Kanadska boruvka - zasychaní

host - 146.135 (?)
20.10.2010 21:14

Dešťová voda vám nesníží PH. Půdu okyselíte přisypáním vrchovištní rašelinou nebo použitím okyselovače půdy. Pěstuji borůvky na zahradě, s balkonem nemám zkušenosti. Dle mého názoru potřebuje borůvka vegetační klid. Přes zimu v chladné místnosti, nebo ve sklepě bude živořit a na jaře bude slabá. Pokud chcete, aby vám borůvka pěkně rostla a plodila, musíte v první řadě upravit PH a přesadit do větší nádoby, nejméně o obsahu 20 litrů. Ve věku 5 let by měla nádoba mít alespoň 40 - 50 litrů. Já osobně bych borůvku dala ven a nebála se o ní, mráz vydrží při občasné zálivce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 221.2 (?), 3.5.2008 13:39, zobrazeno: 23369x

Dobrý den.

Kdo mi poradí? Mám kanadskou borůvku-Heidy od Starkla již 3 rok.Druhý rok plodila celkem dost, ale na podzim začaly zasychat konce větviček.Nyní větvičky zasychají od konce nadále lístků je málo a mají světle zelenou až žlutou barvu.Mám ji v nádobě zhruba 40cm hluboké přesto je kořenový bal vysoký pouze asi 15 cm .Je zasazená do směsi hrabanky, písku a rašeliny.Zalevám každy den a občas příhnojuji přesto vypadá nezdravě.      

host - 176.22 (?), 4.5.2008 7:19

že by se to tou hrabankou zavápnilo, já bych skusil přesadit do čisté rašeliny.???

host - 77.158 (?), 4.5.2008 18:10

Objednal som si od starkla balkonovu borievku.Po zasadeni do cca 10 litrovej nadoby a do čistej rašeliny mi krásne vyrašila, ale po týždni mi začala obschýnať a listy sa sfarbovaly do červena. Polieval som ju každý den snažil som sa aby v miske pod kvetináčom bola stále voda, poradí mi niekto čo som urobil zle a ako to opraviť. Mam iba jednu rastlinku.

host - 70.92 (?), 9.6.2008 22:53

Dobrý den.

Vy píšete, že Vám borůvka zasychá a že ji zaléváte každý den. Řekl bych, že ji máte přemočenou, Zkuste ji nechat vyschnout a zalévat ji mnohem méně, ne rozhodně tak často. Borůvka by se měla spravit, ale nebude to hned bude to chvíli trvat, pokud už tedy není pozdě.

Eva78 - (8) - 65.68 (?), 10.6.2010 14:38

Dobrý den, letos jsme prvně také experimentálně objednali od Starkla dvě sazenice borůvky Heidi a stalo se nám to samé.. lístečky začaly červenat, některé - výše položené - černat a zasychat. Došli jsme k závěru, že to bylo přílišným chladem, že rostlinky nebyly připravené na přechod z tepla bytu do venkovních podmínek, kdy teplota v noci klesala k 5°C. Rostlinky máme v rašelině, nepřelité.. ale zkusili jsme dosypat jako vrchní vrstvu rašelinu na citroníky, která má nižší pH 5-6,5, což výrazně pomohlo, obě sazeničky krásně obrazily a dáváme i jednou týdně hnojivo na borůvky a krásně zahustily. Pevně doufám, že se nám podaří borůvky v nevytápěné místnosti přezimovat bez újmy a snad se dočkáme napřesrok i první úrody :)

Borůvka Starkl Heidi ..
Borůvka Starkl Heidi ..
Borůvka Starkl Heidi II.
Borůvka Starkl Heidi II.

brunecova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 146.135 (?), 8.7.2010 16:16

Borůvka potřebuje daleko nižší PH, musíte jít alespoň na 4,5.  Moc často hnojíte, pruty potom nestihnou do zimy vyzrát, mohly by vám pomrznout. Na zimu musí zůstat venku na mrazu, občas zalít, nebo uschne.

Eva78 - (8) - 232.234 (?), 20.10.2010 12:24

Borůvka byla zalévána pouze dešťovou vodou, tak doufám, že to na snížené pH stačilo.. netuším pak jak jinak pH ještě snížit.. :(

Mám trošku strach nechat borůvku přes zimu v květníku na balkoně.. vím, že je mrazuodolná, ale ve volné půdě hlína tolik nepromrzá jako v květníku, kde bude vlhká hlína.. co se stane, když bude přezimovat v nevytápěné místnosti do 10°C nebo ve sklepě (méně světla) se stejnou teplotou?

Takhle vypadá po hnojení ..
Takhle vypadá po hnojení ..

host - 146.135 (?), 20.10.2010 21:14

Dešťová voda vám nesníží PH. Půdu okyselíte přisypáním vrchovištní rašelinou nebo použitím okyselovače půdy. Pěstuji borůvky na zahradě, s balkonem nemám zkušenosti. Dle mého názoru potřebuje borůvka vegetační klid. Přes zimu v chladné místnosti, nebo ve sklepě bude živořit a na jaře bude slabá. Pokud chcete, aby vám borůvka pěkně rostla a plodila, musíte v první řadě upravit PH a přesadit do větší nádoby, nejméně o obsahu 20 litrů. Ve věku 5 let by měla nádoba mít alespoň 40 - 50 litrů. Já osobně bych borůvku dala ven a nebála se o ní, mráz vydrží při občasné zálivce.

host - 176.18 (?), 20.10.2010 21:38

Voda na zalévání se dá upravit na nižší pH tím, že do lahve od okurek dáte asi dvě hrsti rašeliny, zalijete vodou a touto vodou po odstátí zaléváte. Rašelinu lze zalít několikrát po sobě.           Lída

host - 47.75 (?), 22.10.2010 18:51

Prajem dobry den. Kanadskej borovke sa najlepsie dari na zahrade, na slnecnom mieste, posadit je potrebne do cistej raseliny a na dno jami dat trochu vyzreteho mastalneho hnoju. Navrch potom nastlat vecsie mnostvo hrabanky, ale pozor hrabanka musi byt s ihlicnateho lesa, prehnivajuce ihlicie nam vytvori kvalitnu kyslu hrabanku a ta je vynikajuca. Po dvoch rokoch, ked rastlina povyrastie a zmocneje, treba prihnojovat hnojivom na kyslomilne rastliny.       Miroslav

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz