V jedné moudré knize jsem se dočetl, že nejplodnějšími pruty černého rybízu jsou ty mladší než 4 roky a zároveň se doporučuje pravidelně (každý rok) keř prostřihávat, kvůli proslunění, menší šance přítomnosti různých škůdců (vítr jim to nedovolí) a lepší plodnosti. Právě to, co mi uvízlo v paměti, bylo střihání starších větví a to přímo větví starých nad 3 roky.
Prořezávání udržuje keř mladý a statný a podporují bohatou ourodu. Prořezávejte je až na podzim po opadu listů. Na keři ponechte tak 7 až 10 starších větví. Odstraňte i větve poškozené, odumřelé nebo takové, které rostou kolmo k zemi (pod úhlem menším než 45°).
Přesazování je nejvíce vhodné na podzim po vegetačním období. Doporučuji přesazovat po opadu listů a v ne příliš suchém období. Hnojte až po 14 dnech po přesazení, kvůli možnosti poškození kořínků při přesazování.
Vykopejte jámu o třetinu větší než je rozměr balu keře, hlubokou jednou tolik, na dno nasypte kvalitní humus nebo listí s míchané s uvadlou posekanou trávou a pokud máte, tak nadrcené větvičky nebo hobliny (vše dobře promíchat). Poté do jámy vložte keř rybízu a zasypte hlínou. Kořeny by měly být hlouběji než 10 cm.
Dodatek:
Minimální vzdálenost mezi jednotlivými keři, pokud jich máte více, je 1,2 m - to podle odrůdy. U větších kultivarů to může být i 1,8 m.