Doporučte kvalitní a co nejsladší odrůdu červeného rybízu
|
|
 |
 |
host - 135.4 (?) 10.1.2010 21:28
Asi není jednoduché, bez znalosti podmínek k pěstování, doporučovat nejvhodnější odrůdy. Pěstuji různé odrůdy nad 500 m.n.m. a mám zatím tyto zkušenosti: Z červených rozšiřuji Red Lake, protože mi chutná nejvíc. I moji hosté jej trhají nejraději. Ale je to odrůda, která roste velmi slabě (malý keř), je náročná na půdu a teplo. Uvádí se, že netrpí padlím. Podařilo se mi jednou, vyšší dávkou N (jinými odrůdami dobře snášenou), pořídit mu takové padlí, že zlikvidovalo zcela letorosty i plody. U celoživotního pěstitele rybízu, který pro stáří likvidoval velkou rybízovou zahradu, jsem se setkal s tím, že ponechal jen několik keřů Rondomu. Že prý je to rybíz, jak má být. Že má švih. Mám jej taky rád. Z bílých mám nejraději Viktorii. Jednak silně roste, je zdravá (jen některé pupeny, hlavně na letorostech neraší a tak roste jinak, než jsem si při řezu představoval), plodná, velmi dobře se trhá, dlouho vydrží na keři a v plné zralosti mi velmi chutná. Můj Jantar mi připadá pořád jakýsi kyselý, až začne sesychat. Red Lake, Rondom a Viktoria jsou staré odrůdy. U nových je asi potřeba, v daných podmánkých, zkoušet. Démon je velmi ranný a chutná mi. Na jídlo je první. Titanii musím také pochválit. Roste, zdravá, plodná, velké plody, pozdní. V plné zralosti se mi jeví taky výborná, ale to je již 2 týdny po Démonu. Tak jestli Vám to něco pomůže. JG
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 200.9 (?), 2.8.2009 18:53, zobrazeno: 30851x
Případně i chuťově kvalitní bílý a černý. Preferujeme co nejsladší odrůdy. Díky předem za rady!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.228 (?), 3.8.2009 21:19
Z černých doporučuji Démon-ve srovnání s Titanií a Ben Hope výrazně sladší.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.4 (?), 10.1.2010 21:28
Asi není jednoduché, bez znalosti podmínek k pěstování, doporučovat nejvhodnější odrůdy. Pěstuji různé odrůdy nad 500 m.n.m. a mám zatím tyto zkušenosti: Z červených rozšiřuji Red Lake, protože mi chutná nejvíc. I moji hosté jej trhají nejraději. Ale je to odrůda, která roste velmi slabě (malý keř), je náročná na půdu a teplo. Uvádí se, že netrpí padlím. Podařilo se mi jednou, vyšší dávkou N (jinými odrůdami dobře snášenou), pořídit mu takové padlí, že zlikvidovalo zcela letorosty i plody. U celoživotního pěstitele rybízu, který pro stáří likvidoval velkou rybízovou zahradu, jsem se setkal s tím, že ponechal jen několik keřů Rondomu. Že prý je to rybíz, jak má být. Že má švih. Mám jej taky rád. Z bílých mám nejraději Viktorii. Jednak silně roste, je zdravá (jen některé pupeny, hlavně na letorostech neraší a tak roste jinak, než jsem si při řezu představoval), plodná, velmi dobře se trhá, dlouho vydrží na keři a v plné zralosti mi velmi chutná. Můj Jantar mi připadá pořád jakýsi kyselý, až začne sesychat. Red Lake, Rondom a Viktoria jsou staré odrůdy. U nových je asi potřeba, v daných podmánkých, zkoušet. Démon je velmi ranný a chutná mi. Na jídlo je první. Titanii musím také pochválit. Roste, zdravá, plodná, velké plody, pozdní. V plné zralosti se mi jeví taky výborná, ale to je již 2 týdny po Démonu. Tak jestli Vám to něco pomůže. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 10.1.2010 23:12
Roky jsem měla bílý rybíz Viktoria, nejvíc chutnal manželovi, protože byl sladší, červený mám řízky namnožený Karlštejnský z jednoho původního keře právě proto, že mi připadal sladší, než ostatní. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
panidana. - Stříbrný Zahrádkář (149) - 96.2 (?), 10.1.2010 23:29
Z červených mám Karlštejnský - dobrý, Heinemannův pozdní - kyselý, samá pecka, a Jonkheer van Tets(asi jsem to nenapsala správně) - ten mi moc chutná, je velký a i dobře roste, z černých Othelo - malá úroda a navíc v jednom hrozénku přezrálé i nezralé bobule, nové keříky ještě málo rodí...
Také bych potřebovala poradit odrůdu sladkého bílého rybízu, mívali jsme na chatě moc dobrý a sladký bílý rybíz, ale odrůdu nevím. Já jsem měla Blanku a Primus - sice velká ůroda, ale nechutné kyselé - kyselejší, než červený rybíz...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 11.1.2010 0:01
Paní Dano, zkuste tu Viktorii, ještě ji prodávají. Fakt je sladká a dlouho nepadá. Já ji zlikvidovala, když odešel manžel, protože mám raději červený, rozdávala jsem odkopky po okolí, vám ji tak už bohužel nemohu nabídnout. Ale i výše v tomto vláknu ji už někdo chválil. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|