Ma cenu zachranit rybiz/angrest?
|
|
|
|
|
|
|
Violeta - (23) - 3.114 (?) 25.6.2015 18:30, zobrazeno: 16723x
Dobry den,
Jiz tretim rokem mam zasazene stromecky rybizu a angrestu. Nebyly valne kvality, ale myslela jsem, ze by se mohly uchytit a slouzit. Bohuzel mi prijde, ze jsou nejake bidne. Myslite, ze ma smysl se pokouset o jejich zachranu nebo bude lepsi je vykopat a nahradit kvalitnejsimi?
Predem vam dekuji za nazor a rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.111 (?), 25.6.2015 22:05
Není to stromky, ale špatnou (nebo spíš žádnou) péčí. Při výsadbě je nutné přidat kvalitní zeminu, pořádně sestřihnout a okolo stromku udržovat zem bez trávy. Od druhého roku hnojit a každoročně po sklizni nebo časně v předjaří sestřihnout výhony. Ty vaše mi připadají prakticky bez přírůstků, větvičky se vůbec nevětví. V těchto podmínkách neporostou ani další nově zasazené. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 25.6.2015 22:27
Dobrý den.
Vážená paní Violeto, napíšu v podstatě to samé co paní Lída. Nevím jestli má cenu stromečky rybízu/angreštu zachraňovat, ale vím určitě, že takto je pěstovat k tomu aby sloužily, nepůjde. Buď jim poskytnete podmínky které potřebují, nebo takhle dopadnou kterékoli jiné, další. O tom jaké podmínky rybíz/angrešt vyžaduje, jak ho pěstovat, je tu příspěvků spousta. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.166 (?), 27.6.2015 19:09
Všichni čtyři s reakcí na požadavek paní Violety, si musíte také uvědomit, že tyto stromečky se pěstují na meruzalce a ta je v podstatě plevel, který roste téměř všude. Producenti těchto věcí to pěkně odflakují. Na stromečku za 150 korun českých, by se neměl objevovat žádný boční obrost. Že je list zažloutlý, sporý a žádný přírůstek svědčí o retardaci herbicidem. Jak je vidět na fotografii stříkače, tak vítr byl pořádný, mlžný mrak od trysek se zvedá nahoru a je pěkně daleko odnášen. Nevíte čím stříkají a jaká jsou ochrannvzdálenosti od okraje ošetřovaného pozemku s ohledem na ochranu necílových rostlin - v tomto případě zahrádek. Pro info, ochranná vzdálenost je u různých přípravků různá, může však dosahovat 100m, v případě ideálních povětrnostních podmínek, a když fučí, tak se děje co?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.138 (?), 27.6.2015 21:00
A proč by nemohlo být poukázáno na plevel v podobě, v jaké ho málokdo zná a téměř nikdo si neuvědomuje, že takový sprejer z fotky je škůdce. Travám škodí málokterý herbicid, mimo totálních. Jestli je vzadu třešeň jsem nepoznal, ale je vidět, že má divný vrchol a i téměř slepý vidí, že do brčálu to má daleko. Chtěl bych vidět vaše reakce naživo v případě, že by jste měl své rostlinky retardované.
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.41 (?), 26.6.2015 11:39
Protože znám osobně přesně takové angrešty, kterým nechybí nic ze seznamu potřebných opatření, která jsou doporučována, bych se zeptal: co sousedí s vaším pozemkem a co se na něm pěstuje, či pěstovalo v několika minulých letech. Vaše věta - Bohuzel mi prijde, ze jsou nejake bidne - je jak ušitá na mou i sousední zahrady. Až to písnete a bude umístění přibližné mému, tak vás přivedu na stopu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|