jak sázet česnek
|
|
|
|
host - 140.163 (?) 29.10.2012 14:30
Myslím si, že za hříšné peníze, které jste za něj dal, by bylo škoda ho sníst. Rozhodně není žádný důvod ho nezasadit, stačí jen prohlédnout rozloupané stroužky a vyřadit případně napadené různými skvrnami, prohlubněmi atd. Vždyť doma také sázím léta stejnou sadbu, ani nemořím a stále sklízím. Sázím i malé množství čínského česneku, který jsem si metodou pokusu a omylu vybrala z nákupu na různých místech a podle toho, zda vydržel zimu, ho pak dále pěstuji znovu již ze své sadby. Zde vypěstovaný a na slunci vyzrálý vůbec není tak špatný, jak ho všichni zatracují. Jeho předností je hlavně rannost, kdy máte velmi brzy čerstvý česnek.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivap - Zlatý Zahrádkář (754) - 243.114 (?), 27.10.2012 16:42
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.45 (?), 27.10.2012 17:53
na sadbu su prisnejsie kriteria. Napr napadnuty cesnak mozete zjest, ale sadenim si mozete zamorit zahradku chorobou. Tak tvrdia experti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.163 (?), 29.10.2012 14:30
Myslím si, že za hříšné peníze, které jste za něj dal, by bylo škoda ho sníst. Rozhodně není žádný důvod ho nezasadit, stačí jen prohlédnout rozloupané stroužky a vyřadit případně napadené různými skvrnami, prohlubněmi atd. Vždyť doma také sázím léta stejnou sadbu, ani nemořím a stále sklízím. Sázím i malé množství čínského česneku, který jsem si metodou pokusu a omylu vybrala z nákupu na různých místech a podle toho, zda vydržel zimu, ho pak dále pěstuji znovu již ze své sadby. Zde vypěstovaný a na slunci vyzrálý vůbec není tak špatný, jak ho všichni zatracují. Jeho předností je hlavně rannost, kdy máte velmi brzy čerstvý česnek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 127.237 (?), 14.1.2013 20:53
Jen tak mimochodem, tak Bramko má francouzskou odrůdu. Ale aspoň se to vypěstovalo u nás. Takže je vcelku jedno, jestli se zasadí.
|
|
|
|
|
|
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?), 12.5.2013 21:03
Dobry den,
mate pravdu, ze i ostatni odrudy cesneku pri dobrych podminkach rostou dobre. Sila ceskeho cesneku oproti spanelskeho a francouzskeho je v tom, ze obsahuje dvojnasobne mnozstvi prospesnych silic, ktere maji antibioticke ucinky. Nema to vsak nic spolecneho s ostrou chuti. Velmi cenne jsou take ruske odrudy a ukrajinske. Jen pro doplneni... Pekny den
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 10.14 (?), 31.5.2013 16:53
Ďakujem za pochvalu! Cesnak chváli aj sused, ktorý ho má polovičný a bledší. Na začiatku jari, keď vyliezala vnať z pôdy, mi pripadal práve susedov peknejší. Vo vrchnej časti vinohradu sa vždy darilo cesnaku. Je tam ceľkom iná pôda ako v spodnej časti južného svahu- ťažká, svetlá, ílovito- hlinitá. Svoju úlohu zohráva aj hnojenie. Skoro na jar je potrebné dať štartovaciu dávku dusíka v granuliach. Dostatok živín poznáte aj na sýtosti sfarbenia listov. Vlani tiež dosť skoro kvitnul, ale bolo príšerné sucho a palice malé. Prívod vody vo vinohrade nemáme. Foto je spravené v polovici mája, tesne pred očistením od burinky pomocou malej motyčky. Dnes už je vnať asi o štvrtinu vyššia. Súčasné zrážky cesnaku prospievajú. Verím, že bude úroda parádna. Ak bude pršať aj pri dozrievaní, nesmiem prešvihnúť termín, aby sa palice účinkom hniloby a zaplesnivenia povrchových štruktúr nerozpadali. Nafotím a pošlem foto palíc pri zbere. Viem, že sa dá v kuchyni využiť aj kvet a mladý stvol, ale nám stačí to, čo je pod povrchom. Za celý rok s manželkou zjeme sotva 2 palice, ostatné rozdáme deťom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|