Tmavé skvrny na bazalce
|
|
|
|
|
|
|
|
noviva - (1) - 131.150 (?), 29.6.2011 8:59, zobrazeno: 43730x
Dobrý den,
ráda bych zkušené požádala o radu. Na listech bazalky se mi objevily tmavohnědé skvrny (viz. foto). Pouhým okem jsem žádné škůdce neviděla. Rostlina nezasychala, ale skvrn přibývalo. Stvoly u země měly na sobě také skvrny. Preventivně jsem ostříhala až u země, ale chci se vyhnout dalšímu šíření na nové výhony a okolní bylinky. Můžete mi prosím poradit o co jde a jak se bránit? Pěstuji vedle tymiánu, pažitky a meduňky. U té mám podezření, že se pomalu také objevuje. Předem děkuji. Iva T.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.88 (?), 24.7.2011 12:49
Mám tam to samé. Může za to vlhké počasí? Mám strach, že je to plíseň bramborová. Nerad bych přišel o celou úrodu bazalky. Mám jí na zahradě asi 200 rostlin. Tohe je list bazalky salátové. Na bazalce pravé je to taky, ale zatím o dost míň. Poraďte někdo prosím, jak se toho zbavit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.88 (?), 24.7.2011 19:45
Tak to se mi ulevilo, že to není nějaká choroba. Poškozené listy jsem otrhal a teď jen doufat, že se oteplí. Jinak bydlím ve středních čechách 176 m.n.m, ale teploty tu deď klesají i pod 9 stupňů. To je zase léto :-(
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.12 (?), 30.5.2013 10:47
Ako to dopadlo? BOlo to z chladu? Niekde som sa dočítala, že to môže byť i z dažďa. Bazalka má rada teplo a má rada vlahu ku korienkom nie na listy, ale to som sa iba dočítala. Začínam pestovať a asi to vonku nepôjde.
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.110 (?), 8.6.2015 15:10
Nemôže to byť spôsobené preliatím, na ktoré je bazalka háklivá? Jeden čas som to mával tiež, dokonca som mal nejaké vonku a tie mi napadli húsenice aj malé "háďatká", tiež by ma zaujímala skutočná príčina... Treba si uvedomiť že v stredomorí to rastie voľne v rírode, podľa toho treba zistiť, kde sa stala chyba...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.209 (?), 7.9.2015 10:10
podle mých zkušeností je to způsobeno teplotou, ať už nízkou, nebo vysokou. stalo se mi to letos s krásně narostlou bazalkou, a to ve chvíli, kdy v relativně teplém večeru byla zalita na listy, a ne jen do půdy. stejně bazalka reaguje, když si ji dáte na horké jídlo - na špagety atd. proto by se neměla dávat při vaření, ale až úplně nakonec. i do nejslavnějšího pokrmu z bazalky - do pesta genovese - se bazalka zpracovává za syrova, a do těstovin se pouze dodá, už se to nevaří
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.66 (?), 10.6.2016 9:03
Mam bazalku v bytě v květináči 1,5 roku a teď to začalo dělat. Má stálou teplotu pokojovou a zálivku stálou po celou dobu a z ničeho nic začala flekatět a listy od spodu rostliny žloutnou. To bude něčím jiným asi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|