Rybíz - červenání listů - kroucení

host - 139.186 (?)
9.6.2015 10:39
Je to tzv. mšice rybízová, která na rybízu přezimuje a napadá pak zejména nejkřehčí lístky na vrcholcích větviček. Pokud je jich napadených málo, stačí je průběžně otrhávat a mšice zanikne až do ztracena. Když jsem se ještě před třemi lety bránila postřikům, napadly mi tyto mšice vrcholky všech větví u všech rybízových keřů, pak už jsem se nemohla dívat na ty červené zdeformované lístky a celé vršky keřů jsem ostříhala. Ale vadilo mi to pouze esteticky, na kvalitu rybízu tyto potvůrky vliv neměly. Ochrana - na podzim po opadu listů a na jaře hned, jak začnou rašit, postříkat něčím silným proti mšicím - mám vyzkoušený Pirimor. Jakmile už jsou na větvích plody, nestříkala bych.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 7.5.2014 10:34

Ano. Na spodní straně listů by měly být.

host - 139.186 (?), 9.6.2015 10:39
Je to tzv. mšice rybízová, která na rybízu přezimuje a napadá pak zejména nejkřehčí lístky na vrcholcích větviček. Pokud je jich napadených málo, stačí je průběžně otrhávat a mšice zanikne až do ztracena. Když jsem se ještě před třemi lety bránila postřikům, napadly mi tyto mšice vrcholky všech větví u všech rybízových keřů, pak už jsem se nemohla dívat na ty červené zdeformované lístky a celé vršky keřů jsem ostříhala. Ale vadilo mi to pouze esteticky, na kvalitu rybízu tyto potvůrky vliv neměly. Ochrana - na podzim po opadu listů a na jaře hned, jak začnou rašit, postříkat něčím silným proti mšicím - mám vyzkoušený Pirimor. Jakmile už jsou na větvích plody, nestříkala bych.

host - 131.24 (?), 21.7.2019 17:00

Mám dojem, že v tomto příspěvku se míchají dvě témata - červenání listů a mšice rybízová, která způsobuje červené puchýřky. Mšice je jasná, ale původní dotaz a fotky myslím ukazují něco jiného, co se objevilo na rybízu i mně. Zachvátilo to vždy jednu větev, ostatní zůstaly zelené. Napadené listy dostaly shora tmavě červenou barvu (zespodu zůstaly zelené, jen trochu zesvětlaly), pak velmi rychle v řádu dnů zežloutly až zhnědly, zkroutily se a opadávaly - jako by celá větev přestala dodávat živiny a odumřela. Projevilo se mi to napřed na jaře u jedné větve, to jsem si myslel, že omrzla - naznačeným způsobem celá odešla a opadala. Pak najednou po třech měsících u další stejný průběh - to už bylo v době plození, hrozny plodů zůstaly červené a nic se s nimi nedělo, žádní zasychání, plesnivění apod., jen taky postupně opadaly. Dokáže někdo říci, co to je a jak proti tomu bojovat? Myslel jsem, že by to mohla být antraknóza rybízu, ale podle uveřejněných fotek tam není ta fáze červenání, i když výsledek vypadá stejně.    

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz