Semena česneku 2020
|
|
 |
 |
host - 54.174 (?) 17.8.2021 13:21
Letos je to špatné kvůli chladnému počasí. Velmi málo květů má vyvinuté prašníky. Takže od letoška se nedá nic čekat a budu doufat zase do příštího roku.
Příští rok by mi měly poprvé vykvést česneky z IPK Gatersleben, kde mají poměrně velkou kolekci česneků z celého světa a u některých z nich dělali studii na plodnost pylu. Ty nejnadějnější mi i docela prosperují a snad vykvetou.
Z letošních pozorování:
Džambul - z letoška nejde soudit, z velkých kuliček mi vytvořil malé dělené cibule s miniaturními stvoly. Květy vypadají docela vyvinutě, ale všechno je to takové liliputánské, ale do příštího roku slibné
Karel IV - Protože v mých podmínkách neprosperuje Havran, který je jinak jeden z nejslibnějších pro semena, chci jej zkusit nahradit Karlem IV., ale z letošního roku nejdou dělat žádné závěry, skoro žádné květy nemají dobře vyvinuté prašníky, tak ještě jeden rok zkoušek.
Topaz - loňská novinka. Totéž.
Otakar - letošní novinka, na ten jsem zvědavý.
Ještě několik slibných klonů je na cestě.
Pokud bych měl přebytky některých klonů, nechcete je zkusit?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 239.210 (?), 2.8.2021 16:59
Dobrý den,
Děkuji za vaši odpověď. Letos mám pouze odrůdu Havran, bohužel mi však tato odrůda chytla rzivost, a proto se naděje na česnekové semeno blíží nule. Květní stvoly jsem kvůli tomu také oddělil od rostliny (celkem cca 50 stvolů), která již byla napadena, ale bohužel mycelium rzivosti už proniklo u do květních stvolů, takže s úrodou již moc nepočítám, ale kdo ví, naděje umírá poslední.
Velice mě zaujala odrůda Ivan, asi na další rok (na podzim) taky pořídím, aby se trošičku zvýšila šance, jelikož Havran je opravdu citlivka.
Samozřejmě vím, že je to na dlouho, ale je to vášeň a myslím, že česnek si takovou pozornost určitě zaslouží, ať už kvůli chuti, tak i kvůli tomu, že právě lidé ho téměř připravili o schopnost generativní reprodukce.
Ten cukr zní zajímavě. Já sám jsem nejprve uvažoval na používání hnojiva, které je dáváno v květinářství ke květinám, ale poté jsem vypátral, že by toto hnojivo mělo pomoc rostlině co nejdéle vypadat dobře (myšleno co nejdéle kvést), což mi nepřijde jako výhoda, protože je potřeba i rychle odkvést, aby nastalo zrání semínek. Takže v současné době pouze každý den vyměňuji vodu (na začátku jsem přiléval i trošku slivovice, která by měla taktéž prodloužit kvetení, nyní už ne). Samotné stvoly už mají pěkné fialové zbarvení, nicméně se postupně objevuje rzivost, takže uvidíme.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.177 (?), 2.8.2021 22:53
Dobrý den,
Děkuji za Vaši odpověď. Letos jsem právě zkoušel s odrůdou Havran (cca 50 stvolů), ovšem jak sám píšete, Havran je opravdu "citlivka", bohužel ještě k tomu chytl letos česnek i rzivost, takže s úrodou semínek už moc nepočítám. Musel jsem kvůli tomu odříznout stvoly a rovněž je udržuji ve vodě, ale i když byla rostlina napadena a stvoly ještě ne, tak mycelium rzivosti (houby) už bohužel proniklo úplně všude, takže už se pomalu objevuje i na oddělených stvolech. Takže myslím, že letos to nedopadne, ale uvidíme, naděje umírá poslední.
Odrůda Ivan zní z Vašich zkušeností opravdu zajímavě, nejspíše ji letos taky objednám a přidám do tohoto pokusu. Vím, že je to na dlouhou, ale myslím si, že česnek si to zaslouží, navíc i právě díky lidem přišel téměř o schopnost generativní reprodukce. Snad se někdy zadaří a pokud ano, určitě bych poskytl semena dál, ale to je otázka daleké budoucnosti.
Ta informace o cukru je zajímavá. Já prvně uvažoval o hnojení pomocí hnojiva, které dostanete v každém květinářství ke květinám, ale poté jsem se dočetl, že toto hnojivo má hlavně za úkol co nejdéle prodloužit kvetení (což je i logické, aby kytka dlouho kvetla a krásně vypadala). Proto jsem vyzkoušel chvilku i trošku slivovice o které jsem zjistil, že má možná podobný efekt (minimálně ze zkušenosti vím, že rostliny déle vydrží), ale jelikož se zdá, že rzivost stejně vyhraje, tak letos květní stvoly nechávám pouze ve vodě, kterou každý den měním. Zatím květy vypadají moc pěkně a krásně se vybarvují do fialova. Nyní už zbývá jen čekat a doufat popř. se začít chystat na další rok.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.28 (?), 2.8.2021 23:12
Hnojivo pro řezané kytky je tvořeno taky hlavně cukrem. Další slozkou je dezinfekce. To použivat nechci, protože sklizené pacibulky jím. Nezdá se to, ale je to celé léto miska nejlepší česnekové hmoty denně. Možná sklidím víc v pacibulkách, než v cibulích. Dejte do roztoku Ortivu, ta by mohka rez potlačit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.177 (?), 10.8.2021 16:22
Dobrý den,
děkuji za radu s ortivou, sice jsem obdobnou informaci našel i na webu Kozáků, ale bohužel v diskuzích jsem se dočetl, že je zapotřebí včasná aplikace. Já ovšem bohužel rzivost objevil po delší době. Skoro deset dní jsem totiž česnek na zahradě nezkontroloval a když jsem pak přišel (někdy v půlce června), rzivost už byla až příliš rozlezlá. Ale na druhou stranu aspoň budu moudřejší do dalších let.
Jinak stvoly vypadají o něco lépe po aplikaci, ale i tak se bojím, že to letos nevyjde, jelikož počasí je spíše chladné a deštivé a možná i proto se květy teprve teď otevírají. Nicméně se nechám překvapit, každopádně sem pak určitě napíšu výsledky, i když nebudou nejpíš pozitivní. Byl bych vám moc vděčný, pokud to i vy letos opět zkoušíte, zda byste se poté taky pochlubil. Každopádně držím palce všem, kteží se snaží o pravé česnekové semeno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.174 (?), 11.8.2021 14:50
Jeden ze slibných květů česneku. prašníky jsou pěkně purpurové, což má být indikátor samčí plodnosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.177 (?), 16.8.2021 11:33
Opravdu krásný květ. Vypadá to, že by se Vám mohlo letos opravdu zadařit. Soudě podle fotky jsem snad jen o cca týden pozadu s vývojem květů. To může být zapříčiněno možná i tím, že již zmíněný cukr, jsem použil jen opravdu párkrát (zkusím to zintezivnit). Jako další důvod by mohlo být i obecně chladnější počasí (Vysočina 400 m.n.m - letos opravdu chladné jaro) a nebo, a to asi nejspíše právě rzivost, která díky ortivě ustoupila, ale možná již způsobila výrazné zpoždění, což bude mít za následek pravděpodobně letošní neúspěch. Ale naděje pořád zůstává :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.174 (?), 17.8.2021 13:21
Letos je to špatné kvůli chladnému počasí. Velmi málo květů má vyvinuté prašníky. Takže od letoška se nedá nic čekat a budu doufat zase do příštího roku.
Příští rok by mi měly poprvé vykvést česneky z IPK Gatersleben, kde mají poměrně velkou kolekci česneků z celého světa a u některých z nich dělali studii na plodnost pylu. Ty nejnadějnější mi i docela prosperují a snad vykvetou.
Z letošních pozorování:
Džambul - z letoška nejde soudit, z velkých kuliček mi vytvořil malé dělené cibule s miniaturními stvoly. Květy vypadají docela vyvinutě, ale všechno je to takové liliputánské, ale do příštího roku slibné
Karel IV - Protože v mých podmínkách neprosperuje Havran, který je jinak jeden z nejslibnějších pro semena, chci jej zkusit nahradit Karlem IV., ale z letošního roku nejdou dělat žádné závěry, skoro žádné květy nemají dobře vyvinuté prašníky, tak ještě jeden rok zkoušek.
Topaz - loňská novinka. Totéž.
Otakar - letošní novinka, na ten jsem zvědavý.
Ještě několik slibných klonů je na cestě.
Pokud bych měl přebytky některých klonů, nechcete je zkusit?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.177 (?), 17.8.2021 20:05
To máte pravdu. I u nás to byl poněkud zvláštní rok z pohledu počasí a navíc teď byli naopak velké vedra, tak snad to vývoju prašníků nijak neuškodilo (někde na anglickém webu jsem se dočetl, že ani vedra nejsou optimální pro vývoj životaschopného pylu). Jelikož pěstuji Havran poprvé, tak nemohu říci, zda se mu u mě bude obecně dařit, ale letos to byla spíše podprůměrná úroda. Podle rady od vás jsem minulý týden už objednal i pár kousků Ivanu (zatím sice nepřišel email o jeho dostupnosti, ale nezbývá než jen doufat).
Pokud by Vám opravdu něco zbylo navíc, určitě bych je rád vyzkoušel (sám jsem zvědavý na výsledek). Samozřejmě bych Vám je zaplatil, popřípadě i vrátil další rok část snad sklizené úrody (pokud by se něco urodilo :)). Obecně se myslím, že čím více lidí to zkusí, tím větší šance je na úspěch, ale samozřejmě že je to pořád obrovsky nízká šance. Snad ale jednou dojde k prolomení alespoň jedné generace a další už pak bude zajisté o něco snažší (nebo alespoň druhá generace poslouží mj. i k opylení jiných sterilních odrůd).
Ještě mám takovou teoretickou otázku, nepřispíváte občas s nějakými příspěvky ohledně česnekového semena i na webu Kozáků?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.28 (?), 17.8.2021 22:13
Všechno je letos naopak když jsme potřebovali teplo pro vývoj do květu, byla zima. Teď bychom potřebovali mírné teplo, třeba stabilně 22°C. Takže máme 10°C jako dnes v noci nebo 30°C.
Havran je česnek do dobrých podmínek, třeba Polabí nebo jižní Morava. Já pěstuju v 520mnm a prostě tam nejde.
Zkuste navrhnout, jak se zkontaktovat, napíšu Vám, co mi bude přebývat.
Ano, u Kozáků občas něco napíšu do diskuse.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.177 (?), 17.8.2021 23:44
Přesně, jak píšete, i když to zkouším první rok, tak i já jsem cítil, že to není v pořádku. Navíc, když k tomu přidám Vaše úžasné zkušenosti a anglické články, tak jsem si to akorát potvrdil. U nás byl letos hlavně problém na jaře, kdy v dubnu až květnu napadlo kolem 100 mm srážek a to téměř v jednom týdnu a nadále bylo pouze pod mrakem, takže Havran opravdu nesnáší dobře mokro. Jinak ho pěstuji stylem no dig (bez rytí) s velkou vrstvou kompostu, takže co se týká živin, tak by to mělo být v pořádku, jen ta vlhkost půdy udělala své.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|