Kedysi som trochu pátral po fungicidných vlastnostiach prášku do pečiva (hlavne na padlí). Historicky sa používal ako prášok do pečiva prevážne bikarbonát amónny, neskor bikarbonát sodný (zažívací soda) - keď sa stal bežnejšie dostupný. Vtip je ale v tom, že dnešné prášky do pečiva sú často na inej báze, než bikarbonátovej. K tomu ešte obsahujú pomocné látky (múka a všeličo). Takže prášok do pečiva zďaleka nemusí fungovať - napriek tomu, že staré babské recepty prisahajú na ich fungovanie.
Skutočne sa v odbornej literatúre popisujú fungicidné vlastnocti bikarbonátov a skutočne sa to často aj využíva. Nie je to novinka, referencií je dosť. Vždy sa k nim používa nejaké zmáčadlo - leštidlo do myčky, Jar, atd. Obvykle je možné dokombinovať oleje - repkový, nafta, petrolej, atd.
Ale! Nepopisujú sa fungicidne vlastnosti práškov do pečiva - ako univerzálneho prostriedku. To je široká skupina chemikálií. Je nutné zvoliť prášok do pečiva na báze bikarbonátov (a tých je dnes minimum). Resp. je nutné použiť priamo zažívací sodu alebo "starší model" - bikarbonát amónny. Potom by to mohlo v podstate fungovať. Nie každý prášok do pečiva je ten správny prášok do pečiva!
(V citovanom článku je recept: 1 vrchovatá čajová lyžička zažívacej sody na 3-4 L vody + 1/2 ČL Jaru =zmáčadlo, +/- 1 polievková lyž. oleja v predjarnom období "ako insekticíd" - v tom prípade aj hodne dobre rozmixovať.)