Kanadska boruvka - zasychaní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 221.2 (?), 3.5.2008 13:39, zobrazeno: 23369x
Dobrý den.
Kdo mi poradí? Mám kanadskou borůvku-Heidy od Starkla již 3 rok.Druhý rok plodila celkem dost, ale na podzim začaly zasychat konce větviček.Nyní větvičky zasychají od konce nadále lístků je málo a mají světle zelenou až žlutou barvu.Mám ji v nádobě zhruba 40cm hluboké přesto je kořenový bal vysoký pouze asi 15 cm .Je zasazená do směsi hrabanky, písku a rašeliny.Zalevám každy den a občas příhnojuji přesto vypadá nezdravě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.22 (?), 4.5.2008 7:19
že by se to tou hrabankou zavápnilo, já bych skusil přesadit do čisté rašeliny.???
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.158 (?), 4.5.2008 18:10
Objednal som si od starkla balkonovu borievku.Po zasadeni do cca 10 litrovej nadoby a do čistej rašeliny mi krásne vyrašila, ale po týždni mi začala obschýnať a listy sa sfarbovaly do červena. Polieval som ju každý den snažil som sa aby v miske pod kvetináčom bola stále voda, poradí mi niekto čo som urobil zle a ako to opraviť. Mam iba jednu rastlinku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.92 (?), 9.6.2008 22:53
Dobrý den.
Vy píšete, že Vám borůvka zasychá a že ji zaléváte každý den. Řekl bych, že ji máte přemočenou, Zkuste ji nechat vyschnout a zalévat ji mnohem méně, ne rozhodně tak často. Borůvka by se měla spravit, ale nebude to hned bude to chvíli trvat, pokud už tedy není pozdě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva78 - (8) - 65.68 (?), 10.6.2010 14:38
Dobrý den, letos jsme prvně také experimentálně objednali od Starkla dvě sazenice borůvky Heidi a stalo se nám to samé.. lístečky začaly červenat, některé - výše položené - černat a zasychat. Došli jsme k závěru, že to bylo přílišným chladem, že rostlinky nebyly připravené na přechod z tepla bytu do venkovních podmínek, kdy teplota v noci klesala k 5°C. Rostlinky máme v rašelině, nepřelité.. ale zkusili jsme dosypat jako vrchní vrstvu rašelinu na citroníky, která má nižší pH 5-6,5, což výrazně pomohlo, obě sazeničky krásně obrazily a dáváme i jednou týdně hnojivo na borůvky a krásně zahustily. Pevně doufám, že se nám podaří borůvky v nevytápěné místnosti přezimovat bez újmy a snad se dočkáme napřesrok i první úrody :)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Eva78 - (8) - 232.234 (?), 20.10.2010 12:24
Borůvka byla zalévána pouze dešťovou vodou, tak doufám, že to na snížené pH stačilo.. netuším pak jak jinak pH ještě snížit.. :(
Mám trošku strach nechat borůvku přes zimu v květníku na balkoně.. vím, že je mrazuodolná, ale ve volné půdě hlína tolik nepromrzá jako v květníku, kde bude vlhká hlína.. co se stane, když bude přezimovat v nevytápěné místnosti do 10°C nebo ve sklepě (méně světla) se stejnou teplotou?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 146.135 (?), 20.10.2010 21:14
Dešťová voda vám nesníží PH. Půdu okyselíte přisypáním vrchovištní rašelinou nebo použitím okyselovače půdy. Pěstuji borůvky na zahradě, s balkonem nemám zkušenosti. Dle mého názoru potřebuje borůvka vegetační klid. Přes zimu v chladné místnosti, nebo ve sklepě bude živořit a na jaře bude slabá. Pokud chcete, aby vám borůvka pěkně rostla a plodila, musíte v první řadě upravit PH a přesadit do větší nádoby, nejméně o obsahu 20 litrů. Ve věku 5 let by měla nádoba mít alespoň 40 - 50 litrů. Já osobně bych borůvku dala ven a nebála se o ní, mráz vydrží při občasné zálivce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 20.10.2010 21:38
Voda na zalévání se dá upravit na nižší pH tím, že do lahve od okurek dáte asi dvě hrsti rašeliny, zalijete vodou a touto vodou po odstátí zaléváte. Rašelinu lze zalít několikrát po sobě. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 47.75 (?), 22.10.2010 18:51
Prajem dobry den. Kanadskej borovke sa najlepsie dari na zahrade, na slnecnom mieste, posadit je potrebne do cistej raseliny a na dno jami dat trochu vyzreteho mastalneho hnoju. Navrch potom nastlat vecsie mnostvo hrabanky, ale pozor hrabanka musi byt s ihlicnateho lesa, prehnivajuce ihlicie nam vytvori kvalitnu kyslu hrabanku a ta je vynikajuca. Po dvoch rokoch, ked rastlina povyrastie a zmocneje, treba prihnojovat hnojivom na kyslomilne rastliny. Miroslav
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|