Jakou či jaké ostružiny?

host - 244.239 (?) 
23.8.2021 16:44
Tak len drobný update. U Thornfree sa prvé plody do čierna vyfarbili v mojej polohe 17.8. - 18.8. a ako na potvoru, hneď na to začali ešte iba ako vyfarbené ale nedozreté zasychať. Čačanská beztrná, včera, 22.8. bol prvý plod tmavobordový, takmer čierny. Potvrdzuje sa mi, že Čačanská beztrná je asi tak o týždeň neskoršia ako Thornfree, ale aspoň zatiaľ, pleseň ju nelikviduje. Vyzerá to zatiaľ tak, že by mohla byť odolnejšia. Uvidí sa, keď bude tých čiernych plodov viac, ale zatiaľ vyzerá dobre. Ak sa ukáže ako odolnejšia, tak sa Thornfree rozlúčim. Čačanská je rovnako ako Thornfree prioritne určená na konzervovanie. Triple Crown má 22.8. stále iba ružové plody. No a Asterina asi nebude Asterina, ale nejaká zámena. Začala teraz kvitnúť (!) tvoria sa prvé zelené plody, kvety sú síce veľké a biele ako by mala mať aj Asterina, ale habitus nie je vzpriamený ako by mala mať, ale skôr políhavý. Bohvie čo neskoré mi predali namiesto skorej Asteriny. To je veľké sklamanie. Igor

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 198.185 (?), 7.9.2021 21:07

Čačanská beztrná rodí veľké čierné plody v plnej zrelosti takmer bez kyseliny. Fakt chutná černica. Zhodli sme sa doma, že nám chutí oveľa viac ako Thornfree. Manželka dokonca zahlásila: "Z tejto môžeš vysadiť ešte 1 krík". Ale zatiaľ sa s tým ponáhľať nebudem, lebo je čačanská dosť neskorá a rád by som skôr niečo skoršie. Ale Čačanská je výnosná odroda, podobný typ ako Thornfree, len škoda, že je taká neskoršia. Thornfree má arómu lesnej černice ale ináč je u nás dosť kyslá, čačanská beztrná je chuťovo niekde inde. Navyše nezosychá, ani nezahníva, nasadila vcelku dosť plodov na prvú úrodu... Thornfree po tejto sezóne u mňa definitívne, po 4 rokoch, skončí. A černica Triple Crown mala začiatkom septembra (4.9.) vyfarbené prvé čierne plody, koštoval som najzrelší z nich a ešte to nebolo úplne ono, možno ešte 1-2 dni by to chcelo na úplné dozretie. U mňa je to teda veľmi neskorá odroda dozrievajúca až začiatkom septembra, ale zatiaľ si ju nechám a uvidí sa časom čo s ňou. Igor  

host - 120.40 (?), 5.8.2022 18:07
Len update k mojim predchádzajúcim príspevkom. Arapaho: Prúty, aj keď sú veľmi hrubé, dajú sa postupne, postupným priťahovaním motúzom resp. zaťažovaním, pomaly na 2x-3x, s citom, postupne pritlačiť bližšie k zemi. Malo to pozitívny efekt na prezimovanie púčikov - viac ich prežilo zimu, aj tie čo boli vyššie na prúte. Prúty som neskracoval, len ohýbal. Asi má Tom pravdu, že prúty netreba strihať, len ohýbať. Na juhu USA majú oveľa teplejšie zimy ako u nás, nemusia tam riešiť nejaké ukrývanie na zimu. Možno zastrihávajú prúty vo výške 1 m len pre lepšie rozvetvenie a väčšiu úrodu. Z môjho pohľadu, v mojich podmienkach vzpriamene rastúce odrody majú nevýhodu v komplikovanejšom ukrývaní na zimu. Ale prúty Arapaho nepraskajú a ohnúť sa dajú. Ouachita: polovzpriame rastúca, veľmi chutná, úrodnejšia ako Arapaho, na jeseň sa dajú prúty ľahšie prihnúť k zemi ako u Arapaho..ale po zime boli prúty dosť krehké, pri neopatrnej manipulácii po zime mi niektoré popraskali a po prasknutí časť prútu zaschla. A napríklad v júli sa ešte prihýbať k zemi nedajú, to sa prút vylomil. Až teraz, začiatkom augusta sa pod vlastnou váhou začínajú prirodzene prúty skláňať. Takže super odroda, ale krehkejšie prúty. Triple Crown: Polovzpriamene rastúca, nie je problém ju ukryť na zimu, prúty nepraskajú, nelámu sa. Odolnejšie na manipuláciu ako u Ouachita. Problém je, že cez zimu mi vymrzli celé prúty komplet, našťastie nie všetky. Ak sa aj v ďalších rokoch toto bude opakovať, asi to bude potvrdzovať nižšiu odolnosť tejto odrody proti mrazom. V literatúre som niekde našiel, že zvládne max. - 8 st. C?!? Je toto pravda? Až čas ukáže. Čačanská beztrná: Polovzpriamene rastúca, ľahko sa ukrýva na zimu, prúty sú odolné, nelámu sa, nepraskajú. Plody chutné, sladké. Úrodná. Zatiaľ sa javí ako odolná voči plesni. Zimu prežila výborne. Zatiaľ je úplne super. Škoda, že nie je skoršia. Loch Tay - zatiaľ sa iba rozrastá a viac rastie pri zemi, nebude problém ju zazimovať. Prúty ale vyzerajú byť dosť tenké oproti iným odrodám. Hádam sa prúty nepolámu pod úrodou, nemali by. Ostatní pestovatelia nič také nespomínajú. Je najskoršia z mojich černíc, že je skoršia je super. Tak zatiaľ len toľko. Igor

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.141 (?), 13.8.2021 17:41

Ja jsem si poridil nekolik tehle ruznych druhu odrud, zasadil nekdy v kvetnu z docela silnych sazenic a jako to vypada na dlouho nez z toho neco bude. To treba nektere ty maliniky vytvorily docela velke kere za stejnou dobu(ikdyz jine zase taky nic moc), stejne zvlastni, ze maji asi stejne podminky a vyviji ae uplne jinak ty rostliny.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.9.2021 21:26

Díky za příspěvky, Igore. Za sebe konstatuju, že Black Satin je teda dost kyselý, i když jsou plody už hodně dlouho černé. Překvapily první plody Navaho a Lochness. Jedna z nich je, dalo by se říct, až výborná. Bohužel teď nevím, která z nich to je. Ta druhá z nich není prozatím tak aromatická, ale není ani kyselá, což je důležitý. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.7.2022 18:52

Dobrý den. Sklízíme malinoostružiny Tayberry a mnoho chutných malin. S trnitou ostružinou Himalaya to nebyl až tak dobrý nápad. Jednak vždycky ještě ani nekvete, zatímco ostatní beztrné mají už malé. zelené plody a jednak se dostává sousedům pod plot a dělá tam neplechu. Zvláště vedle, kde se neseká tráva, narostly ze země asi dva metry od plotu obrovské pruty jako by ji tam někdo vysadil. 

host - 25.26 (?), 3.7.2022 23:21

No ono se říká, že když se chceš pomstit sousedovi, tak plotu vysaď ostružiny.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.7.2022 15:50

Zajímavé je, že ta trnitá Himalaya podlejzá jen k sousedům, tady u mě neodnožuje. Pokud jde o maliny, tak jsem si znovu pořídil sazenici ZEVA II, která bohatě rozmnožila a byla tam ještě modernější odrůda Tulamen. Myslím, že je ale všechno Zeva II, podle tvaru plodů a specifické sladkosti. Jsou sice navinulejší, ale i aromatičtější odrůdy malin, jednu starou tady mám, ale název si už nepamatuju. Musel bych hodně zapátrat v historii malinových odrůd. Bulharský Rubín to zřejme nebude. ten se mně zdál kdysi navinulý až moc. Tvar plodu je protáhlejší než u Zevy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz