Založení pěstební jámy broskvoň Modřinka

host - 1.200 (?)
3.4.2021 11:24

Podle málého květináče už byly kořeny radikálně pokráceny, aby stromek do toho květináče vůbec nacpali,(proto preferuju raději prostokořenné).Po opatrném vyjmutí z květináče kořeny jen zkontrolujte, zdali nejsou polámané a nemaji zaschlé konce.Pokud budou v pořádku tak můžete rovnou sázet, když ne trošku zakraťe, klidně i opakovaně až se objeví bílé konce a stromek celý namočte na pár hodin do sudu s vodou.Potom zatlučte opěrný kůl a můžete sázet, příbližně stejně vysoko jako rostl ve školce, aby nísto štěpení bylo nad úrovní terénu.Vzhledem k malému kořenovému systému bude nutno po vysazení a "osmičkovému uvázání" strok ještě zredukovat aby se vyrovnal poměr mezi kořeny a nadzemní části.Snížit cca o třetinu a ponechat jen 3-5 kosterních větví, vhodně rozmístěných po obvodu kmínku a ponechat jen 3-5 pupenů tak aby poslední směřoval ven z "koruny".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 110.18 (?), 3.4.2021 8:11, zobrazeno: 1481x
Dobrý den, prosím o radu. Koupila jsem kontejnerovou Modrinku, chci zasadit, ale máme nevhodné podloží. Vykopali jsme zatím jámu zhruba 100x100x cca 60cm. Máme tu jílovitou půdu (navazka u novostavby). Zhruba od 50cm hloubky ale stojí voda. Chci se zeptat, jak moc to vadí, aby pak strom "nestál" ve vodě. Nevím, jak hluboko pak broskvoně mají kořeny (podnož broskvonovy semenac). Přemýšlela jsem vyplnit jámu směsí písku, co máme v pískovišti, raselinou z kompostarny Malešice, co jsem přivezla, trochu namíchat s tím jilem, ale ten je tvrdý, lepivy, hroudy, to nevím, jestli půjde. Někde jsem četla, že i přidat štěrk, aby se tam nedrzela voda. Nevím, prosím, poradíte? Někde jsem i viděla, že by měla být jáma hluboká 100cm, spodních 30cm hnůj. Přidávám foto. Děkuji moc.
Řez jámy
Řez jámy

host - 110.18 (?), 3.4.2021 8:14
Ještě máme popřípadě i křemičitý písek. V příloze foto písku v pískovišti, kompost z kompostarny a stromek. Děkuji moc

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 3.4.2021 10:19

Kořenový systém na br. semenáči se táhne v hloubce kolem 0,5 m, takže vaše jáma je naprosto nevhodná.Písek ničemu nepomůže.Jednou z možností je jámu prohloubit cca o 30 cm, drenážní trubkou odvést vodu co nejdál od stromku (se spádem).Na dno jámy nasypat hrubší štěrk.Jíl vyměnit za ornici smíchanou s kompostem.Stromek co nejopatrněji vyjmou z květináče, jinak se zničí nové vlásečnicové kořeny (podle obrázku soudím, že byl do květináče přesazen nedávno).

host - 110.18 (?), 3.4.2021 10:38
Prosím a mám kořeny namacet před sadbou a stříhat? Dekuji

host - 1.200 (?), 3.4.2021 11:24

Podle málého květináče už byly kořeny radikálně pokráceny, aby stromek do toho květináče vůbec nacpali,(proto preferuju raději prostokořenné).Po opatrném vyjmutí z květináče kořeny jen zkontrolujte, zdali nejsou polámané a nemaji zaschlé konce.Pokud budou v pořádku tak můžete rovnou sázet, když ne trošku zakraťe, klidně i opakovaně až se objeví bílé konce a stromek celý namočte na pár hodin do sudu s vodou.Potom zatlučte opěrný kůl a můžete sázet, příbližně stejně vysoko jako rostl ve školce, aby nísto štěpení bylo nad úrovní terénu.Vzhledem k malému kořenovému systému bude nutno po vysazení a "osmičkovému uvázání" strok ještě zredukovat aby se vyrovnal poměr mezi kořeny a nadzemní části.Snížit cca o třetinu a ponechat jen 3-5 kosterních větví, vhodně rozmístěných po obvodu kmínku a ponechat jen 3-5 pupenů tak aby poslední směřoval ven z "koruny".

host - 10.200 (?), 3.4.2021 12:33
Děkuji za rady. Ještě dotaz, má na neděli a pak v úterý být v noci až -3 st, mám sadot teď nebo počkat? Děkuji moc. Jsme v Praze. Diky

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 3.4.2021 14:21

Záleží to na Vás, mráz -3°C stromku nijak neublíží, ale přeci jen mu bude líp na trvalém stanovišti.

host - 91.196 (?), 3.4.2021 15:03

Můžete vysadit tzv. na kopeček, nebo do skruže o rozměru-výšce, průměru cca 1m, zapuštěné asi 20cm do půdy. Mělo by to několik výhod oproti stromkům vysazených v úrovni okolního terénu: menší ohrožení mrazíky, větší ochrana proti mravencům a mšicím. Kdybyste navíc dno zajistili sítí proti průniku myšovitých a krtků, tak by to bylo super. Taky květiny, bylinky a jahody se okolo takto skružně vysazeného stromku dobře pěstují, spodní plody broskvoně Vám padnou přímo do ruky a ústcheeky. A ani u Vás v Praze něco takového hned tak někdo nemáwink...

host - 182.66 (?), 3.4.2021 19:41

Taky přidám jednu reakci k broskvoni na obrázku: ještě ji pořádně zastřihněte. A tím pořádně myslím tak, že si vyberete jednu ze spodní trojice bočních větviček a co je nad nimi - celé ustřihněte.

Já bych nechal jen tu spodní trojici, Nad nimi sestřihl. A ty tři větvičky bych ještě zastřihl nad prvními vhodnými pupeny směřujícími ven z korunky. Tak vytvoříte kotlovitou korunku, do které půjde dost světla.

(A rány zatírám stromovým balzámem - Lac Balsam).

Josef,.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025