Jak okyselit vodu na borůvky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.93 (?), 24.4.2010 19:05, zobrazeno: 13406x
Ahoj lidi, prosím o radu. Máme docela tvrdou studniční vodu a zcela evidentně borůvkám nesvědčí. Dá se voda nějak jednoduše upravit, nebo mám borůvky nechat pomalu hynout? Zkusil jsem kolem nich nasypat hrabanku, ale mám pocit, že to moc nepomáhá. Mrzelo by mě, kdyby odešly, jsou docela chutné. Děkuji všem za rady. S.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.53 (?), 26.4.2010 14:24
Kanadské borůvky pěstuji jednak na zahradě a ačkoliv každá dostala pytel rašeliny, moc mi tam nejdou, skoro nerostou a na dvou keřích jsme měla 3 borůvky. Potom pěstuji v květináčích na balkóně, sice mě trochu z balkónu vytlačují, ale jsou evidentně lepší, než ty na té zahradě. Přidávám do vody přípravek Fosfotin, několik kapek, také si ale pokaždé nevzpomenu a potom mají pouze odstátou vodu. Na jedné z nich je už teď vidět, že bude mít spoustu plodů, ostatní tak normální množství.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 112.11 (?), 26.4.2010 16:21
S tou cistou raselinou by som bol opatrnejsi... neviem aku ste kupovali ale neni raselina ako raselina.
1. moze mat upravene pH na vysiie, u nas raselina v obchode s pH 3,5 se kupit neda. iba spridanym vapencom pH okolo 5,5 - a to uz neni naj idealnejsie!
2. v cistej raseline niesu pridane ziadne hnojiva, je uplne bez zivin, co moze sposobit nedostatocny vyvoj rastliny.
|
|
|
|
|
|
|
host - 239.112 (?), 2.5.2010 13:26
Pěstuji kanadské borůvky v rašelině a také mi po několika letech přestávaly růst a počet plodů se snižoval. Evidentně chřadly. Koupil jsem hnojivo na bázi rohoviny určené pro borůvky - krabice cca 75 Kč. A ejhle, rostliny začaly po prvním pohnojení krásně růst. Množství plodů se alší rok zvýšilo několikanásobně i jejich velikost. Tak už každý podzim i každé jaro dávám toto hnojivo a pak přisypu rašelinu.Když zalévám vodou, tak jedině dešťovou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.40 (?), 5.5.2010 15:29
Taky si myslím, že okyselení vody nepomůže, když chcete okyselit, není problém poradit, jakožto sice lajk do zahrady ale zato velký celoživotní akvarista vím dobře jak snadno okyselit vodu, dělá se to kyselinou fosforečnou, pokud jí seženete tak vodu zcela určitě ihned okyselíte na jakékoli ph budete chtít, v akvaristice se touto kyselinou upravuje voda jak pro různé druhy rostlin (dnes už je lepší ale spíše CO2) tak hlavně pro úpravu vody směrem dolů pro všechny ryby, které pro tření či líhnutí jiker tohle potřebuji, např. neonky ty potřebují kyselou vodu až kolem 5ph, což už je hodně, když zvážíte že ph7 je neutrál.
K dotazu k borůvkám už stručně, máme dva keře sazeny před třemi lety, první dvě léta jsme odštípovali pupeny aby stromky sílili a loni prvně jsme měli borůvky a bylo jich k našemu překvapení mraky! Sázeli jsme je ale do děr 50x50x50 a do nich do igelitových pytlů čistě do hrabanky z lesa, ty pytle se ale stejně dole protrhli, protože jsme je po roce museli uvázat, takže jsme středem vrazili tyčky a k nim jsme stromky uvázali, jo ale nahoře je pochopitelně textilie a zaléváme jen v létě, když je sucho, jinak to neřešíme a zalévá za nás déšť, žádný problém, když už nějaká ta konev padne tak ze sudu z dešťovkou když mě to zrovna občas napadne a jde o vodu která stéká z ryn do sudu a na dně sudu máme v každém sudě čtevreček mědi cca 10x10cm, voda je tak krásně čistá a nic do ní nejde. Jinak žádnou úpravu neděláme, dešťová voda je ale pochopitelně cca těch 6-6,5 kyselá, to je fakt, myslím ale že spíš jsme to vyhráli s tou komletní výměnou hlíny kolem stromku, to je asi základ, i když už i někdo psal, že mu ani pak borůvky nejdou tak nevím. Zkušenost od zkušenosti jiná, jako vždy a u všeho.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|