Mám dojem, že v tomto příspěvku se míchají dvě témata - červenání listů a mšice rybízová, která způsobuje červené puchýřky. Mšice je jasná, ale původní dotaz a fotky myslím ukazují něco jiného, co se objevilo na rybízu i mně. Zachvátilo to vždy jednu větev, ostatní zůstaly zelené. Napadené listy dostaly shora tmavě červenou barvu (zespodu zůstaly zelené, jen trochu zesvětlaly), pak velmi rychle v řádu dnů zežloutly až zhnědly, zkroutily se a opadávaly - jako by celá větev přestala dodávat živiny a odumřela. Projevilo se mi to napřed na jaře u jedné větve, to jsem si myslel, že omrzla - naznačeným způsobem celá odešla a opadala. Pak najednou po třech měsících u další stejný průběh - to už bylo v době plození, hrozny plodů zůstaly červené a nic se s nimi nedělo, žádní zasychání, plesnivění apod., jen taky postupně opadaly. Dokáže někdo říci, co to je a jak proti tomu bojovat? Myslel jsem, že by to mohla být antraknóza rybízu, ale podle uveřejněných fotek tam není ta fáze červenání, i když výsledek vypadá stejně.