Chci se napást na zahradě
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.247 (?) 31.7.2009 22:08, zobrazeno: 83101x
Mám velikou zahradu a začínám ji pomalu osazovat. Strašně moc mě chybí to, že když se po ní projdu, nemám si čeho zobnout. Možná mě mnozí chápete, nepatřím k těm, kteří mají rádi ovoce naservírované na stole. Nejvíc mě chutná to přímo utržené.Chystám se koupit angrešty, rybíze, maliník... Místa mám moře. Poraďte co bych tam mohla ještě dát jedlého. A je to jedno, jestli budu sklízet na jaře nebo na podzim. Jsou keře, které třeba vůbec neznám.
Ivana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.166 (?), 31.7.2009 22:11
Kamčatské borůvky, kanadské borůvky, ostružiny, jostu, muchovník.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 1.8.2009 0:38
Arónie, kiwi, rakytník...
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 250.138 (?), 1.8.2009 8:55
No nevím, aronie nebo rakytník, to si dám jednu kuličku, otřepu se a řeknu: Brrr. Takhle bych si já pasení nepředstavoval.
Já chci taky mít na zahradě stromy a keře tak aby bylo pořád co pojídat. Dobré je mít tak tři třešně, skorou, střední a pozdní. Když budou dost velké tak máte co pojídat od začátku června do půli července. Bohužel aby je člověk neojedl během jednoho dvou dní, tak musí to být už dost velký strom, tak patnáctiletý. Pak nějakou meruňku a různé švestky, ryngle, broskve, ty pokyzjí zbytek léta. A na podzim začnou dozrávat jablka, hrušky, hrozny. Se skorými jablky nepočítám, ty jsou podle mne dobré jedině tak na kompost. Taky je dobrý záhon měsíčních jahod, ty plodí sice malé jahůdky, ale zato od začátku léta až do mrazů.
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.145 (?), 1.8.2009 10:39
Náhodou, pěkně zralý rakytník je i celkem chutný. Možná je to o zvyku. Ale na druhou stranu se budete "pást" velmi zdravě. Co třena ještě Kustovnice čínská?
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.43 (?), 10.9.2009 22:48
Aronii máme už asi 30 let. Každý rok jsme ji nechali ozobat ptákům, protože ji nikdo nejedl. Vloni jsem z ní udělala pečený čaj s přídavkem jablek, švestek atd. a taky rumu. Každému kdo ochutnal, chutnal. Nezůstala pro ptáky ani kulička.
|
|
|
|
|
|
|
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář (336) - 161.138 (?), 2.8.2009 22:58
Ivano! Klepla jste na moji notu. Nerozumím lidem, kteří si pořídí domek se zahradou, vykácí všechno co tam rostlo, založí trávník, bazén a různé architektonické výstřelky včetně jezírka uprostřed trávníku se skalkou v japonském stylu a obloukovým mostkem, který vede od nikud nikam. Máte pravdu, že na zahradě je třeba najít vždy něco na zobnutí. Jsou sice "extra zdravé" druhy ovoce, ale nebývají chutné, nebo se těžko pěstují. Poradil bych maliny. Ty remontující se zobají do podzimu. Na př. odrůda Heritage, či Tulamen. Ranná broskev Harbinger - zraje po třešních. S třešněmi opatrně. Mají moc přátel mezi špačky a mnohdy na nás nezbydou dřív, než mají čas dozrát. Angrešt, rybíz a jahody (třžeba stáleplodící). Když se povedou meruňky, nejsou k zahození. Jsou citlivé na chlad a choroby. Odrůda Bergeron se mi osvědčila jako odolnější. Jablka na málo vzrůstných podnožích - ze stromu se dá jíst odr. Julia. Hrušek, švestek a slív je k dostání široký sortiment. Borůvky (Kanadské) se mi nedaří. Mají specifické požadavky na půdu, ale t. zv. Kamčatské (zimolez) jsou prvním ovocem roku. Zrají v květnu a pozor přezrálé opadávají. Tak dobrou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 150.228 (?), 3.8.2009 21:15
Doplňím ještě jahody a Amelanchier-muchovník. Zimolez kamčatský mi nechutná. Takže první ovoce v roku-jahody, pak třřešně, rybíz bílý skorý, angrešt (a josta), rybíz černý a červený, bílý pozdní, to už jsou i maliny a ten muchovník. Pokračuje to meruňkami, broskvemi, letními jablky a hruškami, apak i víno a pak už klasický podzim. Kiwi mi ještě neplodilo, stějně tak schizandra a kustovnice-povím vám za rok :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.164 (?), 4.8.2009 10:16
S rakytníkem je problém, roste moc vysoko a i široko.Počkejte si až namnožíme zakrslé finské, švédské a ruské odrůdy.
Někomu nechutná, nojo, on je kyselý, já ho obírám do malé skleničky a vrstvu vždy posypu pískovým cukrem a další asi 1cm vrstvu a zas trochu cukru. plné skleničky dám do ledničky do +4 stupně. Za 10-14 dní pustí štávu. pak je lžičkou pojídám a je to tak dobré, že něco takového se jen tak nenajde.
zimolez nechutná tomu, kdo má špatnou odrůdu.=kamčatská neb jarní borůvka. Vyhodit a reklamovat, dát jinou.
Já mám kiwi podle druhu zralé od konce července do konce září, a moc mi chutnají. jen to chce opěrné konstrukce, neb pustit na strom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|