Tvrdá pažitka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Jája S. - (28) - 128.46 (?), 18.5.2018 17:09, zobrazeno: 9235x
Moje pažitka byla loni sice hodně slabá ale docela dobrá. Letos má lístky mnohem silnější, ale zase jsou hodně tvrdé, jakoby tvrdá guma.
Zalívám ji pravidelně ale je pořád stejná. Nevíte, co by jí prospělo aby byla jedlejší?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jája S. - (28) - 128.46 (?), 18.5.2018 21:57
Ta stébla s květy jsem odstříhala. Ale ty listy nejsou tak tvrdé jako tyhle stébla, spíš tuhé jako tráva. Mohlo by to možná být odrůdou, ale to teda nevím jaká to je, koupila jsem loni pažitku v Albertovi a zasadila do záhonku.
Máte prosím přehled, jaký druh pažitky tedy chutná nějak normálně dobře?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.143 (?), 19.5.2018 7:23
Máte vůbec skutečně pažitku? Loni jsem od kamarádky dostala trsy různých trvalek, mezi nimi i nějaký druh planého česneku (zatím nekvetl, takže druh neznám), který přesně odpovídá tomu, co popisujete - vypadá jako pažitka, ale listy jsou tvrdé jako guma. Hanča
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jája S. - (28) - 156.126 (?), 19.5.2018 6:09
A to vám dělá každý rok, že je dobrá a po odkvetení ztvrdne?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.233 (?), 28.5.2018 11:32
Pažitka je cibulovina a jako "naťová cibulka" se taky tak chová. Jednoletá je vždy jemná, vlasová a téměř nepoužitelná. Dvouletá při dobré výživě je nejpodobnější tomu, co koupíte jako hutová předpěstovaný květník. Tříletá při špatné výživě se sanaží především kvést. A protože květní stvol musí unést vrcholovou "paličku", tak je tuhý, a to i poté, když odstraníte poupátko.
Takže pro tvalou kulturu pažitky je potřeba ji přihnojovat, nenechat dokvést a v průběhu zimy vyčesat stařinu. Já osobně kvůli zaplevelení pěstuji pažitku v samozavlažovacím kvetináči, přihnojuji plným kapalným hnojivem a přesazuji obrok tak, že před zimou vyjmu bal z květináče, seříznu spodní 2/3 až 3/4 a vrchní kobereček z cibulek položím na vrstvu čerstvého substrátu do původního truhlíku. Před přesazováním samozřejmě sklidím zbytky listů tak že ponechané zbytky jsou cca 2 cm (1") vysoké. Substrát do příchodu mrazů udržuji vlhký (podmokem) tak aby se cibulky mohly prokořenit a zárove|ň ale už nešly do růstu (zatáhly). Pak následuje chladová perioda, po jejímž uplynutí mohu některý z truhlíků přenést do tepla a začít zalévat intenzivněji - přirychlím. Připomínám, že chladová perioda (i mráz) je pro následné probuzení cibulek pažitky nutný (to pro ty, kteří se diví, že se jim nakoupená hotová pažitka po spotřebování nati neobnoví),
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 28.5.2018 12:06
To je úplná šnytlíková alchymie! Díky za podrobný postup. Zuzana
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.233 (?), 28.5.2018 13:33
V podstatě vždy sklízíte nať z dvouleté cibulky. Jde jen o to, že pokud sklidíte i poupátka/kvítka, tak se původní cibulka rozdělí na dceřiné, které přezimují a v dalším roce z nich vyrazí z každé 3 lístky a případně 1 poupátko. Když má málo dusíku, tak si jej vezme ze starších lístků. Pak se stane, že 1,2 a někdy všechny 3 lístky postupně od špičky žloutnou a zasychají. Střední tuhý květní stvol je zelený vždy i za cenu, že rostlina nemá sílu tvořit boční cibulky.
Botanický název je Pažitka pobřežní a z toho si krásně zapamatujete, že jí nejlépe vyhovuje půda podobná náplavům = jemný písek + organické kaly. Tedy lepší než kupovaný rašelinový substrát jí vyhovuje směs tříletého kompostu a jemného písku (takového, jaký mají děti nejraději v pískovišti). Dá se ale i pěstovat ve směsi prosáté staré vápenné omítky a granulovaných slepičáků.
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|