Cibule šafránu - Crocus sativus

host - 49.39 (?)
24.10.2011 11:38

Paní Marie, díky za Váš příspěvek. Ani toto však nebude šafrán setý. A teď přidám ještě několik poznámek k tématice:

1. Internetové vyhledávání najde mnoho tisíc fotek pravého šafránu setého. Žádná ze zde zveřejněných fotek jim neodpovídala.

2. Na mém oblíbeném biolibu.cz jsou pod šafránem setým vyfoceny tři úplně jiné šafrány, navíc zjara kvetoucí. A já jim dříve tak věřil :-).

3. Můj oblíbený biolib nezná (platný) druh Crocus speciosus. :-) Toto jméno je uvedeno jako synonymum pro dva jiné druhy šafránu - šafrán turecký a šafrán okázalý. To bylo překvapení, když jsem toto zjistil :-).

4. V prodejnách jsou ke koupi cibule označené jako šafrán setý - Crocus sativus a mají tam i správnou fotku C.s. Bohužel nevím, co z těchto cibulek vyroste. Loni jsem si je koupil, ale svou vlastní nepořádností :-(mi z nich nic nevzešlo.

Pěkné pokračování podzimního dne všem přeje Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 137.75 (?), 14.9.2010 8:31

Tedy běží o Crocus speciosus, pravděpodobně.

Fran

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 14.9.2010 8:52

Jak ocůn, tak podzimní krokusy by měly vykvést ještě letos, ale obávám se, že to nebude současně, podzimní krokusy kvetou později než ocůny. Podmínkou otevření květů u krokusů je alespoň několik hodin slunečního svitu, pokud je zamračeno, květy se vůbec neotevřou. Až krokusy pokvetou, pošlete detailní fotku květů, téměř jistě po bude Crocus speciosus nebo zonatus.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 167.53 (?), 5.10.2011 22:00
Je čas kvetení podzimních krokusů. Vyzývám tedy pěstitele šafránu setého, aby nám sem vložili foto jejich květů, jak již výše žádal p. Jiří Janča. Předem děkuji. Loni jsme se fotek nedočkali :-(. Josef.

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 60.2 (?), 24.10.2011 9:56

Každý rok na podzim mi kvete u garáže krokus, já jsem si vždycky myslela, že je to ocún.Diskusi na toto téma, jsem našla dnes, hned jsem šla vyfotit.Bohužel, kvítí je promrzlé, tak není dost přehledne, ale taky by mě zajímalo, co mi to vlastně kvete.Listy nejsou žádné, ty jsou na jaro asi.Prosím, napište,co to mám.Děkuji!

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 24.10.2011 10:49

Pravděpodobně Crocus speciosus, podívejte se na můj příspěvek ze 4.3.2010 - na fotkách vypadá stejně.

host - 49.39 (?), 24.10.2011 11:38

Paní Marie, díky za Váš příspěvek. Ani toto však nebude šafrán setý. A teď přidám ještě několik poznámek k tématice:

1. Internetové vyhledávání najde mnoho tisíc fotek pravého šafránu setého. Žádná ze zde zveřejněných fotek jim neodpovídala.

2. Na mém oblíbeném biolibu.cz jsou pod šafránem setým vyfoceny tři úplně jiné šafrány, navíc zjara kvetoucí. A já jim dříve tak věřil :-).

3. Můj oblíbený biolib nezná (platný) druh Crocus speciosus. :-) Toto jméno je uvedeno jako synonymum pro dva jiné druhy šafránu - šafrán turecký a šafrán okázalý. To bylo překvapení, když jsem toto zjistil :-).

4. V prodejnách jsou ke koupi cibule označené jako šafrán setý - Crocus sativus a mají tam i správnou fotku C.s. Bohužel nevím, co z těchto cibulek vyroste. Loni jsem si je koupil, ale svou vlastní nepořádností :-(mi z nich nic nevzešlo.

Pěkné pokračování podzimního dne všem přeje Josef.

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 60.2 (?), 24.10.2011 14:29

Ještě by chtěla dodat k mému příspěvku o crocusu, že listy mají uprostřed bílý pruh, v době kvetení jsou bez listů.Měla jsem přemnožený modřenec a mezi nim byly listy s bílým pruhem, modřenec jsem vyryla a zlikvidovala, cibulky s listy s bílým pruhem jsem znovu zasadila.Přerývala jsem to začátkem léta.Vůbec nevím, odkud mám tento crocus, ale kvete každý podzim.Mylně jsem si myslela, že je to ocún, až teď po přečtení této diskuse, zjišťuji,že je taky crocus kvetoucí na podzim.Člověk se musí učit celý život a ještě toho hodně nestihne.

HornedR@seznam.cz - (1) - 7.146 (?), 12.11.2013 18:00

Moj safran siaty :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty