se sklízejí postupně, protože nedozrávají všechny najednou. Sklizeň je potřeba opakovat nejlépe obden.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|