Skladování česneku - poraďte, jsem začátečník
|
|
|
|
 |
 |
|
otas69 - (3) - 112.123 (?) 25.12.2009 18:27, zobrazeno: 56630x
Jsem zahrádkář začátečník. Intenzivně se tomu moc nevěnuji, ale odstěhoval jsem se na vesnici a ctím, že to k tomu nějak patří. Ale k věci. Trochu česneku jsme si letos vypěstovali. Svázal jsem ho do kytic a zavěsil pod střechu vedle cibule. A jak čtu tady na fóru, udělal jsem asi pěknou blbost. Skladování v nádobách "naruby" je opravdu lepší? A když bych ho tedy přestěhoval do sklenic, jaké je potom nejvhodnější místo? Myslím teplotu a vlhkost. Raději chladno? A snese to sklep? Nebude tam vlhko? A kolik mrazu snese venku cibule? Několik lidí tu uvádělo, že venku přes zimu bez problémů a mě loni venku po mrazech pěkně změkla.
Děkuju Vám zkušenějším za rady :-)
oťas
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 25.12.2009 22:21
Z vlastní zkušenosti : česnek i cibule - sucho a chladno, čili klasická vesnická větraná spíž. Použitelnost některých CS specifických odrůd česneku bez problému rok!! Mráz nebude pro cibuli úplně ideální prostředí, v čem je vlhkost.to pochopitelně zmrzne a po rozmrznutí...
Pokud máte vlhký chladný sklep, bude vhodný na uskladnění brambor přes zimu a lahvového piva přes léto...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 26.12.2009 0:29
Cibule i česnek - stačí nevytápěná bezmrazá místnost (třeba garáž). Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
otas69 - (3) - 112.123 (?), 26.12.2009 10:28
Děkuju za radu. Sklep máme super, jabka nám vydrží i do června. Vlhký není v tom smyslu, že bych tam měl studánku, ale je to zakopaný pod stodolou a větraný a otázka jak ho izlolovali, kdy ho stavěli. Ale na zdech vlhké mapy nejsou. Pořád o tom melu dokola, ale to proto, že jinou vhodnou místnost asi nemám. V garáži se netopí a když hodně mrzne, tak tam taky. Bývalé chlívky to samo. Něco vymyslím. A s tou cibulí jsem tady totiž četl postřehy, že by neměl vadit mráz až do -15. Nějak se mi to ale nezdá. Děkuju i Lídě!!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 26.12.2009 15:00
Že mráz snese ozimá cibule přes zimu na záhonech, je pravda. I na podzim sázený česnek. Česnek se dá uložit i do mrazáku, to vím také. Ale když zmrzne sklizená cibule, zesklovatí - mně tedy připadalo, že má pak už jinou chuť. Ale nechci se s vámi hádat, třeba máte jinou cibuli. Osobně jsem dříve používala Všetanu, nyní kvůli lepší skladovatelnosti Stuttgartskou. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
otas69 - (3) - 112.123 (?), 26.12.2009 22:36
Lído, to je přesně ono. Cibule mi loni po zmrznutí (zapomněl jsem ji pověšenou pod střechou) změkla a zesklovatěla. Odrůdu ale nevím, normální sazečka někde ze zahrádkářských potřeb. Proto se mi to s tím přemrznutím nezdá. Jak říkal tady pán nahoře, zákonitě se to musí roztrhat. Martine, asi ale dám na Tebe a šoupnu to někam do čisté bývalé dílny. Děkuji Vám všem za postřehy!! oťas
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.122 (?), 27.12.2009 10:18
Chtěla bych připojit i můj příspěvek k česneku.Když sklidím česnek, sváži ho po 20 ks.,rozdělím 10 a 10 a tak jen na stojato /věnec se mi nechce dělat a je to rychlejší/ a pověsím mezi palice tak aby se co nejméně dotýkali na půdu.Tam je nechám do té doby než začne mrznout.Pak je zkrátím asi na délku 30 cm abych je mohla hlavou nahoru a palice dolu, dát do kameninového hrnce do špajzky, kde nemám topení.Vydrží mě tam až do června.Dělám to tak už 15 let a je to bez problému.Mila
|
|
 |
|
 |
 |
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 87.84 (?), 27.12.2009 11:31
Zajímalo by mě co znamená ve vašem příspěvku "hlavou" nahoru a "palice" dolů? Tedy čemu říkáte u česneku hlava a čemu palice?
Já letos prvně zkouším způsob, s kterým jsem se seznámila na tomto webu, v případě zájmu si ho dohledejte. Česnek jsem dala do velké a těžké čtyřhranné vázy z asi 1cm silného skla. Stonky o délce asi 25cm spočívají ve váze a česnekové palice jsou nahoře. Je to vlastně česneková kytice ve váze bez vody. Váza sedí v předsíni na skříni a vypadá tam hezky. Prý je to také dobrý způsob na uskladnění. Ti, co ho vyzkoušeli, ho moc chválí. Svou vlastní zkušenost budu mít až na jaře. Nicméně doporučuji alespoň z menších stroužků udělat hned po sklizni česnekovou pastu se solí, dole v lednici v malých skleničkách je jí moc dobře a česneku spotřebujete během zimy daleko více, než když musíte před každým jídlem česnek teprve loupat a případně i třít na pastu. Uvidíte, jak rychle budou skleničky s pastou z lednice ubývat. A co je důležité, česneková pasta je jak padlý sníh. Pokud česnekovou pastu děláte až na jaře ze zbylých palic, bude pasta nazelenalá, i když odstraníte zelené vyrostlé špičky ze stroužků. Navíc se musí odstranit i prostředky česnekového stroužku, ze kterých list vyrůstá, pokud chcete mít pastu jakž takž bílou. Bělostnou a tak velmi chutnou česnekovou pastu ze zbylého česneku v jarním období už ale nezískáte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|