host, 26.4.2005 22:45
Pěstování u nás teprve nedávno objevených převislých melounků Pepino Gold přináší pěstiteli velkou radost. Předpěstovaná rostlina rychle roste přímo před očima a vytváří dřevnatý kmínek. Větvičky předpěstovaných rostlin se koncem července ohýbají pod tíhou krásných a lahodných plodů. Doporučuji tuto rostlinu pěstovat např. v míse na zídce nebo v závěsném, dobře připevněném květináči. Můžete počítat s tím, dobře předpěstovaná, tedy v květnu kvetoucí mohutná rostlina vyživí do konce září až 20 melounků. Doporučujeme pěstování v závěsných květináčích o průměru 27cm. V zimě po odepnutí závěsu květináč s ostříhanou rostlinou někde pod lavicí třeba v garáži přezimujete. Příštím rokem bude mít tato sazenice ještě vyšší výnos. Visící a plodící rostlina je nejen atraktivním doplňkem balkónu nebo terasy, ale i - a to je podstatné - zdrojem radosti z úrody. Přístup ze všech stran a libovolné umístění je hlavní výhodou pěstování rostliny v závěsu. Pepino Gold má tmavozelené tuhé listy, které jsou na povrchu lesklé, s výrazným žilkováním. Tvrdé listy odpuzují všechny savé škůdce a houbovými chorobami rostlina vůbec netrpí. Pokud se během dalšího pěstování vyskytnou v blízkosti skleníků a napadne je odtamtud svilušky chmelová, zlikvidujeme ji přípravkem Omite . Nemusíme si však dělat velké obavy. Vzhledem k rychlosti, jakou Pepino Gold roste, nemohou tito škůdci kromě několika zažloutlých listů, které ihned odstraníme rostlinu nikterak výrazně poškodit. Pepino Gold kvete malými kvítky bleděmodré či bílé barvy. Plody dosáhnou ve své zralosti velikosti velké pěsti, přejdou do krásné zlatohnědé barvy s výraznou kresbou modravých až fialových skvrn. Teď je Pepino Gold zralé. Po rozříznutí dozrálého plodu si pochutnáte na jemné dužině, připomínající svojí lahodnou chutí směs hrušky s banánem. Svoji nesmírnou popularitu si tato rostlina získala nejen pro velkou vitalitu růstu ale i pro svoji dobrou výnosnost. Pěstování je jednoduché a nenáročné. Rostlina se snadno vzpamatuje, pokud ji zapomenete zalít. Pepino Gold je oblíbené po celé Evropě pro použití jako atraktivního doplňku občerstvení na různých večírcích. Vychlazené plody jsou podávány jako občerstvující, na minerály a vitamin C bohatá pochoutka. Výborný je plod uvnitř ochucený alkoholem.
Dobrou chuť přeje Hejduk
|