Dobry den, zdedil som velku zahradu po starych rodicoch a potreboval by som poradit ohladom ovocnych stromov. Toto leto, pri oberani ceresni, visni, ribezli a ciastocne egresov som si vsimol, ze su obrastene nejakou "plesnou" Dopatral som sa k tomu, ze sa jedna o machy a lisajniky. Co som si cital nejake nazory, tak niekde sa pise, ze to stromu neublizuje, ze to je napr dokaz toho, ze zahrada je zdrava, ze bolo vlhko, malo svetla a ze ak aj strom ma nejaky problem, tak urcite nie je sposobeny tym machom a lisajnikmi. Inde sa zas da docitat, ze to moze byt pre strom problem, nasiel som aj rady na odstranenie aj v ktorom rocnom obdobi atd.
Moj konkretny problem je, ze na ceresni, ktora ma desiatky rokov sa tento mach/lisajniky velmi rozrastol ci uz na kmeni ale aj na spodnych "hlavnych" konaroch. To iste mlada ceresna a visna, ktore rodia len mozno štvrtu sezonu, na kmeni uz vidno tiez mach/lisajniky. Po prve to vyzera esteticky uplne otrasne ale co je dolezitejsie, spozoroval som, ze na visni aj ceresni spodne konare boli uschnute alebo velmi slabo rodili a podobne. Jednoducho neviem ci je to sposobene tym machom/lisajnikom, alebo hladat pricinu inde. Tak ci tak mam v plane to odstranit a osterit hasenym vapnom, popripade aj inak.
Zavaznejsi problem s machom a lisajnikmi je na ribezlach, kde niektore su uplne komplet posiate touto bielou havedou a vyzera to tak esteticky nechutne, ze clovek ma pomaly obavy oberat plody+napriklad jedna ribezla, ktora bola tym komplet posiata tento rok uschla/vyhynula. V pripade ribezli a egresov neviem ako to osterit, kedze to su malicke tenke konariky.
Pomohol by mi teda nejaky nazor, ci to skodi ovocnym stromom, pripadne ak by sa niekto podelil, ako to riesi, hlavne v pripade tych ovocnych krikov(ribezle egrese atd) lebo v pripade stromov to zrejme bude celkom jednoduche osetrit. Prikladam aj fotografie->https://goo.gl/photos/aVZVym9dj6WSHXhbA
Vopred Ďakujem za kazdu pomoc.