Škůdci pokojových rostlin

host - 237.51 (?)
15.6.2008 19:46

Zdravím, zřejmě jde o mušky smutnice (sciary) samotné mušky neškodí, jejich larvy ale požírají organické součásti substrátu, při jejich přemnožení se pak pustí i do kořenového systému rostliny, boj s nimi není lehký, nemají rády suchý substrát, takže pokud to dovoluje druh rostliny, nechávám substrát vyschnout, tam kde to není možné používám žluté lepové desky (pomohou proti imagům - dále se nemnoží) na každý kvetináč jednu, časem je to vyhubí.

s pozdravem Jiří Urda

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 171.35 (?), 5.5.2008 1:13

Nejspíš jde o smutnice. Na ty platí jen lepivý terčík, prodává se v balení po šesti kusech, stojí asi 39 Kč. Poletující hmyz se nachytá na terčíky a nemůže dále klást vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy a ty právě škodí květině, okusují kořínky. Když se mušky podaří odchytat, nekladou dále vajíčka a vývoj larev je zastaven. Tyto mušky se objevují v čerstvém substrátu po přesazování a také v přemokřelé zemině. Smutnice se nedají zlikvidovat žádnou jednoduchou chemiíí ve formě postřiku nebo zálivky.

host - 237.51 (?), 15.6.2008 19:46

Zdravím, zřejmě jde o mušky smutnice (sciary) samotné mušky neškodí, jejich larvy ale požírají organické součásti substrátu, při jejich přemnožení se pak pustí i do kořenového systému rostliny, boj s nimi není lehký, nemají rády suchý substrát, takže pokud to dovoluje druh rostliny, nechávám substrát vyschnout, tam kde to není možné používám žluté lepové desky (pomohou proti imagům - dále se nemnoží) na každý kvetináč jednu, časem je to vyhubí.

s pozdravem Jiří Urda

host - 242.190 (?), 28.1.2009 10:24
Zdravím Vás. Našla jsem si na netu fotku smutnic a to není ten druh mušek, který leze u oleandru mě. Objevila jsem je v květináči. Takové malinké bílé mušky. Ani teda moc nevypadaly, že létají. Spíš takový malincí bílí broučkové. Nevíte co by to mohlo být a co se s tím dá dělat? Zatím jsem jen vymyla povrh hlíny. Zatím žádná nová nevylézá, lae nedělám si iluze, že se neobjeví znovu. Díky Magda

host - 174.166 (?), 28.1.2009 18:25

Létající bílé mušky jsou molice,  pokud jsou jen na povrchu půdy, mohli by to být chvostoskoci - ale ti květinám neublíží. Hanča

host - 60.105 (?), 15.3.2009 12:39

asi mám stejný problém - malí bílí broučky, kteří i lezou, i skáčou - při zalití nastane zrychlený pohyb - jakoby jim přímý kontakt s vodou vadil... Pravděpodobně se z nich poté vylíhnou mušky, protože těch tady taky pár mám. Nejsou to ani molice, ani chvostoskoci, ale ani smutnice!!! Bohužel nevím o co jde... L.T.

host - 86.233 (?), 8.6.2010 9:54

Dobry den, Takze   Ja mela stejny problem uz minuly rok,   jsou to bili broucci velikosti 1 mm   vypada to jako 1mm nite ale  kdyz jsem podivate   poradne    tak to ma male nozicky,  jsou na a pod listy kvetin,  ale tyto potvory     se premisti kdekoliv  na zdi,  na stole,  na podlaze , na skrini, a tam zcernaji, pokud se jich nezbavite   co nejdriv pak pocitejte stim   ze zazijete teror, jeden den vse uklidite a na druhy den se objevi znovu a to ve vetsim  mnozstvi,  minuly rok jsem musela   3 kvetiny vyhodit a mela jsem klid   ale bohuzel   mam je tady opet ,   zahradnice mi doporucila zalivku  kterou pridam do  konvice s vodou a  tim kitice  zaliju , plus postrik, ale    musi to byt pravdu silne chemicky   pripravek,   kytice   vypadaji zvadle a skarede ale pak se vzpamatujou a zase zacnou rust.   tak   hodne stesti

host - 102.4 (?), 15.7.2010 21:10

Dobrý den, já jsem mnela podobný problém, v hlíne se mi vyskytli bílý červíčci nekolik mm dlouhý a na dotek skákali nebo se rychle vsouvali hloubeji do hlíny. V zahradnictví mi poradili, že to jsou kořenový skočky a prodali mi Karate prostředek. Zabralo, ale jen na pár dnú, nakonec jsem rostlinu vyjmula z květináče, dúkladne povymývala kořeny a zasadila do nového květináče s čerstvou hlínou. A byl pokoj.

Co se týče smutnic doporučuju postřek Cyper 0,5 EM. Mám vyskoušený. Nezřideným postríkejte povrch púdy a celou rostlinku, rostlince neublíží a zřideným roztokem 10 l vody + 0,5 l Cyperu přelíjte hlínu a po týdnu opakujte až pokut smutnice nevymizí. Samozřejme použíte i žluté lepové deštičky.  Mám opravdu vyskoušený a od smutnic mám pokoj. Při zakoupení nové hlíny si tímto připravkem ošetřím preventivne substrát. sylva

host - 184.111 (?), 7.12.2010 11:08

Dobrý den. Poradím Vám způsob bez chemie. Měla jsem tím zamořen celý byt a všechny kytky a mušky se líhly pořád nové a nové.

Koupila jsem si lepicí papírky proti hmyzu. Jsou to většinou takové hodně lepivé kartičky. Napíchla jsem je na špejle a do každého květináče, ve kterém jsem škůdce našla jsem jednu tu kartičku na špejli zapíchla. Všechny ty larvy v hlíně se dříve nebo později vylíhnou v mušky a všechny mušky se nachytají na ty mucholapky. Chytali se snad po stovkách... Tímto způsobem jsem se jich vlastně zbavila kdykoliv bylo potřeba. Objeví se občas, když přesazuji kytky a dám novou hlínu. Jasně trvá to trošku dýl než brutální chemický zásah, ale zaručené a určitě zdravější pro rostliny i lidi.

Nerada používám chemii na kytky, protože mám malé děti a rozhodně je nechci něčím přiotrávit. To víte, strčí do pusi všechno jen co se člověk nedívá :o)

host - 172.3 (?), 2.2.2011 12:32
Mám úplně stejný problém - malinkatí lesklí broučci v zemině. víte někdo co by to mohlo být? Díky Simona

host - 91.198 (?), 5.2.2012 12:52

Máme velmi dobrou zkušenost s likvidací veškerých savých škůdců na pokojovkách a venkovních růžích a muškátech přípravkem Perfect Plant Insecticide ve spreji. Obsahuje výtažek z kopretiny starčkolisté, což je přírodní pyretrin a likviduje škůdce na listech, květech i v půdě. Jednoduchá aplikace, nastříkat listy i zeminu, a je po problémech. V této době, kdy třeba na uskladněných muškátech je rojení všelijakého hmyzu, je to fakt ideální.   Vše je popsané v návodu na přípravku. Jára. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz