Poslední záchrana pro usychající orchidej

belavista - (15) - 203.161 (?)
21.8.2009 12:28

Jedná se zřejmě o Miltonii. Neznám uváděný přípravek proti sviluškám, já používám Omite. Svilušky napadají hlavně listy. Mně samému se nedaří pěstovat Miltonii, mám dojem že nesnáší postřikování listů. Za těchto okolností asi nezbývá než se již podívat jen na kořeny. Pokud budou hodně shnilé tak je probrat a i vysušit substrát pokud moc mokrý. Přeji úspěšné udržení rostliny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 35.144 (?), 21.8.2009 8:54, zobrazeno: 12464x

Dobrý den,

koupila jsem nádhernou maceškovitou orchidej, která měla 3 stvoly s poupaty. Jeden stvol vykvetl s 6 květy a asi po týdnu květy uschly. U kořenů jsem našla malé pavučinky a myslela jsem, že se jedná o svilušky- proto jsem orchidej postříkala sprejem Insecticide, který mi doporučili v květinářství. Ale uschly a opadly všechny již vykvetlé květy a ostatních 12 pupenů zhnilo a teď žloutnou a usychají i listy. Mám koupené hnojivo ve spreji a jednou týdně ji postříkám, ale už opravdu nevím čím ji zuachránit. Poradíte mi, prosím, někdo? Předem moc děkuji.

Hanka S.

belavista - (15) - 203.161 (?), 21.8.2009 12:28

Jedná se zřejmě o Miltonii. Neznám uváděný přípravek proti sviluškám, já používám Omite. Svilušky napadají hlavně listy. Mně samému se nedaří pěstovat Miltonii, mám dojem že nesnáší postřikování listů. Za těchto okolností asi nezbývá než se již podívat jen na kořeny. Pokud budou hodně shnilé tak je probrat a i vysušit substrát pokud moc mokrý. Přeji úspěšné udržení rostliny.

Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 218.243 (?), 21.8.2009 21:43

já spíš tipuju na Miltoniopsis, Miltonie nejsou moc k dostání. Miltoniopsis se od Miltonie liší svým pěstováním. Po pravdě neznám moc lidí, kteří Miltoniopsis udrželi v bytových podmínkách dlouhodobě. Není to orchidej pro začátečníky. Jednak u něj není zrovna jednoduchá zálivka, ale hlavně vyžaduje nízké teploty, přes léto maximálně okolo 15-20°C a v zimě dokonce kolem 12°C.

Já osobně bych hlavně a především rostlinu vyndala z květináče a dobře omyla čistou vodou, prohlédnout kořeny, poškozené nebo shnilé odstranit, na závěr je možné ji vykoupat v hypermanganu. Nechat oschnout. Pak se zachovat podle toho, jak kořeny vypadají. Pokud jsou v dobré kondici, tak zasadit do nového substrátu, nehnojila bych nějaký čas vůbec. Pokud kořeny nejsou, nebo minimální, doporučuje se pro záchranu do misky rašeliník, promíchat třeba s keramzitem, zasadit do toho orchidej, přetáhnout přes celé igelitový sáček. Ráno a večer větrat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz