Jeřáb Kubovaja - zkušenosti?



host - 176.10 (?)
24.8.2020 18:23

„Kubovaja“ je mrazuvzdorný a velmi úrodný, plody jsou poměrně velké, hranaté,
oranžově červené  se sladkokyselou  dužninou bez  trpkosti a  hořkosti,  dají se
požívat i v čerstvém stavu.

Info pochází z:

ANDRLOVÁ Kateřina. Jeřabiny – nutriční charakteristika a využití v potravinářství. Brno 2011. 42 s. Bakalářská práce. Vedoucí práce RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 228.254 (?), 29.10.2017 18:02, zobrazeno: 6835x
Dobry den, posilhavam po jerabu Kubovaja. Pokud ho nekdo ma, muzete se podelit o zkusenosti s pestovanim? Hlavne me zajimaji vlastnosti plodu. Da se pestovat i na primy konzum? Diky.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 29.10.2017 19:02

Tebto jeřáb konkrétně neznám. Ale vyzkoušel jsem řadu ruskojazyčných odrůd - Titan, Desertnaja, Likernaja, Granatnaja, Businka, nevím, jak se všechny jmenovaly. Ale žádný se chutí nevyrovnal Moravskému sladkoplodému, všechny jsou více nebo méně nahořklé 

      
petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 228.254 (?), 29.10.2017 21:50

Diky za cennou odpoved. Mozna zkusim oba. Jinak hodne tech vyjmenovanych od Vas jsou nejaci mezidruhovi/mezirodovi krizenci. Ale pokud vim, nekde jsem cetl, ze Businka je potomek jerabu Kubovaja. Jestli ta nebyla ok, tak Kubovaja asi tak ynebude zadna pecka. 

Ten Moravsky sladkoplody se da konzumovat i za syrova?

EDIT: uz jsem si vzpomnel, kde jsem na ten jerab prisel: Ovocnářské vzdělávání na Hlučínsku

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.122 (?), 30.10.2017 8:40

Konzumovat zasyrova se snad dají všechny jeřáby. Otázkou je, jak komu chutnají. Moravský, ač sladkoplodý je zasyrova přeci jen trochu kyselý. ale v chuti nemá hořkost ostatních a taky planých odrůd. Kyselý je taky proto, že ho sklízím v půli září, ne až po mrazech. To bych kvůli ptákům nesklidil nic

            
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.58 (?), 17.11.2017 19:47

Pane Vysloužil, můžete porovnat chuť Moravského s aronií? (a to jak v čerstvém stavu tak i zpracované...). Arónie mi docela chutná řádně vyzrálá i čerstvá.

         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.76 (?), 31.10.2017 9:20

Při konzumaci plodů jeřábů bych byl opatrný - za syrova mohou vyvolávat lehčí otravy. Kdysi se psalo i o karcinogenitě některé z látek (u jeřábu ptačího).

            
host - 33.39 (?), 13.11.2017 9:41

Dobrý den. Mám jeřabinu Dcera Kubovové /Дочь Кубовой (Солнечная)/, zatím mi ještě nerodila, ale v ruské literatúře piši, že je bez příznaků hořkosti a že je to univerzální odrůda vhodná na všestranné spracování a především je velmi vhodna na sirupy. Možná, že se jedná o stejnou odrůdu, protože naši obchodníci si názvy odrůd z Ruska upravují. Např. Alyča gibridnaja Kubanskaja kometa /Кубанская комета/ se prodává pod názvem Kometa apod. HJ

               
host - 33.39 (?), 13.11.2017 13:38

Pro doplnění: jeřabina Kubovová/nebo tež Nevěžinská kubovová /Рябина "Кубовая"/«Невежинская кубовая» byla vyšlechtěná z jeřabiny Něvěžinské a plody stéjně jako u Nevěžinské jsou bez hořkosti a trpkosti. Jeřabina Nevěžinská je podobně jako naše Moravská sladkoplodá náhodný semenáč.  Byla nalezena v dávných časech v obci Nevěžino vo Vladimirske oblasti Ruska. HJ 

      
host - 219.28 (?), 12.1.2020 15:44

Děkuji za info

         
host - 176.10 (?), 24.8.2020 18:23

„Kubovaja“ je mrazuvzdorný a velmi úrodný, plody jsou poměrně velké, hranaté,
oranžově červené  se sladkokyselou  dužninou bez  trpkosti a  hořkosti,  dají se
požívat i v čerstvém stavu.

Info pochází z:

ANDRLOVÁ Kateřina. Jeřabiny – nutriční charakteristika a využití v potravinářství. Brno 2011. 42 s. Bakalářská práce. Vedoucí práce RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika