Crinum powellii
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 103.29 (?), 8.11.2010 18:04, zobrazeno: 14764x
Prosím o radu, kde dělám chybu.Již asi čtvrtým rokem se marně pokouším o květ u křínu.Mám velké 3 cibule, ale květy nikde.První rok jsem pěstovala ve velkém květináči, další roky přes léto na záhonu, před mrazy přesadila do květináče a dále pěstovala doma. Na záhoně měl velmi dobře vyvinuté kořeny i listovou část.Možná potřebuje klidové období?Děkuji za odpověď.Bláža
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.208 (?), 14.11.2010 22:32
Jsem rád, že se jste se přihlásili s problémy s křínem. V podstatě jsou dva druhy křínů. Venkovní vydrží mráz a teplomilné se musí přenést na zimu do sklepa. Oba druhy musí mít vegetační přestávku alespoň 5 měsíců. Přenesené kříny ve sklepě vydrží sucho celou dobu úschovy. Přesazují je až vytvoří několik mladých jedinců (2-3 roky). Venkovní se uříznou nad zemi a přikryjí 10 cm zeminou. Který kde patří je podle původu. Když nejsme jistí jetli venku vydrží, tak je radějí rovněž uschováme. Křín Powelli je venkovní a pozná se po podle netypické cibuli připominající zeleninu pór. Ostatní, které mají typické cibule s černým povlakem nejsou mrazuvzdorné. Aby kvetly, je třeba dodržet několik podmínek :
- stáří alespoň 3 roky
- používat hnojiva s obsahem N menším než 10 %
- hnojit hnojivy s vysokýnm obsahem P, K s mikroprvky (žlutý Kristalon)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sampac - (29) - 103.247 (?), 1.1.2011 14:09
Křín skutečně potřebuje období klidu. Dělám to tak, že na podzim přestanu zalévat a když přes ně "přeběhne" první mrazík, ostříhám listy a celý květináč uložím do sklepa. Protože křínů mám mnoho a místa málo, některé vyklepu z květináčů, narovnám (bez listů) do pytlů na odpadky a zasypu hoblovačkami. Potom taky do sklepa. Na jaře vynesu ven, co stihnu to přesadím do běžné kompostové zeminy a nechám venku. Rostou a kvetou jako o závod. Takže - zimní odpočinek je zřejmě nutný. Stejně zacházím i s jinými druhy křínu, s Agapanty i s krvokvěty. Udržování ve vegetaci přes zimu, kdy není dost světla pro fotosyntézu, musí rostliny vysilovat.
Vycházím ze zásady, že příroda se s rostlinami také příliš nemazlí, takže plně se potvrzuje heslo "Kytky kvetou ze zoufalství".
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.208 (?), 28.1.2011 22:02
Jsem pěstitelem křínů a to Crinum Powelli a Crinum bulbispermum (ten co je na snímku dole). Podmínkou je mít 3 a víceleté rosliny. Druh powelli je zimovzdorný po překrytí zeminou. Protože kříny vytvářejí nepravý stvol, můžou se seříznout kdekoliv, vždy pěkně obrazí novými lísty. Hnojit na jaře síranem amonným a v polovině léta síranem dráselným. Cibulnaté kříny přenesu koncem října do suchého sklepa a nezaléván vůbec i když je půda ůplně suchá. Stejně v lednu začínají rašit, přesto je ponechám svému osudu. Chtělo by to teplotu kolem +5 st. C, já mám ve slepě kolem +10 st. C a ta kříny brzy probouzí. Obecně kříny pěstované v půdě (c. Powelli) nepřesazují, kříny cibulnaté je lépe pěstovat v nádobách, protože při přesazování se poškozují kořeny. Kdo má hodně nádob, pak je lépe je vytáhnout, ostranit listy a uložit do naprosto suchého žlutého písku. Na jaře je znovu vysadit. Kvetou začátkem srpna až do konce září. Všechno, co bylo popsáno jinými pěstiteli je moc zajímavé a vychází z reality. Vladislav
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 103.29 (?), 29.1.2011 9:18
Křín jsem koupila jako Crinum Powelli, má cibuli a myslím, že je to ten na fotce.Letos jsem je odnesla do sklepa a nezalévám.Jelikož měly stále zelené listy, bála jsem se je seříznout a jsou téměř stejné, jako před zazimováním.Samozřejmě nezalévám, ale sklep je poměrně vlhký, i když zemina je suchá a fuchsie, které zde také zimuji občas mírně zaleji.Letos je již určitě pozdě pro řez, uvidíme, jestli konečně vykvetou. Na podzim, před zazimováním je tedy mohu pane Vladislave bez strachu seříznout? Díky za rady.Bláža
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.208 (?), 29.1.2011 20:43
Pani Blážo, mám několík druhů křínů. S tou mrazuvzdorností je to tak, jak popisuje host 54.208 z 14.11.2010. Ty mrazuvzdorné mají cibulovitý tvar. Křín Powelii má podobu pórku a teprve po několika letech dosahuje tvaru podlouhlé cibule.Venku dobře přezimuje, je však třeba pamatovat, aby cibulí uložit 30 cm do země. Vzhledem k velkým rozměrům se vždy při výkopavání poškodí. Jednou za 3 roky by se měl očistit od mladých rostlin. Křín na podzim na začátku října má vyvinuté dlouhé listy a ty vždy napadá houbová choroba, listy mění barvu a často zahnívají. Já tyto listy zkracují na cca 5 cm od stvolu a ponechám pouze takový chochol. Ten ponechám dále vegetovat až do listopadu. Pak na rostlinu nasadím prstenec z umělé hmoty a dovnítř nasypu rašelinu nebo piliny. Já vegetační stvol nezkracují, a ponechám vše do jara. Po ostranění prstence odstraním namrzlou část co nejníž nad zemi. Řez na podzim je zbytečný, protože nevíme kolik toho přes zimu namrzne. Na vaši otázku odpovídám, že je možno bez problému nadzemní část zkrátit nebo úplně zeříznot. U křínů s vyvinutou cibulí po zaschnutí listů vše seříznu a uložím v suchém písku ve sklepě. Pak když brzo cibule raší, už se nedá nic zkracovat. Vladislav
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.208 (?), 30.1.2011 14:52
Otázka pro mičirince, jakým způsobem by si představoval to zokumentování. Celý proces fotodokumentace by trval celý rok. Vladislav
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|