Hyacinty, narcisy, modřence a tulipány v nádobě
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Pokorna24 - (2) - 10.23 (?), 2.9.2010 14:10, zobrazeno: 28258x
Dobrý den, koupila jsem si cibulky hyacintů, narcisů a tulipánů a ráda bych si je zasadila do nádob, hyacinty pokud možno samostatně, narcisy po dvou či třech a tulipány také tak. Je možno vysadit je do obyčejných květináčů či menších truhlíků nebo potřebují zasadit na zahradě, kde mají neomezený prostor?Cibulky jsou cca 10 cm velké.
Chtěla bych vysadit také modřence. Mohou také do nádob a pokud ano jednotlivě nebo po více kusech či musí na zahradu?
Děkuji za každou radu...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 3.9.2010 9:12
Modřence jsem letos měla v klasických truhlících, zasazené stejně jak na záhoně. Na zimu byl truhlík zakopaný do země. Nevymrzly, kvetly a vytvořily v pískovém podkladu spoustu nových cibulek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.23 (?), 5.9.2010 19:27
A máte také zkušenost s hyacinty, narcisy či tulipány v truhlíkách či květináčích?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 6.9.2010 8:16
Tulipány a narcisy jsem mívala na balkoně v květináči každý rok. Vybírala jsem větší plastové nádoby, 20 litrů i více, aby se tam vešlo patřičné množství cibulí, protože jednotlivě nevypadají dobře. Zasadila jsem je klasicky jak do záhonu, drenáž, zemina, písek, zemina. Na podzim jsem je zavezla na zahradu a i s květináčem zaryla do země, aby nevymrzly. Na jaře jsem je potom přivezla zpět a užila si kvetení. Květináče je možné na zimu i obalit třeba bublinkovou folií proti vymrznutí, ale to zakopání mi přišlo jistější a i jednodušší.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.23 (?), 6.9.2010 13:49
Já mám zatím koupené 4 ks tulipánů, tak na takové množství asi není potřeba takový velký květináč ne? Nebo jak myslíte Vy? Přece jen jste zkušenější a já si ráda nechám poradit.
Píšete drenáž, zem, písek, zem- je k sehnání něco už takhle namíchaného, myslím substrát nebo si to musím koupit každé zvlášť? Je to pak použitelné třeba i na ty hyacinty a narcisy nebo toto složení půdy vyžadují jen tulipány? Mám koupenou odrůdu Queen of Night, měly by mít asi 40 cm, tak bych když tak ještě přikoupila podobné druhy a zasadila to popřípadě do nějakého toho většího květináče, jak jste radila.
Já bych je chtěla nechat na zaskleném balkoně a omotat je tou bublinkovou fólií.
Chtěla bych se ještě zeptat k hyacintům. Někde jsem četla, že se mají zakrývat tmavým papírem, aby nasadily na květ, je to pravda?
Děkuji moc za rady, vážím si Vaší pomoci
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marvella - Zlatý Zahrádkář (820) - 35.114 (?), 6.9.2010 14:34
Dobrý den, sázím narcisy, tulipány, hyacinty do truhlíků každý rok, terakotové truhlíky obaluji pytlovinou a každé jaro je to nádhera. Dávám klasickou zem pro květiny, které koupíte kdekoliv v zahradnictví či hobby marketu. V nádobách se nesmí hromadit voda, musíte mít zajištěný odtok. Žádnou vědu z toho nedělám. Na zaskleném balkoně nemáte určitě žádné obrovské mrazy, tak bych si asi nelámala hlavu ani tím obalováním. Hycinty nezakrývám. Naopak je sázím koncem listopadu do nádob, abych je měla krásně vykvetlé na vánoce. Tedy sázím, dám do nádoby zem a cibule na ně jen posadím, samy zakoření, vyrostou a vykvetou. Mám je umístěné na okenním parapetu v bytě, kde je poměrně dost teplo. Zalévám, ale nepřelévám. Nebo hyacinty stačí posadit na užší nádobu, která je naplněné vodou a kořínky se samy začnou natahovat k vodě (cibule by neměla být namočená), květiny vyrostou a kvetou (je to jeden ze způsobů rychlení). Marcela
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.37 (?), 6.9.2010 21:20
Dobrý den Marcelo, teď bych také chtěla vysadit - poprvé - cibulky narcisů do velkého květináče - takže můžu je zasadit už teď (v září)? Chtěla jsem je mít přes zimu v garáži (kolem +5°C), je to možné? A mám je ještě něcím obalit, nebo zakrýt? A asi se ptám hloupě, ale opravdu je takto budu sázet poprvé - takže se ani celou dobu nezalévají? A kdy je pak můžu dát ven, v únoru - začátkem března?. Děkuji moc za odpověď. Míša
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marvella - Zlatý Zahrádkář (820) - 35.114 (?), 7.9.2010 13:31
Dobrý den Míšo, tak v garáží, kde máte teplo a není tam pod nulou bych truhlíky neobalovala ničím a už vůbec je ničím nezakrývejte. Občas zalít nebo spíš pokropit, aby zem úplně nevyschla, ale jen párkrát za zimu. Když nebudou velké mrazy, dala bych je ven v březnu. Musíte to ale jednoduše všechno vyzkoušet a uvidíte. Může se stát, že nebudete mít třeba dobré cibule, nevyrostou podle Vašich představ a nebude to vůbec špatným zahradničením. Sama určitě přijdete na plno fint, které Vám nikdo nikde nepopíše a bude to fungovat. Truhlíky a květináče také osazuji větším množstvím cibulovin a kombinuji je, jak zmiňuje email od jiné pisatelky. Na jaře pak doplňuji maceškami, primulemi, pryskyřníky (prostě vším tím co se dá koupit a líbí se mi), zapichuji nastříhaný zelený buxus a vypadá to opravdu báječně. Truhlíky v oknech obvazuji po obvodu monofilovými stuhami atd. Opravdu se vyřádím a když mi to všichni ještě pochválí, tak srdíčko se zatetelí blahem. Marcela
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.23 (?), 7.9.2010 13:38
Dobrý den, hyacinty sázíte až koncem listopadu? Myslela jsem, že se sází od konce září do října? S tím zakrýváním jsem to někde četla, nevím co je na tom pravdy..Když ale píšete, že Vy je nazakrýváte a přesto Vám vyrostou a nádherně kvetou, tak to udělám také tak. Jen jsem myslela že po zasazení by měly být nějakou dobu při menších teplotách, aby dobře zakořenily... Myslela jsem právě, že je dám na ten balkon a když by byly opravdu velké mrazy a i tam bylo pod 0, obalila bych je tou fólií. Až bych viděla, že povyrostly, šoupla bych je teprve dovnitř. Nevím, každý to říká jinak, těžko se v tom vyznat... viďte?
Je možné tyto rostliny sázet samostatně jen do květináčů? Myslím hyacinty po jednom, narcisy např. po 3 a tulipány také třeba po 5 ks?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marvella - Zlatý Zahrádkář (820) - 35.114 (?), 7.9.2010 15:45
Dobrý den, já cibuloviny sázím během září až do října. Pokud jako vloni nenapadne v říjnu sníh! Sázet je můžete do květináčů, misek, po jednom, po skupinkách, jak máte chuť. Právě vloni jsem díky časnému sněhu celou zimu nechala osázené terakotové truhlíky jen tak postavené na terase a kupodivu mi všechno vykvetlo a nezmrzlo. Ale na to bych rozhodně nespoléhala, měla jsem spíš štěstí. Každý Vám řekne svůj názor, svoji zkušenost, ale někdy to nevyjde i těm ostříleným. Celé zahradničení je tak trošku občas pokus, omyl. Přeji Vám krásné kytičky a radost z nich! Já jsem tomu naprosto propadla. Marcela
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|