Cesnek mi nejde jako babicce
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 130.6 (?), 8.6.2016 7:38, zobrazeno: 48791x
Pratele, mam od babicky jiz nekolikery rok sadbu. Ona ma krasne velke silne rostliny a ja tyhlety zazloutle o tretinu mensi. Spon mam 10x15cm. Puda je vyhnojena (orgevitem) a cesnek jsem v tom miste mel naposled pred 3 roky. Sousedovy cesnek taky nesel a rika, ze je to pudou. Na co bych se mel zamerit, at to prokleti zlomim?
Typ pudy jsem pro pestovani cesneku nikde nenasel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 8.6.2016 8:19
Zkuste drobnosti. Třeba necpat tam hnojiva, která k česneku nepatří. Zbavit ho plevele, namořit před sázením. Snažte se, aby záhon nepřipomínal letiště, vemte občas do ruky motyku. Sadbu máte ty tři roky stále svou nebo každoročně dostanete novou?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.7 (?), 8.6.2016 11:04
Díky za odpovědi. Půda je hlinitopísčitá (za zády je pískovna). Akorát se chystám znovu odplevelit a okopat - jinak by to tak škaredý nebylo. Namořeno jsem měl, přitom babička nemoří. Sadbu dostávám každý rok čerstvou. Četl jsem na více zdrojích, že hnojíme orgevitem. Já mám v záhoně zapracovaného trochu kompostu a hnojím Orgevitem. Píše se o něm: "Organické granulované hnojivo (granule 4-5 mm) je vyrobeno z drůbeží podestýlky a je zvlášť vhodné pro plodiny vyžadující vyšší obsah dusíku a draslíku. NPK - 4-3-2,5. Hnojivo neobsahuje žádné příměsi, patogeny a semena plevelů. Má vysoký podíl stabilní organické hmoty (65 %), pH cca 7.
Balení 25 kg." Kupuju ho jako univerzál a mám s ním úspěchy, navíc 25 kg stojí jen necelé 200 stovky. Tak že bych měl přejít na cererit?
Je něco, co česneku vysloveně nesvědčí? Podle mě jde o skladbu půdy? Zahrada je v nivě řeky, původní majitel tam před mnoha lety navezl cca 50 cm ornice. Proto se snažím udržet půdu zahnojenou a přidávám pravidelně kompost. Svah (břeh) je v podstatě písečný. Písek je tedy v malé míře i v této ornici. Mám ho zkusit přidat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.7 (?), 8.6.2016 11:05
Omluva - OPRAVA - správně jsem chtěl napsat: "četl jsem na více zdrojích, že hnojíme cereritem"
|
|
 |
|
 |
 |
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?), 8.6.2016 11:17
Podle fotky vypadá hlína dost tvrdě a nepropustně. Sám musíte vědět, jestli taková skutečně je, nebo to je jen zdání z fotky. Pokud tomu tak je, je potřeba ji nějakým způsobem udržovat kypřejší a propustnější.
Druhá věc - zaštipujte květy, česnek to zbytečně vysiluje.
Jinak já česnek nehnojím vůbec a vede se mu skvěle, ve hnojivu bych problém nehledal, česnek není náročný.
A samozřejmě - čím víc sluníčka, tím lépe se mu daří.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 8.6.2016 12:00
Tímto hnojivem hnojte k předplodině. Po čem to bylo sázeno a kdy. Zdá se mi, že tam máte fusárium.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.144 (?), 8.6.2016 12:19
Předtím tím tam byl pórek a hrách myslím. Obvykle jsem vysazoval česnek po hrachu. Vytrhnu jednu slabší rostlinu a pošlu večer foto, pokud to bude fusárium, tak to asi poznáme.
Hutnější ta půda trošičku je, pro příští rok zasadím do záhonu, kde mám velmi lehkou zem (kompost s pískem).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 8.6.2016 13:40
Po hrachu se nesází, nejhoší předplodina pro česnek, hlavně kvůli fusariu. No a po póru tay ne, cibulovina po cibulovině. Je už skoro jané, že půdou to nebude.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.144 (?), 8.6.2016 14:01
Tak snad už to příští rok konečně klapne :) Díky.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|