dobrý den, u mého fikusu z jeho stonku u země vyrůstají malé nové větvičky fíkusu s lístky... mohu je uříznout, dát do vody a budu mít z nich nové fíkusky?. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Lenka
Šárko, vypadá to na přelití. Benjamín má rád i rosení, ale v zimě je lépe nerosit a zálivku přizpůsobit teplotě místnosti. Zkuste prstem rýpnout do zeminy a zjistit, jak je vlhká a podle toho upravte zalévání. Zdravím - Daniela.
Dobrý den, i já mám vzrostlý fikus benjamin, ale ten můj "pláče". Tím mi ničí parkety nebo koberce. Je to čirá, lepkavá tekutina. Má trvalé stanoviště, do výšky roste dobře, nasazuje növé větve. Díky, Milena
Dobrý den, mám dotaz ohledně benjamína, musela jsem ho zastřihat a on začal opadávat a ještě mu z opadaných větviček kape voda, která dělá skvrny, může mi prosím někdo poradit, jak ho zachránit? Děkuji Ivana
dobrý den, u mého fikusu z jeho stonku u země vyrůstají malé nové větvičky fíkusu s lístky... mohu je uříznout, dát do vody a budu mít z nich nové fíkusky?. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Lenka
Dobrý den. Tenhle fikus se množí strašně snadlo, celkem rychle koření. Nedávno jsem ho stříhala i když zrovna nebylo jaro, všechny větvičky ve vodě rychle pustily kořínky, od kmínku dole jsem také uřízla větvičku, kořenila ze všech nejdéle, ale byla taky nejsilnější. Heda
Dobry den,
chtela bych se zeptat proc mi porad opadava benjamin fikus? mam na nem par listu ale porad zije a ma nove mlade listecky ale vseho vsudy snad jen 30listu dohromady..poradte mi prosim
Lenka
nestrihajte ho, vyberte z kochla a pozrite na korienky ak majú hnedé konce (a tie by mali byť biele) ostrihajte ich, substrát opatrne vymyť vlažnou vodou a presadiť do ľahkého substrátu najlepšie s perlitom... po presadení opatrne zaliať... u ficusov je najčastejším problémom preliatie, pri ňom mu hnijú korene a rastlina nemá čím ťahať vodu hore do výhonkov, a tak vykazuje prejavy schnutia a my mu neustále pridávame vodu v dobrej vôli ho zachrániť... ficusom sa najlepšie darí v ľahkej vzdušnej zemine a na jednom mieste, tiež neznášajú sťahovanie... jk