Česnek 2017/2018
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 240.228 (?) 17.11.2017 10:42
Budu reagovat i na předešlé, takže trochu odbočím. Chovám psy, takže ze zkušeností lidí i psů si troufnu tvrdit(tak jak už tu i padlo) že plísně napadají jedince oslabené - ať už jinou chorobou, atakem jiných organismů či nesprávnou (naší) péčí. Pes byl v létě napadnut kvasinkama. Nikdy s tím nebojoval, bohužel mu umřel psí kamarád, což ho oslabilo, bojovali jsme s nějakou infekcí jater(což ještě víc) a nakonec ho začaly bolet klouby. Začala jsem léčit tím, že jsem ostropestřcem podpořila játra, koupila chondra na nožky a kvasinky potírám octovým roztokem. Po měsíci této terapie je pes jako nový Kéž by nám to tak šlo i u rajčat Co se týká termínu sázení česneku - jak už jsem zmiňovala, u mne daleko neb nemáme podrcené roští, které brání zase orbě. Až pak můžu sázet... zatím tedy v nedohlednuZrovna včera jsem hodila řeč se sousedem, kde tedy vzal sadbu, když to narval do mrazáku... a že doufám, že to zvládnu alespoň do Nového roku Smál se, že už kdysi sázel česnek do zmrzlé země vrtačkou Tak to mne doufám nepotká
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.17 (?), 17.11.2017 11:45
Dobrý den. Do Olomouce to mám jen pár km. Sázet jsem začal 16. října a do dnešního dne rozhodně nic nevylezlo. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 18.11.2017 8:58
To je velmi zajímavé pane Stanislawe. Jste s Radimem skoro sousedé a on má už česnek venku a vy ještě ne. Kde je co špatně? Další co je divné, že Radim ještě nedoložil nic, co by potvrdilo jeho tvrzení, ale promazávat, teda umí parádně, přestože se nejedná o žádný stroj, který to potřebuje ke svému správnému chodu. Možné je, že velkou roli hraje rozdíl šesti dnů ve výsadbě.
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 17.11.2017 12:17
V podstatě jsou tu zastánci výsadby na přelomu října/listopadu a zastánci prosincové výsadby. Osobně patřím k těm prvním. Prosincovou výsadbu jsem sice zkusil, ale kromě nachlazení jsem nezaznamenal žádný přínos. Na druhou stranu chápu to, že na zejména jižně orientovaných svazích a v teplých lokalitách je možná pozdější prosincová výsadba.
Na Ing.Kozáka jsem se nikdy neodvolával, ale tentokrát udělám vyjímku pro ty, kterým česnek vzešel již nyní.
Otázka:... říkáte že byste začal už o víkendu sadit, nebojíte se že česnek ještě vyleze do zimy? Lokalita jižní Morava.
Odpověď: 27. 10. 6:50 Jan Kozák
I když česnek do zimy vyřádkuje, není to na závadu. Stalo se tak už mnohokrát. Smyslem pozdní výsadby není to, že nemá do zimy vyrašit, jak tvrdí "odborníci" v médiích, ale výsadba do chladné země je nejspolehlivější ochranou proti fuzáriu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.130 (?), 17.11.2017 14:19
Ať vyraší, ale až bude v předjaří -15, tak budou ztráty + bude vysílenej a nakonec bude mít oproti normálnímu zpoždění, mám to vyzkoušené.
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.229 (?), 17.11.2017 18:29
Co pořád strašíte. Česnek pěstujii možná víc let, než jste vy na světě. Nikdy jsem se neobával o jeho život. Všechny česneky i jiné cibuloviny okrasného charakteru jsou okolo NR venku včetně hlízovin, např liliochvostec. Tyto okrasné cibuloviny a hlízoviny mohou být na místě mnoho let a protože člověk velmi rád vrtá do všeho, do čeho mu nic není, tak se je snaží přesazovat, ale tyto rostliny se mu v případě pozdní výsadby z obavy namrznutí, odvděčí tím, že mu nevykvetou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.131 (?), 18.11.2017 11:28
Největšm nepřítelem pro vegetaci, jsou holomrazy. Ten česnek nezničil mráz, ale sluníčko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.130 (?), 18.11.2017 11:54
Nejste jedinej kdo nevysadil, hupsnu na to asi 24.11. má být kolem +10, od sebe dám tak 15cm, řádky tak 20cm. Víc je to zbytečné, sadím řádky vedle sebe nastřídačku, tak si listy nezavazí, vše přísně orientovaně bříšky k severu, každou jamku podsypu cereritem jak radí Kozák. Rosťo buď v klidu, s čelovkou lítám kolem záhonů běžně, pač to nemám v místě bydliště, co si myslí sousedi naštěstí netuším, protože se s nimi skoro nikdy nepotkám.
Roman z Vysočiny (425mnm)
|
|
|
|
|
|
|
Bacula - (37) - 18.21 (?), 20.11.2017 20:17
Sázela jsem v neděli, 116 stroužků, pod každý trochu Cereritu. Sázím na vzdálenost řádků 30 cm, od sebe 15 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|