Česnek po zeleném hnojení (hořčice)?
|
|
 |
 |
Lysenko - Stříbrný Zahrádkář (192) - 54.174 (?) 30.10.2019 12:15
Česnek se tradičně považoval za rostlinu třetí trati ne proto, že by neměl rád živiny, to naopak má a hodně, ale proto, že mu úplně nesedí bouřlivý život v půdě - a spolu s ním všechno to, co jej pak rádo napadne.
Což není v rozporu s Vaší zkušeností, všechno, co vede k dobrému výsledku je hodné opakování, ale nemusí fungovat jinde. Za sebe bych to rozhrabal jako krtek, ničemu to neuškodí, je to zdravé cvičení a rovnoměrné promísení organické hmoty bude česneku ku prospěchu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Eiram - (6) - 241.197 (?), 29.10.2019 21:56, zobrazeno: 7453x
Zdravím všechny a prosím o radu, zda je vhodné sadit česnek do půdy, která byla oseta zeleným hnojením, a to hořčicí. Předem děkuji za radu. Marie
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lysenko - Stříbrný Zahrádkář (192) - 54.174 (?), 30.10.2019 12:15
Česnek se tradičně považoval za rostlinu třetí trati ne proto, že by neměl rád živiny, to naopak má a hodně, ale proto, že mu úplně nesedí bouřlivý život v půdě - a spolu s ním všechno to, co jej pak rádo napadne.
Což není v rozporu s Vaší zkušeností, všechno, co vede k dobrému výsledku je hodné opakování, ale nemusí fungovat jinde. Za sebe bych to rozhrabal jako krtek, ničemu to neuškodí, je to zdravé cvičení a rovnoměrné promísení organické hmoty bude česneku ku prospěchu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Phantasm - (12) - 147.130 (?), 30.10.2019 14:37
A zkoušel někdo sázet česnek do řádku mezi svazenku, kterou mám taky v řádku? Svazenka je nepříbuzná a vytáhne živiny pro česnek nebo je to blbost? Samozřejmě za použití mykorhizního Symbivitu, který je prý na cibuloviny ideální, co vy na to? Pod česnek jsem dával loni cererit a gut, letos zkusím Hoštické guáno a posypu síranem draselným.
Roman z Vysočiny
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.130 (?), 2.11.2019 23:35
Je fakt, že Symbivit si pošetřím raději na rajčata nebo něco žravého, svazenku nemám na rozklad jako zelené hnojení pro česnek (to by se nestihlo), ale jako svrchní ochranu v půdě před vymrznutím a vyplavením živin a v počátcích vegetace může česneku i cibuli pomoci se vytáhnout, pak to vezmu strunovkou nebo jen shrabu a lehce okopu a zamulčuju.
Roman z Vysočiny
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.16 (?), 3.11.2019 8:45
Romane můžete přiblížit termíny výsadby česneku a výsevu svazenky. Zdá se, že ochrana vymrzající plodinou před mrazem a ve svahu proti erozi, může být efektivní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.130 (?), 23.11.2019 9:04
Svazenku už mám samozřejmě vzejitou a tak 10-15cm vysokou hustou v řádcích a do meziřádku mám nasázenou Shakespeare cibuli a pak tam příští týden lupnu do meziřádku ten česnek, pač teplota půdy byla pořád i tady hraniční, v nížinách by se doteď podle mě ještě nemělo sadit vůbec.
Přesně jak píšete, jde mi o ochranu do doby rašení a kořenový systém svazenky alespoň částečně zabrání vyplavování živin a utvoří se stabilnější kapilární systém v půdě než bez ochrany, zkusím i kus bez svazenky a porovnám rozdíl, rád experimentuji, česnek budu sázet přesně dle doporučení p. Kozáka (+Clonoplus).
Roman z Vysočiny
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|