Jeřáb Kubovaja - zkušenosti?
|
|
 |
 |
host - 176.10 (?) 24.8.2020 18:23
„Kubovaja“ je mrazuvzdorný a velmi úrodný, plody jsou poměrně velké, hranaté,
oranžově červené se sladkokyselou dužninou bez trpkosti a hořkosti, dají se
požívat i v čerstvém stavu.
Info pochází z:
ANDRLOVÁ Kateřina. Jeřabiny – nutriční charakteristika a využití v potravinářství. Brno 2011. 42 s. Bakalářská práce. Vedoucí práce RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
petrpan - Bronzový Zahrádkář (82) - 228.254 (?), 29.10.2017 21:50
Diky za cennou odpoved. Mozna zkusim oba. Jinak hodne tech vyjmenovanych od Vas jsou nejaci mezidruhovi/mezirodovi krizenci. Ale pokud vim, nekde jsem cetl, ze Businka je potomek jerabu Kubovaja. Jestli ta nebyla ok, tak Kubovaja asi tak ynebude zadna pecka.
Ten Moravsky sladkoplody se da konzumovat i za syrova?
EDIT: uz jsem si vzpomnel, kde jsem na ten jerab prisel: Ovocnářské vzdělávání na Hlučínsku
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.39 (?), 13.11.2017 9:41
Dobrý den. Mám jeřabinu Dcera Kubovové /Дочь Кубовой (Солнечная)/, zatím mi ještě nerodila, ale v ruské literatúře piši, že je bez příznaků hořkosti a že je to univerzální odrůda vhodná na všestranné spracování a především je velmi vhodna na sirupy. Možná, že se jedná o stejnou odrůdu, protože naši obchodníci si názvy odrůd z Ruska upravují. Např. Alyča gibridnaja Kubanskaja kometa /Кубанская комета/ se prodává pod názvem Kometa apod. HJ
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.39 (?), 13.11.2017 13:38
Pro doplnění: jeřabina Kubovová/nebo tež Nevěžinská kubovová /Рябина "Кубовая"/«Невежинская кубовая» byla vyšlechtěná z jeřabiny Něvěžinské a plody stéjně jako u Nevěžinské jsou bez hořkosti a trpkosti. Jeřabina Nevěžinská je podobně jako naše Moravská sladkoplodá náhodný semenáč. Byla nalezena v dávných časech v obci Nevěžino vo Vladimirske oblasti Ruska. HJ
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.28 (?), 12.1.2020 15:44
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.10 (?), 24.8.2020 18:23
„Kubovaja“ je mrazuvzdorný a velmi úrodný, plody jsou poměrně velké, hranaté,
oranžově červené se sladkokyselou dužninou bez trpkosti a hořkosti, dají se
požívat i v čerstvém stavu.
Info pochází z:
ANDRLOVÁ Kateřina. Jeřabiny – nutriční charakteristika a využití v potravinářství. Brno 2011. 42 s. Bakalářská práce. Vedoucí práce RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|