boulovitost kořenů zeleniny

host - 180.74 (?)
28.10.2008 7:49

Maruško, zadej si do vyhledávání nádorovitost košťálové zeleniny. Například na Agronavigátorovi se dočteš ne příliš povzbudivou informaci, že se jedná o nádorovitost, způsobenou hlenkou kapustovou, a že v půdě přetrvávává 10 let. K této chorobě je tam odkazů hodně. Vím, že někdy v těch nádorech bývají ještě malé larvičky, ale to jsem už až tak dalece nehledala. A mám ještě pocit, že ke konzumaci takto napadenou zeleninu rozhodně nedoporučovali. Takže to zkus pohledat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Maruš - (8) - 74.63 (?), 27.10.2008 18:24, zobrazeno: 7027x

Letos jsme měli při sklizni kedluben na kořenech boule. Prosím o radu, jak ošetřit záhon a za jak dlouho opět na napadené místo vysazovat zeleninu.

host - 180.74 (?), 28.10.2008 7:49

Maruško, zadej si do vyhledávání nádorovitost košťálové zeleniny. Například na Agronavigátorovi se dočteš ne příliš povzbudivou informaci, že se jedná o nádorovitost, způsobenou hlenkou kapustovou, a že v půdě přetrvávává 10 let. K této chorobě je tam odkazů hodně. Vím, že někdy v těch nádorech bývají ještě malé larvičky, ale to jsem už až tak dalece nehledala. A mám ještě pocit, že ke konzumaci takto napadenou zeleninu rozhodně nedoporučovali. Takže to zkus pohledat.

host - 22.31 (?), 28.10.2008 8:42

Nejlépe bude, když si do vyhledávače zadáte "zelí s boulí", dočtete se vše.
Podle mne je boj s touto chorobou velmi náročný a skoro marný. Vyžaduje dodržování jistých omezujících zásad a spoustu zbytečné chemie. Pokud pěstujete pouze kedlubny, doporučuji některou z bílých odrůd F1, které sice také nejsou odolné, ale urostou. Ostatní košťáloviny jsem nejen z těchto důvodů vzdal. 
A že by napadené výpěstky, ať už kteroukoliv z nádorovitostí byly nejedlé, rozhodně nic nevím a pochybuji o tom.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 28.10.2008 11:56

Bohužel, je to tak. Na staré zahradě jsme vůbec z tohoto důvodu nemohli košťáloviny pěstovat. Vyzkoušeli jsme všechno možné a nic nepomohlo.  Zdravím - Daniela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz