Uvažoval jsem, že při těch kvantech vody, které tou zeminou pod česnekem protekly se vyplavilo i spousta živin z půdy. Zahradu mám na kopci, dvůr, na kterém koncem února a začátkem března vyvěralo několik pramenů vody, pod zahradou (na 1. fotografii, za modrými dveřmy sklípek zapuštěný do břehu s celoročně protékající vodou, která je odváděna drenážemi) a nad zahradou zase výše položené pole (na 2. fotce za tím vagónem). V zahradě jsem měl asi 4 dny jezero vody a voda vyvěrala i pod kopce na dvorku. Ten česnek mám letos těsně za tím pletivovým plotem, kde je navážka z bouračky (tedy propustná zem a proto jsem přihnojil), jinak je skoro na celém pozemku jílovitá zem. Jinak to hnojení česneku u mě není pravidlem a ani jsem to nikomu nedoporučoval, jen jsem konstatoval, jak jsem to letos udělal já.
Ale přesto si myslím a jsem o tom přesvědčen, že 150 - 200 kg/ha ledku vápenatého (celkem 22 - 30 kg N), aplikovaného brzy na jaře, česneku jen prospěje a dle půdy, ročníku ap. i celková dávka do 60 kg N, celkově ve 3 dávkách, česneku na kvalitě a skladovatelnosti neubere. To NPK jsem tam dal vyjímečně, protože jsem neměl k dispozici cererit a z výše uvedených důvodů.
Howk