Letos jsem ochutnal plody severoamerického hlohu břekolistého (Cratageus pedicellata) a zjistil jsem že má celkem dobrou chuť. Zkusím vyset semena abych měl nějakou rostlinu také doma. Je škoda že tak léčivé dřeviny nejsou u nás více rozšířeny. Několik let sháním hloh klínovitý a peřenoklanný. Vláďa vlada.vytasek@centrum.cz
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.225 (?),31.7.2016 15:43
Crataegus pinnatifida. Plody čínskeho hlohu teraz na prelome júla-augusta vyzerajú takto. Ešte trochu narastú a vyfarbia sa do červena. Choroby a škodce sa ho nechytajú, okrem vošiek (tie ale dosť masívne). IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.202 (?),29.5.2017 22:29
Tom Tom: Chuťovo ten čínsky hloh nie je žiadny zázrak. Je to také sladko-trpkasté, ale jesť sa to dá. Údajne je to zdravé... V Číne ten hloh jedli tak že ho predtým namočili do karamelovej polevy. To už asi až také zdravé nebude...😃. IH
Chuťovo ten čínsky hloh nie je žiadny zázrak. Je to také sladko-trpkast...
A to by naopak lákalo mně. Nejlepší likéry, maceráty, jsou právě z plodů "zasyrova" moc nejedlých.
Pane Hlavatý, co si myslíte v tom směru o tom hlohu?
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.79 (?),30.5.2017 20:43
Pán Rafael, možné to je, ale ja naozaj neviem. S výrobou likérov nemám skúsenosti. Ten hloh nie je príliš šťavnatý, ale tá špecifická chuť tam je. Jedine ak by to niekto vyskúšal. O pálenke či likére z hlohu som zatiaľ nepočul. IH