Šarka na švestce nebo jiná choroba?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 242.2 (?), 2.7.2020 15:00, zobrazeno: 2914x
Zdravím a prosím o radu zda švestka (slíva?) na fotce má šarku? Listy mají skvrny, ale nevypadají jako typické skvrny uváděné v médiích. Také mám pocit, že pod zkroucenými listy jsou nějací škůdci. Poslední plody nebyly nijak deformované, ale letos už všechny opadaly. Dost toho bylo napícháno pilatkou. Nerad bych o strom přišel - nevím co je to za odrůdu, ale když plodí, tak má velice sladké a velké plody
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.127 (?), 2.7.2020 18:15
Na šarku to nevypadá. Zkroucené listy mají letos snad všechny, nebývalou měrou "zapracovaly" mšice.
ps - a i kdyby švestka šarku měla, tak už se dnes stromy nelikvidují, pokud nemoc nemá vliv na kvalitu plodů. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 3.7.2020 13:10
Proti pilatce mi pomáhá jejich odchyt na bílé lepové desky+plytké obrývání-do 10cm hloubky pod stromy a snad i důkladné zalévání v době sucha+ včasné ničení napadených plůdků-tam, kde bezpečně ze země dosáhnu. Ty jednotlivé slivoně, které i přes projev šarky na listech dávají dobré plody neničím, jen je dál nemnožím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 22.59 (?), 3.7.2020 20:40
Děkuji za informace, budu muset být důslednější v řešení pilatky i mšic.Dřív mi těch pár plodů co spadlo nevadilo, ale je to čím dál horší, a letos když už na stromě nejsou žádné plody, tak vidím, že jsem to asi dost zanedbal... Člověk se holt pořád učí...
Zdeněk
|
|
 |
|
 |
 |
|
Pierre - Stříbrný Zahrádkář (183) - 249.47 (?), 26.7.2020 14:04
Zdravím, nechcem zakladať nové vlakno, a toto vystihuje moju otázku.
Na jar musela isť jedna slivka preč, pre planovanu vystavbu. Je to velmi stará slivka, s dosť velkými plodmi.
Pred zrezanim a vykopaním som zobral v marci vrúbel, a rovno navrubloval na slivku vypestovanu z kôstky a vyzerá, že sa to vzrástlo dosť dobre.
Otazka je, po daždivom období sa na listoch vyskytli take utvary, a neviem ci ide o chlorózu, alebo šárku?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 26.7.2020 14:53
Suchá skvrnitost, dírkovitost.
|
|
 |