Angrešt a rybíz 2017
|
|
 |
 |
host - 143.81 (?) 24.5.2017 22:01
Dobrý den.
Áaa; doktor Čechov; inu jedno hnojení, dvě tři kuličky.
Jak již napsal pan doktor Vysloužil, jedná se o sprchávání bobulí. U Starkla například píší: „Jonkheer van Tets, odrůda s velkými hrozny a sytě červenými bobulemi, bohatě plodí.“ Ale již neuvádí, že tato odrůda je také „přeborníkem“ právě ve sprchání květů, ke kterému dochází při špatném počasí v době kvetení (déšť, chladno, mrazík). S touto jeho odrůdovou vlastností nepohnete ani dobrou péčí.
Jonkheera jsem si pořídil do 600 m/m asi v roce 1981. Je pořád nejranější. Mám jej stále (potomky svého prvního), ale pořád jen jeden keř. Je prostě teplomilný. Ale je možnost velmi slušné náhrady. Je to odrůda Jesan. Je o cca půl týdne pozdnější, také kuličky neudělá tak velké jako Jonkheer, ale při špatném počasí nesprchá. Navíc netrpí antraknózou (možná je i rezistentní). Jesan, mimo zdravotního stavu, není v žádné vlastnosti rekordman. Je to odrůda nenápadná (vypadá dost neduživě), ale mimořádně zdravá, odolná a spolehlivá. Ve vyšší poloze se mi zdá, že má i lepší chuť. Na co vlastně musíte mít odrůdu ze všech nejranější? JG
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 24.5.2017 14:33
...a není to málo, Antone Pavloviči? Záleží velmi na složení-typu půdy+na znalostech, schopnostech, možnostech pěstitele+dalších okoličnatých podmínkách-světlo, vítr, opylovači... Od doby výsadby před třemi léty jste tedy hnojila KAŽDÝ? březen GRANULOVANÝM?, nebo TEKUTÝM? cereritem? V jaké dávce, pouhým pohozením pod keře, či zapravením do země, KOMPOST, SUBSTRÁT-VŮBEC jakoukoliv ORGANIKU aplikujete?Díky ní jsou kořeny ve větší pohodě-i co se týče dostupnosti vláhy. V kterou roční dobu, v jakém množství toho HNOJE rybízům poskytujete...? SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.81 (?), 24.5.2017 22:01
Dobrý den.
Áaa; doktor Čechov; inu jedno hnojení, dvě tři kuličky.
Jak již napsal pan doktor Vysloužil, jedná se o sprchávání bobulí. U Starkla například píší: „Jonkheer van Tets, odrůda s velkými hrozny a sytě červenými bobulemi, bohatě plodí.“ Ale již neuvádí, že tato odrůda je také „přeborníkem“ právě ve sprchání květů, ke kterému dochází při špatném počasí v době kvetení (déšť, chladno, mrazík). S touto jeho odrůdovou vlastností nepohnete ani dobrou péčí.
Jonkheera jsem si pořídil do 600 m/m asi v roce 1981. Je pořád nejranější. Mám jej stále (potomky svého prvního), ale pořád jen jeden keř. Je prostě teplomilný. Ale je možnost velmi slušné náhrady. Je to odrůda Jesan. Je o cca půl týdne pozdnější, také kuličky neudělá tak velké jako Jonkheer, ale při špatném počasí nesprchá. Navíc netrpí antraknózou (možná je i rezistentní). Jesan, mimo zdravotního stavu, není v žádné vlastnosti rekordman. Je to odrůda nenápadná (vypadá dost neduživě), ale mimořádně zdravá, odolná a spolehlivá. Ve vyšší poloze se mi zdá, že má i lepší chuť. Na co vlastně musíte mít odrůdu ze všech nejranější? JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.1 (?), 29.5.2017 10:49
Mrazík -4 toho hodně vzal. Na Primě zůstal zespod keře pěkný "chomáčěk" Zdenek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.1 (?), 29.5.2017 10:50
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.1 (?), 29.5.2017 10:51
Titanie se mrazík ani nedotknul
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.236 (?), 29.5.2017 14:27
A ako je to s chutou toho Jesanu? Hladam totiz nejaku co najsladsiu cervenu ribezlu, a z toho co som zatial vyzistil, najsladsie by mali byt koral, lesan a jesan (aj v porovnani so slovenskymi detvan, hron, tatran,...). Akurat narozdiel od slovenskych ba mali byt viac citlive na vlhkost pody. Ja som z Trnavska, velmi teplej oblasti, mam moznost doplnkovej zavlahy, no neviem, ci sa zrovna tymto odrodam nase teplotne podmienky budu pacit. Mozno su sladke v porovnani s inymi odrodami v chladnejsom podnebi, ale tu to platit nemusi.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.104 (?), 29.5.2017 21:50
Jesan je sladký. Odrůda, která se dá jíst rovnou z keře. Děti ho milují.
Prodává ho sempra Velké Losiny. Mají i bílý jantar a ten je také výborný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 29.5.2017 22:27
Odrůda, která se dá jíst rovnou z keře. Děti ho milují.
Rybíz se obvykle jí rovnou z keře. Na to, že uskladněním zesládne jako jablka, raději nespoléhejte
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.81 (?), 29.5.2017 22:46
Jak je to s chutí odrůd rybízů, odolností, plodností, v různých typech půd, v různých klimatických oblastech atd. Kdo ví. To by musel jeden vyzkoušet tak asi 30 odrůd tak na 15 stanovištích. A proč to nějaký mecenáš neudělal?
Také jsem si to pro sebe musel vyzkoušet sám. Mrzí mě, že slovenské jsem nezkusil. Já za sebe, docela chválím odrůdy, které se objevily v sedmdesátých letech. Myslím si, že chuťově jsou pořád nejlepší Red Lake a Rondom, každý jinak. Z bílých u mě vítězí Viktorie. Možná se ještě poohlédnu po Holandském, prý byl ozdravený a má být zase dobrý. Ale když někdo chce Rovadu, ať ji má.
PS: Ještě k tomu Rondomu, mám dva, z Opavy a z Losin, ale tu správnou chuť má ten z Losin. JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.155 (?), 30.5.2017 8:27
Nějaké porovnání a chemické vlastnosti šťáv červených rybízů jsou tady (VUT Brno a Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy)
Kdyby můj příspěvek s odkazem neprošel a byl by smazán, tak se to dá dohledat googlem - Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd červeného rybízu. Google najde i další podobné práce pro černý, bílý rybíz i pro jiné červené odrůdy.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|