Jahodník na zimu

host - 69.99 (?)
13.9.2007 22:31

Pokud nejsou listy napadené nejakou chorobou, tak bych listy nestříhala, akorát ty uschlé. Výhony mely být už oddělené a zasazené, samozřejme ten první, co je nejblíž k jahodníku, ty další můžete klidně vyhodit, už by tak neplodily, ty první mají největší ůrodu. Samozřejmě nehnojit, jinak spalíte kořeny a všechna práce je vniveč. Udržovat bez plevele a hojně zalévat, aby se sazenice ujmuly. Co se týče plevelu, mohu vřele doporučit černou netkanou textílii, nemusím vytrhávat plevel, protože pod ní nic neroste, nevypařuje se tak voda, když zalévám nebo zaprší, tak jahody nemám od bláta a mám zajištěnou ůrodu o cca 14dní dřív, určitě se to vyplatí. Pokud jsou na listech nějaké skvrny, tak to stříknu ted Kuprikolem, vzadu je návod, říkám ted, protože jahodník nemá plody a potom cca za měsíc, nejpozdeji v říjnu přihnojit jednou dávkou hnojiva PLOD A KVET, to proto, že letošní jahodníky nasazuji na květ už letos, je to vyzkoušené. Cca po 2 až 3 letech je lepší zmněnit stanoviště a zasadit úplně nové jahodníky. P.S. Pokud přidáte kravský nebo konský hnuj, tak vám půjou jedna básen. Tak doufám, že jsem vás nezahltila spousty informací, pokud budete mít ještě nejaký dotaz, ráda zodpovím... Jana

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
laila - (3) - 160.5 (?), 12.9.2007 13:55, zobrazeno: 11602x
Dobrý den. Nikde jsem nenašla, co se má dělat s jahodníky na zimu, někdo mi radí sestřihnout listy teď na podzim, jiný zase na jaře. Pěstuji jahody první rok, nechtěla bych něco zkazit. Krásně plodí ještě teď.

Děkuju.

host - 184.60 (?), 12.9.2007 14:52
Jahody na podzim vždycky okopu, odstraním hnědé listy (aby zůstalo srdíčko) a snažím se udržet bez plevele a výhonů. Celkem nic na tom není, jen to, že s jahodama je dost práce.

laila - (3) - 160.5 (?), 13.9.2007 21:22
Děkuji. A výhony tedy oštípad a případně zasadit? I když jsou to letošní jahody?

host - 69.99 (?), 13.9.2007 22:31

Pokud nejsou listy napadené nejakou chorobou, tak bych listy nestříhala, akorát ty uschlé. Výhony mely být už oddělené a zasazené, samozřejme ten první, co je nejblíž k jahodníku, ty další můžete klidně vyhodit, už by tak neplodily, ty první mají největší ůrodu. Samozřejmě nehnojit, jinak spalíte kořeny a všechna práce je vniveč. Udržovat bez plevele a hojně zalévat, aby se sazenice ujmuly. Co se týče plevelu, mohu vřele doporučit černou netkanou textílii, nemusím vytrhávat plevel, protože pod ní nic neroste, nevypařuje se tak voda, když zalévám nebo zaprší, tak jahody nemám od bláta a mám zajištěnou ůrodu o cca 14dní dřív, určitě se to vyplatí. Pokud jsou na listech nějaké skvrny, tak to stříknu ted Kuprikolem, vzadu je návod, říkám ted, protože jahodník nemá plody a potom cca za měsíc, nejpozdeji v říjnu přihnojit jednou dávkou hnojiva PLOD A KVET, to proto, že letošní jahodníky nasazuji na květ už letos, je to vyzkoušené. Cca po 2 až 3 letech je lepší zmněnit stanoviště a zasadit úplně nové jahodníky. P.S. Pokud přidáte kravský nebo konský hnuj, tak vám půjou jedna básen. Tak doufám, že jsem vás nezahltila spousty informací, pokud budete mít ještě nejaký dotaz, ráda zodpovím... Jana

host - 223.2 (?), 24.4.2008 19:14

Dobrý den,

jak a čím teď přihnojit jahody, aby byly pěkné a hodně rodily? Děkuji P.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 24.4.2008 20:02

Na jar to chce niektoré dusíkaté hnojivo (ledek), a trochu superfosfátu (nie naraz). Po zbere bude stačiť každé kominované hnojivo - cererit a pod.

Okrem toho príslušné postreky proti roztočíkovi (Sumithion), květopasu (Karate Zeon, Decis a pod. - práve teraz). Potom Rovral Flo proti hnilobe, atd.....

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 25.4.2008 6:58

Podrobne popísaná technológia ochrany a pestovania je na stránke jahody.unas.cz .

Nájdete tam všetky potrebné informácie a jahody sa určite vydaria.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz