Ochrana dřeva proti dřevokaznému hmyzu

host - 205.130 (?)
28.4.2010 12:41

Zajímaly by mě obě varianty - pod střechou i venku. Zatím jsem k podobnému účelu používal Bochemit. Docela mne překvapil příspěvek, že by se dotyčný "obloukem vyhnul přípravkům na bázi boritanů" Možná má v něčem pravdu, ale mohl to alespoň více vysvětlit. Proto se ptám tady v této diskusi znovu...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 205.130 (?), 27.4.2010 13:56, zobrazeno: 7893x

Zdravím všechny, v jedné diskuzi na toto téma někdo napsal, že by se obloukem vyhnul přípravkům na bázi boritanů. Bohužel už pak dotyčný nereagoval na můj dotaz proč? Nemám rád rady typu "to nedělejte", aniž by k tomu bylo dámo odůvodnění apod. Sám potřebuji řešit preventivní nátěr trámů, tak bych rád zvolil co nejúčinnější přípravek. Předem díky za každou radu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 27.4.2010 18:43

Máte ty trámy jako vazbu pod střechou nebo budou na slunci a dešti? Podle toho, zda vybrat impregnaci nevymytelnou, byť dražší.
Trámy krovů na chalupách jsou 100 - 200 let staré. Nikdo je neimpregnoval.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 27.4.2010 19:25

Pane Vysloužil, ač s Vámi převážně jinde souhlasím, zde musím částečně oponovat. Ty 200 let i méně staré krovy, jsou většinou impregnovány volskou krví. Tmavost přeřezávaných starých trámů není většinou od jejich věku, ale této věky používané impregnace.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 28.4.2010 10:43

Měl jsem na chalupě (z roku 1862) dveře a futra krví natřené. Aspoň mi to říkal starý soused, když jsem mu ukázal, co dělá a jak páchne dřevo, když jsem opaloval starý nátěr.  A to v interiéru světnic i hospodářských prostor Že by ale byly natřeny trámy ve střešních vazbách - pozednice, klešťi, kleštiny a krovy? U nás tedy určitě ne. Vzhledem k velikosti staveb v Sudetech by to bylo stěží možné. Jedině snad ty, které tvořily součásti interiéru (podkroví, přiznané trámy ve stropě, aj.)
   Nicméně,  trvanlivosti dřevěných střešních konstrukcí se odhaduje na 400 let - říkali to aspoň na ČT II v pořadu o pražských věžích. Záruka na krytinu se dává 20 let, vydrží asi víc. Proto si myslím, že je lepší investovat do kvalitní střešní krytiny než hledat tu nejlepší a nejdražší impregnaci krovů. Podobně, jako věřím spíš na kvalitní motorový olej než na zázračná aditiva do něj. 

host - 205.130 (?), 28.4.2010 12:41

Zajímaly by mě obě varianty - pod střechou i venku. Zatím jsem k podobnému účelu používal Bochemit. Docela mne překvapil příspěvek, že by se dotyčný "obloukem vyhnul přípravkům na bázi boritanů" Možná má v něčem pravdu, ale mohl to alespoň více vysvětlit. Proto se ptám tady v této diskusi znovu...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu19:08
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:48
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika