Zephyranthus

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?)
8.5.2010 9:37

Zkušenosti mám letité. Správné jméno je Zephyranthes, pochází z jižní Afriky. Z toho plyne, že nesnese mráz a tudíž je zcela nevhodný pro pěstování venku.

Pěstuje se v květináči stejným způsobem jako třeba hvězdník "amarylis", kalokvět Agapanthus, klívie. Krčky cibulí nechám nad zemí - menší riziko hnití, tvoří hodně dceřiných cibulek. Doba kvetení u mne nepravidelná, většinou na podzim a v zimě. Je popsáno několik desítek druhů, u nás běžně k dostání Z. grandiflorus - růžové velké květy a Z. candida - menší bílé květy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 179.107 (?), 7.5.2010 23:17, zobrazeno: 7596x
Dobrý den, prosím vás, má někdo cibulovinu jménem Zephyranthus?Koupila jsem si směs cibulovin, mezi něma byla i tato, u ní bylo napsáno, že se sadí 8cm hluboko do země.Našla jsem si na internetu jen jeden návod krátky na pěstování a bylo tam, že krčky cibule mají být nad zemi, před tím jsem je už zasadila, tak teď nevím, jestli mi vůbec vyroste.Má někdo zkušenosti s pěstováním této květiny?

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 8.5.2010 9:37

Zkušenosti mám letité. Správné jméno je Zephyranthes, pochází z jižní Afriky. Z toho plyne, že nesnese mráz a tudíž je zcela nevhodný pro pěstování venku.

Pěstuje se v květináči stejným způsobem jako třeba hvězdník "amarylis", kalokvět Agapanthus, klívie. Krčky cibulí nechám nad zemí - menší riziko hnití, tvoří hodně dceřiných cibulek. Doba kvetení u mne nepravidelná, většinou na podzim a v zimě. Je popsáno několik desítek druhů, u nás běžně k dostání Z. grandiflorus - růžové velké květy a Z. candida - menší bílé květy.

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 163.204 (?), 9.5.2010 16:22

Děkuji za vysvětlení, jsem zvědavá, jestli mi něco vyroste, ještě by je vyhrábala ze země, ale nevím, kde je přesně mám, sadila jsem víc různých cibulek, tak to musím nechat a čekat.Na obale je napsano Zephyranthus a jsou růžové.Pak věřte tomu, co je napsáno na obálech, o květináči ani zmínka.V té jedné kolekci byly ještě Fresie, gladioly,jiřina, lilie a tady tyto, všechno k venkovní výsadbě a v růžové barvě.Na obale jsou fotky všech těchto květin a ten Zephyranthus, má květní lísky uspořádané jako lilie.

Po odkvětu, nechávate listy zatáhnout nebo jak klívie je pořád zelená?Kalokvět jsem ještě nepěstovala, neznám.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 9.5.2010 19:22

Listy u mne musí zatáhnout na zimu, ať chtějí nebo ne, protože je zimuji v chladné temné místnosti. Přesto tam občas vyženou květy, hlavně Z. candida.

Kalokvět je základní hlízovitá kytka do květináčů na terasu, květenství je koule modrých nebo bílých květů, prodává se běžně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz