Cibulky tulipánů do nádoby - péče přes zimu

host - 143.205 (?)
3.11.2008 12:50

Dobrý den, nevím co znamená ž, e vaše cibulky nepřezimovaly.

Moje zkušenosti jsou celkem positivní, na podzim osázím nádoby, nechám venku, přikyju zemí i zahrabu celou nádobu do země. Možná by šlo ji izolovat ochrannou bílou prodyšnou folií.  Zasypu sněhem co to jde a na jaře nesmím zapomenout, aby nedošlo k přemokření. JITa

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Petra H. - (20) - 54.34 (?), 3.11.2008 11:15, zobrazeno: 8888x

Dobrý den,

ráda bych se s vámi poradila ohledně péče o cibulky tulipánů, případně krokusů, které bych chtěla pěstovat v nádobě. Loni jsem to zkoušela a nepřezimovaly. Letos jsem si říkala, že je do nádoby normálně zasadím a dám přes zimu do sklepa, kde nemrzne, ale je poměrně vlhko a chladno. Je to správné řešení? Je třeba se o ně přes zimu nějak starat, zalévat atd.? 
Prosím o radu.

Děkuji. Petra H.

host - 143.205 (?), 3.11.2008 12:50

Dobrý den, nevím co znamená ž, e vaše cibulky nepřezimovaly.

Moje zkušenosti jsou celkem positivní, na podzim osázím nádoby, nechám venku, přikyju zemí i zahrabu celou nádobu do země. Možná by šlo ji izolovat ochrannou bílou prodyšnou folií.  Zasypu sněhem co to jde a na jaře nesmím zapomenout, aby nedošlo k přemokření. JITa

host - 67.226 (?), 3.11.2008 19:02

Přezimování osázených nádob cibulovinami ve sklepě nepovažuji za nejvhodnější řešení. Takový sklep by musel být opravdu trvale chladný, s teplotami někde mírně nad nulou, a to nevím jestli ve sklepě dosáhnete. Vlhkost není až tak důležitá, pokud byste se rozhodla je tam umísti, pak co nejpozději a jen s občasnou mírnou zálivkou, co já vím, tak jednou za dva, tři týdny, aby substrát v celém svém objemu neproschnul. Nevhodnost sklepa je ale především v tom, že aby vám cibuloviny na jaře kvetly, musí projít mrazivým obdobím. To ovšem zase neznamená, že je můžete nechat v nádobách venku při -20 stupních. Bohužel nepíšete, jaké jsou vaše možnosti. Nejlépe bude nádobám venku, s tím zabezpečením jak vám radí JITa. Celou nádobu zakopat do země a nahoru trochu listí či chvojí. Taky můžete naskládat nádoby na polystyrén nebo jen na nahrabané listí a to použít i na a mezi nádoby. V tomto případě bude dobré, budou-li chráněny ze severní strany.
Já osobně nádoby naskládám do kompostu a rovněž zahrnu listím. 
Pokud vám loni cibuloviny nepřezimovaly, tak jedině z důvodů zmrznutí, což ovšem zase nevím, zda bylo v posledních dvou letech možné, ale budiž.  Těch vlivů může být víc, velikost nádob, termín a hloubka výsadby, vlhkost atd.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz