Kamčatska borůvka - opadávání květů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
peky - (34) - 161.85 (?), 12.4.2015 19:18, zobrazeno: 12119x
Dobrý den, letos jsme si koupili kamčatskou borůvku, už s květama, ale dnes jsem si všimla, ze květy opadávají. Nevíte co je špatně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 12.4.2015 20:41
Opadávají celé včetně šťopiček, nebo jen okvětí? Pokud jen okvětí, tak je to OK a prostě dokvétají. Pokud celé, tak možná, že nejsou opylené - lepší je mít dvě odrůdy, pak plodí bohatě. Sama mám dvě, jedna je větší keř, vždy plody doslova obalený, druhá je menší, má plody větší, ale méně. Nechávám obě právě z důvodu opylení. Pokud vím, u nás v osadě je několik lidí likvidovalo z toho důvodu, že měli jednu a neplodila jim... Dneska u nich bručelo plno čmeláků . Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
peky - (34) - 161.85 (?), 13.4.2015 10:24
Vypada to, ze opadávají celé :-(. Já mám 3 kanadské borůvky ale ty jsou jinde než tahle. Mám je letos taky poprvé tak možná ještě ani plodit nebudou. No nic prikoupim ještě kamčatský a uvidíme :-). Děkuji :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
petrpan - Bronzový Zahrádkář (82) - 117.59 (?), 14.4.2015 21:03
Vidite, my jsme letos poridili na zahradu Altaj a Amur (pres eshop). Pak tyden na to v zahradnictvi a jednom hobby marketu jsme jeste prikoupili Morenu a Duet. Ty z eshopu jsou mensi a bez kvetu. Morena a Duet jsou trochu vetsi a s kvety. Pokud opadaji, prictu to za vinu presazeni na finalni stanoviste. Pro kytku to je vzdycky trochu sok (nekdy mensi, nekdy vetsi). Stejne pocitam s lepsi urodou az za par let.
Jak zde ale psali uz jini, muze jit o problem neopyleni. Kamcatky jsou obvykle cizosprasne nebo castecne samosprasne..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.103 (?), 23.4.2015 21:28
Dobrý den, chtěl bych přidat svou zkušenost, z kamčatek jsem nejprve měl pouze tři Modré triumfy, a ty plodily hnedle, ještě než k nim přibyly jiné odrůdy. Pravda, opravdu slušnou sklizeň mi poskytly až loni (čtvrtý rok na stanovišti). Ale to bych i já přičítal spíše tomu, že si nejprve musely na svůj plac zvyknout, a méně tomu, že ze začátku jim nesekundovali žádní opylovací partneři. Z těch mám nyní Průhonický letní, Sinoglasku (obojí jen uhaduji, prodejce jména neznal), Balalaiku a Blue Velvet.
Jak na těchto stránkách píší kovanější odborníci, záleží i na čmelácích, zálivce a výživě. Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.85 (?), 25.4.2015 20:03
Tak hlásím, že květy opadaly, ale už se tam tvoří bobulky :-) Tak jsem plašila zbytečně. Všem moc děkuji..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.68 (?), 12.5.2015 13:01
U nás už jsou všechny kamčatky odvektlé, docela se činily, na to že jsem je sázela vloni na podzim. Jako poslední rozkvetla Kaina, ale za to kvetla nejvíc a a nasadila poměrně velké množství plodů. Nechtěly by přihnojit - např. hnojivem plod a květ? Kanadské borůvky hnojím pravidelně každých 14dnů, ale kamčatky jsem pohnojila jen na jaře cereritem a teď už nic, tak aby jim to stačilo. Snad se dočkám první odrůdy a budu moc porovnat chuť kamčatek a kanaďanek. Už se moc teším, jen aby to nezblajznul nějaký chytrý kos se špáďou, co se stále natřásá na stromě.
Nepoužíváte někdo ultrazvukový plašič ptáků??? Fungute to??? nebo to jsou vyhozené peníze???
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|