Rododendron - jaká choroba?

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?)
8.7.2009 22:04

koupila jsem vloni na podzim dva od slunce spálené rododendr, ten jeden dokonce vykvetl, jsou asi různého druhu, jeden má světlejší listy. oba se letos krásně vzpamatovali, dostali hodně rašeliny i hnojiva pro kysele kytky. dnes jsem si všimla, že jim hnědnou a kroutí se konce listů... je to přehnojením nebo tí m prazvláštním počasím?...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Evik1 - (9) - 98.74 (?), 20.5.2009 17:41, zobrazeno: 12673x

Prosím, může mi někdo poradit, co je to za chorobu na obrázcích níže? To okousané bude pravděpodobně lalokonosec, o tom jsem si již informace pozjišťovala. Objednala jsem dravé hlístice proti larvám, ovšem brouka se nám zatím nepodařilo objevit. 

Trápí mě ale ty skvrny a světlý povlak na listech. Povlak jde seškrábnout nehtem. Pravidelně hnojím Kristalonem pro rododendrony. Rododendron je vysoký přes 2 metry, nerada bych o něho přišla. Moc Vás prosím o rady, nevím jestli mám napadené větve ořezat nebo co aplikovat. Na napadených větvích má i malé pupeny oproti zdravým. Rodo má polostinné stanoviště, o popáleniny by se jednat nemělo a má vlhké prostředí.

Moc děkuji za odpovědi, E.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 35.107 (?), 28.5.2009 11:13

Lucie,

já mám podobný problém... sice nemá na listech povlak, ale na spodní části (dalo by se říct nejstarších listech) má také ty fleky. Navíc letos nekvete a nevím, jaký k tomu má důvod.

Poradíte nám někdo, co s tím? Prosím,..

Evik1 - (9) - 165.56 (?), 30.5.2009 16:36

Že by to byla taková zvláštnost, že niko neví o co jde??? Vyřešila jsem to tak, že větvičky s napadenými listy (skvrnami) jsem ostříhala a uvidím, co bude dál. Napadené byly naštěstí jenom některé výhony, takže se ronďák provzdušnil. Co s povlakem zatím nevím, asi tomu nechám volný průběh, alespoň zatím, teď totiž nádherně kvete. Předchozí majitelé se o zahradu moc nestarali, já se to teď snažím napravit, tak doufám, že i ronďák se z toho dostane. Eva

host - 213.246 (?), 9.6.2009 14:43

Můj rhododendron má také hnědé skvrhy. Dočetla jsem se, že se jedná o houbovou chorobu.  Keř se má postříkat na podzim a brzy na jaře prostředkem proti houbovým chorobám. Asi bych použila Dithane.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 8.7.2009 22:04

koupila jsem vloni na podzim dva od slunce spálené rododendr, ten jeden dokonce vykvetl, jsou asi různého druhu, jeden má světlejší listy. oba se letos krásně vzpamatovali, dostali hodně rašeliny i hnojiva pro kysele kytky. dnes jsem si všimla, že jim hnědnou a kroutí se konce listů... je to přehnojením nebo tí m prazvláštním počasím?...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz