Bobkovišeň - choroba nebo škůdce?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.235 (?), 11.4.2008 22:06, zobrazeno: 68605x
Mám několik krásných vzrostlých keřů bobkovišní, ale již druhý rok se jim kroutí a potom zasychají mladé listy. Ze spodní strany jsou na nich tmavé tečky. Myslela jsem, jestli to nejsou puklice, ale nejdou odškrábnout. V zimě jsem je ošetřila postřikem proti přezimujícím škůdcům(oleokol), ale kroucení listů pokračuje. Může mně někdo poradit?
Kratochvílová J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 21.4.2008 15:09
bez fotky tezko rict, ale muzou to byt i nejake houbove choroby - na to je mozne pouzit napriklad kuprikol.
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.138 (?), 16.9.2008 0:33
Mám bobkovišeň a mám s jejím pěstovánímtaké potíže. Silně trpí moniliovým úžehem podobně jako meruňky višně. Moniliový úžech se šíří v těchto rostlinách v době květ pokud je chladné vlhké počasí. Při vzrašení listů mladé listy jakoby zesnutní, přestanou růst a postupně se po nich šíří hnědé skvrny až zascnou celé a dál zaszchají celé větvičky. I když jsem vaši bobkovišeň neviděl, mohlo by to být třeba ono. Porovnejte si někde v literatuře "Moniliový úžeh", nebo "Suchá skvrnitost listů". Nejlépe by bylo poslat do diskozního fora detailní fotografii. Zdravím! Skála
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.46 (?), 17.6.2009 17:54
Děkuji za reakci,
myslím, že jste nemoc bobkovišní popsal přesně, budu dále pátrat, jak na ni.
Jindra
|
|
|
|
|
|
|
aleho - (6) - 191.48 (?), 10.10.2009 17:42
Tak to mám tak stejný problém, viz. zde, ale zatim co jsem zkusil tak nic viditelně nezabralo. Podarilo se vam s tim neco uz udelat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.227 (?), 11.5.2012 19:51
Požadavky na pěstování
Stanoviště: Při výsadbě vsybíráme slunné nebo mírně přistíněné stanoviště.
Voda: V zimě, pokud nemrzne a není zmrzlá zem, vydatně zaléváme.
Množeni: Možno množit pod sklem řízkováním. Řízky odebíráme na konci srpna cca 10 cm dlouhé. Necháme pouze 2 - 3 listy. Než je zasadíme do země, namočíme je do růstového stimulátoru. Zakořeněná rostlina přijde ven až na jaře.
Zemina: Ideální je dobře propustná, mírně kyselá půda. Ve vápenité půdě se rostlině příliš nedaří a žloutnou jí listy.
Problémy: Příliš slunné stanoviště nebo vápnitá půda může způsobit žloutnutí listů. Přidáním hořké soli nebo upravením pH půdy na kyselou reakci, žloutnutí listů odstraníme.
Škůdci: Bílý povlak na listech (padlí) likvidujeme přípravkem Champion 50 WP.
Choroby: Houbová infekce může způsobit suchou skvnitost listů, které časem opadávají. Aplikujeme fungicid např. Dithane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.155 (?), 26.6.2016 14:25
Dobrý den,
od jara mám vysazeno několik bobkovišní jako živý plot za domem, je zde tedy polostín. Sazenice byly v balu, vysoké jsou už 100 až 120 cm. Bohužel zejména odspodu některé listy žloutnou a opadají. Horní polovina keřů je zatím v pořádku. Přikládám obrázek listů. Jde o odrůdu Caucasica. Měl by někdo radu? Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.249 (?), 23.5.2017 12:18
Dobry den,
mame stejny druh (Caucasica) a stejny problem..podarilo se vam ho vyresit?
dekuji
(zvazuji pouziti hořké soli...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|