Jsou to modřence?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
L_B - (20) - 104.242 (?), 11.9.2019 13:52, zobrazeno: 4508x
Dobrý den,
nedávno jsme si pronajali zahrádku a k mé radosti na mě čas od času vykoukne nějaké milé překvapení.
Tentokrát na nás v koutku mezi šeříkem a smrkem vykoukly listy, které vypadají trochu jako sněženky, spíš ale modřence, cibulky mi přijdou taky tak, jenom mě mate, že listy vyrostly teď, na přelomu srpna a září (měla jsem za to, že tyto cibuloviny jsou jarní kytky:). Zatím nekvetou, ani náznak nasazení na květy není vidět.
Můžu zdejší osazenstvo poprosit o identifikaci? - jsou to modřence? - a proč rostou na podzim? - mám to uříznout, aby se cibulky zbytečně nevysilovaly a nebo nechat "napospas" přírodě?
Díky moc!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.41 (?), 11.9.2019 21:16
Ano, jsou to modřence. Ony vyrážejí listy už teď, ty přezimují a zjara se mezi listy objevuje květenství. Po odkvetení zaschnou, přes léto nejsou vidět a vyrážejí zas touto dobou... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
L_B - (20) - 104.242 (?), 12.9.2019 8:53
Lído, děkuji moc za potvrzení!
Tohle je pro mě novinka, že modřencům rostou listy už na podzim, ani na netu jsem o tom vcera nic moc nenasla - tak aspon jsem ted chytrejsi - diky!
A na zimu to mam prikryt chvojim/listim nebo si toho nevsimat a nechat to na prirode?
V tesne blizkosti (na okraji toho modrencoveho pole) jsem vysadila pivonku, kterou budu urcite na zimu prikryvat, tak abych vedela, jestli to kdyztak prekryt cele.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
L_B - (20) - 104.242 (?), 12.9.2019 10:39
Vida, dalsi novinka. Tchynka (od ktere jsem si pivonky prave privezla) je na zimu prikryva, tak jsem se chystala ji prikryt taky. Tak jednu zkusim s prikrytim a jednu bez a uvidim, jestli v tom bude nejaky rozdil...:)
diky!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 12.9.2019 11:12
L-B: modřencům listy nechejte-právě díky nim i pro květ síly nabírají! Pivoňky máte bylinné, nebo dřevité? Kdy jste je sázela, jak byly sazenice velké, staré? V jaké lokalitě je pěstujete? Čím maminka Vašeho muže pivoňky snad s ůspěchem přikrývá-listím, chvojím, kompostem, zeminou...? Se zájmem SPCH.
|
|
 |
|
 |
 |
|
L_B - (20) - 29.128 (?), 13.9.2019 12:49
SPCH: pivonky mame bylinne - klasicke "babickovske ze zahradky".
Sazela jsem je v pulce leta - vim, ze se to nedoporucuje, ale tehdy zrovna byly k mani, tak snad to preziji.
Velke byly tak nejak normalne:) - kazda mela pekny trs - vysadbove jamy jsem mela odhadem 30-40cm.
Stare jsou hodne, na tu chalupu jezdim temer 20let a pivonky tam uz tehdy byly krasne, rozrostle a kazdy rok nadherne kvetou. A nevsimla jsem si, ze by jim babicka ci tchynka venovaly nejakou extra peci. Na zimu cely zahon (pivonky, ruze a dalsi trvalky) trochu prihrnou a bud daji listi (mame svuj zdroj) nebo chvoji, kdyz se nekomu chce do lesa.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.41 (?), 12.9.2019 12:15
Také pivoňky nepřikrývám. Jednou jsem udělala výjimku, když jsem koupila novou a měla jen dva listy, tak tu jsem první zimu přehodila větvičkou chvojí. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
L_B - (20) - 29.128 (?), 12.4.2020 17:19
Dobrý den, všem
jenom jdu "nahlasit", ze to opravdu byly modrence:) - a co vic, vykvetlo jich opravdu hodne, a docela postupne, tak uz nam nekolikaty tyden delaji radost - prikladam fotku (v pravem hornim rohu uz jde videt i rasici pivonku, ktera zdarne prezila zimu a ma se k svetu).
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|