Americká brusinka

host - 230.216 (?)
15.1.2011 14:53

Jake teploty Americke brusinky vydrzi kdyz kvetou je tezke odhadnout neb oni se pestuji i v Kanade ale farmari kdyz teplota jde dolu tak na ne spustej vodu.  Take Americka brusinka je velika - proti divoke brusince a je duta a ma taky jinou chut.  Kdyz se sklizi tak pole zaplavej vodou a brusinky plavou na povrchu a pak se schrabujou na sklizen. Na ty teploty se mohu zeptat, neni problem, kdyz se rozhodnete ji pestovat.  Kozicka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
velmez - (44) - 9.130 (?), 13.1.2011 21:00, zobrazeno: 21180x

Pěstujete ji někdo? Jak zasázet, jak daleko od sebe? CHtěl bych ji hned vedle borůvky.Rozepíše se někdo?Na oplátku můžu poradit z borůvkou.Výška 2m a plodí jako blázen.Díky

host - 230.216 (?), 14.1.2011 1:31

Ja nevim co myslite pod 'americkou brusinkou'. Nevite nahodou latinske jmeno nebo nebo vic o ni? Kozicka

host - 40.135 (?), 14.1.2011 10:53

Zdravím.

O vánocích jsem je jedla sušené u známé, tak mě to hned zaujalo, že bych si je mohla dát na zahradu. Jen tak pro spestření. Stavila jsem se v knihovně. Z mých poznámek na toto téma (z časopisu Zahrádkář - asi):

Americká brusinka - Klikva velkoplodá = Vaccinium macrocarpon. Pěstební nároky stejné jako u borůvek. Vřesovištní, kyselé půdy, spodní zálivka, spon 30x30. Nejrozšířenější odrůdy Pilgrim, Stevans, doporučená Big Pearl. Rozrůstá se spíš do plochy než do výšky, ale i tak jen málo. Dlouhověká. Pár keříků stačí pro uzobnutí, spíše zajímavost než produkce.

host - 40.135 (?), 14.1.2011 10:55

...spestření... ach jo...

no ale pár keříků pro zábavu tam růst může.

host - 230.216 (?), 14.1.2011 14:52

'Kliva' je velmi oblibena v Kanade a US ; vyrabi se znich juice nebo kompot nebo se susi. Vysoka v Vitamin C a i jinak velice zdrave a lekari je predpisuji na infekci 'curani'.

Kazda sazenicka by se do dvou let mela rozrust tak 1-2 metry do sirky a pak zacne rust do vysky asi tak 20 cm.  Vetsinou se zasazuji tak asi 20 cm do 40 cm od sebe (zalezi na velikosti sazenicky). Jestli chcete jenom par keriku tak dale od sebe. Trva to 3-4 roky nez zacne kvest, plody jsou zpocadku bile, pak zcervenaj (jako brusinky) a cervene se sklizuji od zari dokonce rijna. 

Dulezita je puda, musi byt kysela (tedy jako na boruvky) a pripravuje se smichanim pisku, raseliny, kompostu a hnojiv asi sezonu pred tim nez se zasadi.  Priprava zahonu - aspon co ja vim- je dost narocna, a vetsinou zahradkari vykopou zahon a daji dospody silny plastic s dirama, a na to teprve smes pudy a hnojiva.

Substrat se musi udrzovat vlhky, neb kdyz jim vyschnou koreny, je po nich.  Prvni dva roky pouzivat hnojive vyssi v (N)  a az se naplni zahon a zacnou rust do vysky zmenit hnojeni. Problem je kdyz na pozde jare mate mrazik a ta cast rostliny ktera roste nahoru a pripravuje se na kveteni muze zmrznout. A musite ji take nejak chranit v zime je doporuceno.

Tady Vam posilam stranku, kde ukazuji jak se zasazuji neco je i na ceske Wiki. Kozicka

host - 188.189 (?), 15.1.2011 14:35

Já mám tedy klasickou brusinku, už nevím, co to je odrůdu. V létě jsem udělal takovou vaničku, do které jsem naházel rašelinu, hrabanku a kompost a v ní mám 2 borůvky a mezi nimi brusinku, vypadá to pěkně.

A zvlášť teď v zimě, protože neopadává, když kouká zelená ze sněhu i s červenými bobulkami:)

Jinak mi zatím moc extra nenarostla.

host - 230.216 (?), 15.1.2011 14:53

Jake teploty Americke brusinky vydrzi kdyz kvetou je tezke odhadnout neb oni se pestuji i v Kanade ale farmari kdyz teplota jde dolu tak na ne spustej vodu.  Take Americka brusinka je velika - proti divoke brusince a je duta a ma taky jinou chut.  Kdyz se sklizi tak pole zaplavej vodou a brusinky plavou na povrchu a pak se schrabujou na sklizen. Na ty teploty se mohu zeptat, neni problem, kdyz se rozhodnete ji pestovat.  Kozicka

host - 201.37 (?), 27.10.2011 15:16

Dobrý den, mám prosbu, koupila jsem si brusinky sazenice, ale pokaždé když vyraší mladé větvičky tak po několika dnech začnou černat lístky a větvička poté uschne celá, nevím co s tím poradí někdo? Moc děkuji

lantros7 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 97.100 (?), 29.10.2011 22:47

Ještě by mne zajímala ideální doba výsadby a přezimování.
Děkuji.

host - 226.194 (?), 8.11.2011 18:51

Klikva velkoplodá - Vaccinium macrocarpon je také doporučována na prostatu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz