Padání nedozrálých třešní

host - 178.235 (?)
15.6.2014 17:15

Mám třešeň Kordii na svahovitém pozemku s hlinitopísčitou půdou, kterou ráno můžete poorat a večer sít, s převládajícími sev.větry a spíš s vláhovým deficitem.Našla si ale pro sebe všechno, co potřebuje, kmen i koruna jsou v krajině oproti švestkám stejně starým dominantní.Podnoží je třeš.semenáč.Loni měla "málo",ale i tak toho na sklízení bylo dost.Letost překrásně zakvetla, ale vlivem dešťů nebyla přiměřeně opylena.V důsledku sucha má i menší plody.Pokud nezaprší, před zráním ji ještě zaleji, má to vliv na velikost plodů .  AB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 230.161 (?), 15.6.2014 6:25, zobrazeno: 5456x

Na jaře se na naší třešni objeví tisíce květů, jsou opyleny, vytvoří se zelené třešinky a těším se na úrodu. Než dojde k dozrání, téměř všechny se scvknou a opadají. Na ochutnání zůstane cca 8 kousků. Jsou výborné, ale toto se opakuje již třetím rokem. Může mi někdo poradit, proč se toto děje?Josef Venclík

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 15.6.2014 9:09

Také by mě zajímalo, jak tento "odhazovací princip" přesně funguje.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 15.6.2014 9:56

Nemám to ověřené, ale zdá se mi, že hlavní roli hrají půdní poměry. Vídám na stromech třešní vysázených i poblíž sebe velké rozdíly v tom, kolik donosí plodů. Všechny hojně kvetou, konečná úroda je na některých spíš rozpačitá. Jiné mají plodů dost. Všiml jsem si, že ty úrodnější stromy stojí v místech, kde je půda hlubší, méně vlhká a víc vzduchu v ní. Tedy v místech, kde se lomí svah, případně na mezi nebo tam, kde byl vyrovnán terén navezením většího množství zeminy, atd. Úroda téměř nesouvisí s dodanými živinami a vláhou. Na vině není ani nedostatečné opylení, jak si mnozí myslí.

host - 178.235 (?), 15.6.2014 17:15

Mám třešeň Kordii na svahovitém pozemku s hlinitopísčitou půdou, kterou ráno můžete poorat a večer sít, s převládajícími sev.větry a spíš s vláhovým deficitem.Našla si ale pro sebe všechno, co potřebuje, kmen i koruna jsou v krajině oproti švestkám stejně starým dominantní.Podnoží je třeš.semenáč.Loni měla "málo",ale i tak toho na sklízení bylo dost.Letost překrásně zakvetla, ale vlivem dešťů nebyla přiměřeně opylena.V důsledku sucha má i menší plody.Pokud nezaprší, před zráním ji ještě zaleji, má to vliv na velikost plodů .  AB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz