Rezavec štětinatý, máme válečný stav, jelikož tu mám velmi staré jabloně, které plodí, ale bojují s touhle houbou. Kožence se právě pod váhou plodí ulomila jedna kosterní větev, zvrchu už byla odumřelá, ale naložena měla letos ohromně.
Ty stromy chci zkusit znovu vypěstovat ze semenáčků, takže šprtám kolem toho, do té doby musí přežít. Další koženka má kompletně dutý kmen, při její výšce a plodnosti je zázrak, že ještě stojí a že se jí tak daří. Kupodivu ta houbou netrpí - patrně protože houba vyžrala celý střed kmene a v živých částech se jí až tak nedaří.
Jinak na kvalitu ani velikost plodů houba nemá vliv.
Co jsem zatím zkoušel...
-
lámu plodnice a vyřezávám i kousek za nimi, mělo by to snad bránit šíření houby na jiné stromy.
-
zkoušel jsem trochu silnější koncentrát kuprikolu natírat na kmen, na čas to funguje, ale není to definitivní, je to třeba opakovat, odhadem tak po 2 měsících.
-
pokud někde ve kmeni stojí voda, zhruba na úrovni minima jsem vyvrtal díru skrz kmen, aby voda odtékala.
Další pokusy budou se sirnatými fungicidy, uvidíme... taky mě napadlo udělat "kuprikolovou kapačku", ale zatím k tomu nedošlo, a na podzim možná zkusíme strom okopat a přihrnout kompostem...